Λιποαναρρόφηση - λιπογλυπτική: Όσα θέλουμε να ξέρουμε

Προφανώς η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση είναι το Α και το Ω για ένα όμορφο και υγιές σώμα, ωστόσο σήμερα οι εξελίξεις στην επιστήμη της πλαστικής χειρουργικής είναι τέτοιες που μας επιτρέπουν να βελτιώσουμε σημεία στο σώμα μας με στοχευμένες παρεμβάσεις.

Λιποαναρρόφηση

Από τον Σπύρο Γεωργόπουλο, πλαστικό χειρουργό, MD, PhD (geoplasty.gr).

Το έχουμε ζήσει όλες: Όσο κι αν προσέχουμε τη διατροφή μας και γυμναζόμαστε, υπάρχουν κάποια σημεία στο σώμα μας που δύσκολα βελτιώνονται. Σε αυτό μπορεί να παίζουν ρόλο η κληρονομικότητα και η σωματοδομή μας ή ακόμα και ορμονικοί παράγοντες. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι δεν μπορούμε με κανέναν τρόπο να βελτιώσουμε την εικόνα μας; Προφανώς και αυτό δεν ισχύει, αφού οι εξελίξεις στην πλαστική χειρουργική μάς προσφέρουν επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες μας. Η λιποαναρρόφηση με Vaser και η λιπογλυπτική είναι δύο νέες τεχνικές που υπόσχονται να δώσουν ένα σμιλευμένο και γραμμωμένο σώμα.

Όσα θέλουμε να γνωρίζουμε

Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άντρες και γυναίκες με το σώμα τους είναι η συγκέντρωση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία, όπως τα "ψωμάκια" και η κοιλίτσα. Οι μη επεμβατικές θεραπείες μπορούν να προσφέρουν βελτίωση σε κάποιον βαθμό, δεν μπορούν όμως να δώσουν θεαματικά αποτελέσματα.

• Η λιποαναρρόφηση: Οριστική λύση στην αισθητική βελτίωση του σχήματος του σώματος μπορεί να δώσει μόνο η επέμβαση της λιποαναρρόφησης, απομακρύνοντας την περίσσεια λίπους από τα σημεία που χρειάζεται, όπως γοφοί, κοιλιά, πλάγια οσφυϊκή περιοχή (love handles), μηροί, μπράτσα, γάμπες και λαιμός. Η λιποαναρρόφηση δεν είναι μια επέμβαση απώλειας βάρους, αλλά μια διαδικασία
σμίλευσης του σώματος. Εφαρμόζεται σε άτομα που έχουν αποθέματα λίπους, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην άσκηση και τη σωστή διατροφή. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που πρέπει να διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό, για να γίνεται με ασφάλεια και να δίνει ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

• Η λιπογλυπτική: Στη συνέχεια, συνδυάζοντας τη λιποαναρρόφηση με τη μέθοδο της λιπογλυπτικής, το λίπος που αφαιρείται μπορεί να επανατοποθετηθεί σε περιοχές που το έχουν ανάγκη, όπως γλουτοί, στήθος, χέρια, πρόσωπο ή ελλείμματα ιστών, δημιουργώντας μια ομοιόμορφη συμμετρία στο σώμα.

Η λιπογλυπτική, γνωστή και ως λιποέγχυση ή λιποπλαστική:

✓Αποκαθιστά τον χαμένο όγκο.
✓Δίνει γράμμωση του σώματος όπου χρειάζεται.
✓Βελτιώνει το δέρμα μέσω της δράσης των βλαστοκυττάρων.

Κατά την επέμβαση 

Η λιποαναρρόφηση πραγματοποιείται με γενική ή με τοπική αναισθησία, ανάλογα με την έκταση της επέμβασης, αφού προηγηθεί ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος. Μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους είναι η λιποαναρρόφηση με υπερήχους-Vaser Lipo, που καταστρέφει τα λιποκύτταρα μέσω της υψηλής συχνότητας υπερήχων και εξασφαλίζει την ευκολότερη απομάκρυνσή τους από το σώμα. Συγκεκριμένα, με τη μέθοδο αυτή παράγεται ένα ειδικό κύμα υπερήχων που προκαλεί διάσπαση των κυτταρικών λοβίων του λίπους, αφήνοντας ανέπαφα τα αγγεία και το δέρμα.

Τα οφέλη της λιποαναρρόφησης με Vaser 

• Ο χρόνος ανάρρωσης είναι γρηγορότερος, σχεδόν ο μισός από την κλασική λιποαναρρόφηση, ενώ οι μετεγχειρητικές μελανιές ελαχιστοποιούνται. Επιπλέον, χάρη στην παραγωγή κολλαγόνου τύπου 3, βελτιώνεται η υφή και η όψη του δέρματος, αποτρέποντας τη χαλάρωσή του.

• Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής της high definition λιποαναρρόφησης (4D liposuction), δηλαδή την ανάδειξη της ανατομίας και της αρχιτεκτονικής των μυϊκών ομάδων του ανθρώπινου σώματος (κοιλιακοί-six pack, θωρακικοί, δελτοειδείς, ραχιαίοι κ.ά.).

• Το λίπος που λαμβάνεται είναι εξαιρετικής ποιότητας και μπορούν να επιτευχθούν άριστα αποτελέσματα σε περίπτωση πιθανής λιπομεταφοράς σε άλλα σημεία του σώματος. Πρόκειται για μια τεχνική που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, στον ίδιο χρόνο με την επέμβαση της λιποαναρρόφησης, μπορεί να γίνει και η επέμβαση της λιπογλυπτικής, προκειμένου να σμιλευτούν άλλα σημεία, όπως το στήθος, οι γλουτοί, το πρόσωπο κ.ά.

Μετά την επέμβαση 

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν την ίδια μέρα στο σπίτι τους λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Απαραίτητη είναι η χρήση ειδικού συμπιεστικού ενδύματος για την επιτάχυνση της επούλωσης και τη μείωση του οιδήματος. Το 70% περίπου του αποτελέσματος είναι ορατό μέσα στον πρώτο μήνα, ενώ το υπόλοιπο 30% τους επόμενους τρεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i