After Sun κρέμες | Ενδείκνυνται για χρήση και στο πρόσωπο;

Μπορεί να αναγράφεται στην ετικέτα ότι προορίζονται για χρήση και στο πρόσωπο, ισχύει αυτό όμως για όλους τους τύπους επιδερμίδας;

skin iStock

Η αντηλιακή προστασία και η ενυδάτωση μετά την έκθεση στον ήλιο, τόσο αναφορικά με το πρόσωπο όσο και με το σώμα, είναι τα SOS του καλοκαιριού που καλό είναι να μην αμελείς για κανέναν λόγο. Η πρώτη θα σε βοηθήσει να προλάβεις τυχόν έγκαυμα από τον ήλιο, καθώς και όλες τις βλαβερές συνέπειές του όπως είναι, μεταξύ άλλων, η πρόωρη γήρανση, ενώ η δεύτερη (με τη βοήθεια after sun) θα βοηθήσει το δέρμα σου να ανακτήσει τη χαμένη υγρασία και ενυδάτωση που χρειάζεται.

Γι᾽αυτό και οι after sun κρέμες είναι τόσο σημαντικές και δεν πρέπει να λείπουν από το νεσεσέρ διακοπών σου ούτε να αντικαθίστανται από απλά ενυδατικά προϊόντα. Όπως έχουμε ξαναπεί πολλές φορές, οι συνθέσεις των after sun νέας γενιάς είναι εμπλουτισμένες με ενυδατικά συστατικά και ουσίες που δεσμεύουν την υγρασία, αλλά και με ελαφριά φυσικά έλαια, που διατηρούν το δέρμα απαλό χωρίς να εμποδίζουν την αποβολή της θερμότητας. Πολλά από αυτά περιέχουν και εκχυλίσματα βοτάνων που δροσίζουν και καταπραΰνουν τους ερεθισμούς ενώ παράλληλα διευκολύνουν την ανάπλαση των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβες. 

Δες επίσης: Ενυδατική κρέμα ή after sun; Τι να προτιμήσεις για ενυδάτωση μετά την παραλία;

Εξού και θεωρούνται πιο πλούσιες σε ενυδατικά ή επανορθωτικά στοιχεία σε σχέση με τις απλές ενυδατικές κρέμες και επομένως πρέπει να προτιμώνται έναντι των τελευταίων.

Μπορεί το after sun για το σώμα να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και στο πρόσωπο;

Τι συμβαίνει όμως με το πρόσωπο, που η επιδερμίδα μας είναι, ομολογουμένως πιο ευαίσθητη σε σχέση με αυτή του υπόλοιπου σώματος, ενώ υπάρχουν άτομα των οποίων το δέρμα είναι τόσο ευαίσθητο, που δεν είναι ανεκτικό σε πολλά συστατικά; Ή τι γίνεται αν κάποιος έχει ακμή ή ακνεϊκό δέρμα; Μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί after sun κρέμες, που είναι φτιαγμένες για χρήση τόσο για το σώμα όσο και το πρόσωπο;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που πρέπει να δώσουν περισσότερη προσοχή στο τι εφαρμόζουν στο πρόσωπό τους. Έτσι, αν ανήκεις στα άτομα που έχουν ευαίσθητη ή πολύ λιπαρή επιδερμίδα, ή επιδερμίδα με τάση για ακμή, ή αν ακόμα υποφέρεις από οποιοδήποτε είδος ακμής ή βγάζεις σπυράκια με το παραμικρό, θα πρέπει να αποφύγεις τη χρήση after sun, ακόμα κι αν αναγράφεται στην ετικέτα ότι προορίζεται και για το πρόσωπο. 

Δες επίσης: 3 DIY after sun μάσκες μαλλιών που όντως "δουλεύουν" και χαρίζουν ενυδάτωση και λάμψη

Αν πάλι θες οπωσδήποτε να βάλεις και στο πρόσωπο, προτείνουμε να πάρεις τη συμβουλή του δερματολόγου σου ο οποίος θα κρίνει ποια ακριβώς συστατικά θα πρέπει να αποφεύγεις (αλλά και να αναζητάς), σύμφωνα πάντα με τις δικές σου ανάγκες. Ενδεχομένως κάποια afer sun προϊόντα που είναι oil-free, να είναι οκ για χρήση από τις λιπαρές ή ακνεϊκές επιδερμίδες. Ή μπορεί ακόμα και να σου προτείνει κάποιες ειδικές after sun κρέμες για ευαίσθητα δέρματα. Σε κάθε περίπτωση, σού προτείνουμε να κοιτάς τα συστατικά στο κάθε προϊόν πριν το αγοράσεις και να αναζητάς την ένδειξη "non-comedogenic" (μη φαγεσωρογόνο), με σύνθεση ειδικά δημιουργημένη για να μην φράσσουν οι πόροι. Επιπλέον, έχε υπόψη σου ότι πολλά after sun περιέχουν μέντα έτσι ώστε να έχει το προϊόν αυτή τη δροσιστική και καταπραϋντική αίσθηση, συστατικό όμως που μπορεί να ερεθίσει κάποιο ευαίσθητο δέρμα ή ακόμα και να προκαλέσει αίσθηση καύσου σε ορισμένες περιπτώσεις. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i