Συμβουλές ενυδάτωσης για κάθε ηλικία

Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η φυσική ικανότητα της επιδερμίδας να συγκρατεί την υγρασία και να ανατροφοδοτείται.

Συμβουλές ενυδάτωσης iStock

Tο νερό είναι το κύριο συστατικό του δέρματος και τα ποσοστά υγρασίας που διαθέτει η επιδερμίδα καθορίζουν την απαλή της υφή, την ελαστικότητα, την ανθεκτικότητα στους εξωγενείς παράγοντες, με κυρίαρχους τη ρύπανση και την ηλιακή ακτινοβολία, και φυσικά την υγιή της εμφάνιση. Όταν, λοιπόν, αναφερόμαστε στην ενυδάτωση της επιδερμίδας, εννοούμε τη ζωτική της ανάγκη για αποκατάσταση της ικανοποιητικής ποσότητας νερού και υγρασίας στα σωστά επίπεδα που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της. Τα επίπεδα υγρασίας της κάθε επιδερμίδας εξαρτώνται από τον ρυθμό που φτάνει το νερό από τις βαθύτερες στιβάδες προς την εξωτερική στιβάδα και ταυτόχρονα από την ικανότητα της εξωτερικής στιβάδας να συγκρατεί την πολύτιμη αυτή υγρασία. Με την πάροδο του χρόνου αλλά και με τις επιθέσεις που δέχεται καθημερινά μειώνεται η φυσική ικανότητα της επιδερμίδας να συγκρατεί την υγρασία και να ανατροφοδοτείται, ενώ και η εξωτερική κεράτινη στιβάδα, που αποτελεί την άμυνά της, αποδυναμώνεται.

Το καλοκαίρι, λόγω της υψηλής ηλιοφάνειας, της εκτεταμένης έκθεσής μας στον ήλιο και στο αλάτι της θάλασσας, σε συνδυασμό με τα εξίσου υψηλά ποσοστά υγρασίας και ζέστης, όπου μέσω της εφίδρωσης η επιδερμίδα χάνει πιο εύκολα την υγρασία της, η ανάγκη για ενυδάτωση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η λύση είναι κάθε πρωί, πριν από την εφαρμογή του αντηλιακού σου, να απλώνεις προϊόντα ενυδάτωσης που θα διατηρήσουν την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας. Επειδή όμως κάθε ηλικία έχει και τις δικές της ανάγκες, ας δούμε αναλυτικά τι χρειάζεται η επιδερμίδα σου σύμφωνα με τη δεκαετία που διανύεις.

ΣΤΑ 20

Έχεις μια επιδερμίδα που σφύζει από νεότητα, είναι σφριγηλή και ελαστική, χωρίς ορατά σημάδια φθοράς. Επένδυσε σε προϊόντα ενυδάτωσης με ανάλαφρες υφές ή ακόμα και σε δροσερά τζελ με απλές συνθέσεις που έχουν ως κύρια συστατικά το υαλουρονικό οξύ, την πανθενόλη, τη γλυκερίνη και αντιοξειδωτικές βιταμίνες για επιπλέον προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα με διεσταλμένους πόρους, επίλεξε, αντί για ενυδατική κρέμα, έναν ορό με υαλουρονικό οξύ και στη συνέχεια άπλωσε το αντηλιακό σου προτιμώντας ένα με oil free σύνθεση και ματ αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζεις ήπια ή και πιο έντονη ακμή θα απλώσεις τα εξειδικευμένα προϊόντα ενυδάτωσης που χρησιμοποιείς και στη συνέχεια την αντηλιακή σου κρέμα που είναι σχεδιασμένη για επιδερμίδες με ακμή. Είναι πολύ σημαντικό, ακόμα και αν έχεις πολύ λιπαρή και ακνεϊκή επιδερμίδα, να μην αμελείς την καθημερινή της ενυδάτωση, ενώ με τα κατάλληλα προϊόντα δε θα ενταθεί η λιπαρότητα και η ανεπιθύμητη γυαλάδα που θέλεις να αποφύγεις.

ΣΤΑ 30

Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας και η επιβράδυνση της κυτταρικής ανανέωσης σηματοδοτούν την έναρξη των αλλαγών στις κατώτερες στιβάδες της επιδερμίδας και την εμφάνιση σημαδιών πρόωρης γήρανσης. Επιπλέον, η φθορά από το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προέρχονται από τους εξωγενείς παράγοντες και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, είναι ένας ακόμα παράγοντας για την εμφάνιση των λεπτών γραμμών έκφρασης και την αισθητή απώλεια λάμψης της επιδερμίδας. Η καθημερινή ενυδάτωση της επιδερμίδας σου χρειάζεται ενίσχυση και αυτή την προσφέρουν τα προϊόντα που συνδυάζουν ενυδατικούς παράγοντες με βιταμίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά αλλά και προβιοτικά, τα οποία θωρακίζουν και ενδυναμώνουν τον επιδερμικό φραγμό.

ΣΤΑ 40

Η πιο ξηρή και τραχιά υφή της επιδερμίδας, η έντονη θαμπή όψη καθώς και οι λεπτές γραμμές που έχουν γίνει μόνιμες ρυτίδες είναι οι ορατές αλλαγές που βλέπεις σε αυτή τη δεκαετία, καθώς αποτελούν το φυσικό επακόλουθο της ενδογενούς φυσιολογικής γήρανσης. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί η απώλεια σφριγηλότητας να σε απασχολεί περισσότερο από τις ρυτίδες σε αυτή τη δεκαετία ή και το αντίθετο, καθώς οι ανάγκες της κάθε επιδερμίδας διαφέρουν σύμφωνα με τα γονίδια και την ποιότητα του δέρματος. Επίλεξε προϊόντα με πιο πλούσια υφή που χαρίζουν 24ωρη ενυδάτωση σε συνδυασμό με αντιοξειδωτική προστασία. Η σωστή ενυδάτωση αποτρέπει την απώλεια υγρασίας και συγκρατεί την κεράτινη στιβάδα, ενώ μια καλά ενυδατωμένη και ελαστική επιδερμίδα δείχνει πιο φρέσκια, τονωμένη και με λιγότερες ρυτίδες.

ΣΤΑ 50

Οι ορμονικές αλλαγές και η μείωση των οιστρογόνων, που είναι το φυσικό επακόλουθο της εμμηνόπαυσης, φέρνουν πολλές αλλαγές στην όψη και την υφή της επιδερμίδας. Η απώλεια όγκου και πυκνότητας είναι πιο αισθητή από κάθε άλλη δεκαετία και η έντονη ξηρότητα που προκύπτει από την απώλεια φυσικών λιπιδίων κάνουν την επιδερμίδα άτονη και θαμπή, ενώ έχει μειωθεί το φυσικό ροδαλό της χρώμα. Η βαθιά ενυδάτωση και η θρέψη που προσφέρουν τα προϊόντα περιποίησης με λιπίδια, λιπαρά οξέα, ceramides και χοληστερόλη θα γίνουν ο απόλυτος σύμμαχός σου αυτή την περίοδο. Επίσης, συνδυάζοντας ένα έλαιο θρέψης μαζί με την ενυδατική σου κρέμα, θα ενισχύσεις στο μέγιστο την ελαστικότητα της επιδερμίδας σου.

Μυστικά για κάθε ηλικία

• Η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας και στη συνέχεια αντηλιακού δεν προκαλεί λιπαρότητα αν εφαρμοστούν τα σωστά προϊόντα, σύμφωνα με τον τύπο της κάθε  επιδερμίδας.

• Περίμενε να απορροφηθεί η ενυδατική σου κρέμα και μετά εφάρμοσε το αντηλιακό. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείς να επιλέξεις ένα αντηλιακό σε μορφή σπρέι.

• Τις ημέρες που νιώθεις την επιδερμίδα σου πολύ λιπαρή ανάμειξε την αντηλιακή σου κρέμα με έναν ορό υαλουρονικού οξέος.

• Αν έχεις πολύ ξηρή επιδερμίδα, επίλεξε μια αντηλιακή κρέμα με πλούσια υφή και θρεπτικά συστατικά και ανανέωνέ τη μέσα στην ημέρα, όποτε νιώθεις αίσθηση τραβήγματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i