Tα skincare trends του φετινού χειμώνα προβλέπεται να μας απασχολήσουν όλο το 2023

Κι έχουν βασικό τους στόχο την υγεία και λάμψη της επιδερμίδας.

skin iStock

Το skincare συνεχίζει, για άλλη μια χρονιά, να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις ζωές μας, αφού όλες μας θέλουμε όμορφη και υγιή επιδερμίδα, ανεξαρτήτως τάσεων.

Και μπορεί οι τάσεις στο φετινό, χειμωνιάτικο μακιγιάζ να θέλουν έντονο, bold χρώμα αφήνοντας για λίγο πίσω τη low-maintenance τάση που μας απασχόλησε πολύ τα τελευταία δύο χρόνια, τα trends στο skincare ωστόσο περιστρέφονται γύρω από ένα ζητούμενο: την υγεία και τη λάμψη της επιδερμίδας.

Δες παρακάτω τα 4 skincare trends που θα μας απασχολήσουν περισσότερο φέτος τον χειμώνα:

#1. Skin detox

Και όταν λέμε αποτοξίνωση αναφερόμαστε κυρίως στην αποχή από τον ήλιο, που μέχρι και πολύ πρόσφατα έλαμπε πολύ έντονα στη χώρα μας, με τη μόνιμη καλοκαιρία να μη θυμίζει σε τίποτα φθινόπωρο. Συνήθως, αυτού του είδους η αποτοξίνωση γίνεται αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, όπου η επιδερμίδα μας έχει εκτεθεί σχεδόν ανεπανόρθωτα στην ηλιακή ακτινοβολία έχοντας υποστεί μεγάλο σοκ. Αυτό το detox πρέπει να γίνεται απαραιτήτως κάθε τόσο, μιας και ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος για την επιδερμίδα, δημιουργώντας μεταξύ άλλων πανάδες, κηλίδες, ερυθρότητα, εγκαύματα, λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Η λύση; Καταρχάς, η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο για να εκτιμήσει την κατάσταση της επιδερμίδας σου και να σε συμβουλεύσει σχετικά. Επίσης, διάφορες θεραπείες που μπορείς να κάνεις στο ιατρείο μπορούν να ανακουφίσουν την επιδερμίδα σου από όλες τις επιπτώσεις του ήλιου ενώ μπορείς να διατηρήσεις κι εσύ το αποτέλεσμα στο σπίτι με διάφορες κρέμες με βιταμίνη C, που είναι ό, τι πρέπει για τις κηλίδες και τη λάμψη της επιδερμίδας. 

#2. Προτεραιότητα η προστασία του επιδερμικού φραγμού

Η υπέρμετρη χρήση προϊόντων στο δέρμα, πολλές φορές χωρίς να γνωρίζουμε ποιο ταιριάζει στις ανάγκες μας, αλλά και η εφαρμογή ενεργών συστατικών (βλ. AHAs και BHA, ρετινόλη) συχνά χωρίς ιδιαίτερη προσοχή, έχει οδηγήσει στη διατάραξη του επιδερμικού φραγμού. Πολλές κοπέλες νιώθουν ξηροδερμία ή εμφανίζουν ερυθρότητα και ερεθισμούς από το πουθενά, πράγμα που δηλώνει ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει σωστά τις κρέμες, τους ορούς, τα toners, τα ενεργά συστατικά κ.ο.κ. Φέτος, η τάση θέλει να ακολουθούμε θεραπείες με τη καθοδήγηση κάποιου ειδικού που γνωρίζει καλύτερα απ' τον καθένα τι χρειάζεται το δέρμα μας, ενώ η προσοχή θα δοθεί σε συστατικά που καταπραΰνουν και ενυδατώνουν την επιδερμίδα (υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη, ceramides, αλόη). Παράλληλα, μια νέα skincare τεχνική, το skin cycling, κάνει πιο ομαλή την εφαρμογή της ρετινόλης στην επιδερμίδα, ενός συστατικού που μπορεί να αποβεί πολύ συχνά εξαιρετικά ερεθιστικό για την επιδερμίδα και να προκαλέσει ακόμα και έντονο αίσθημα καύσου ή ερυθρότητας. Η ρετινόλη, παρότι θαυματουργή, είναι τόσο δυνατή που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από πολλούς τύπους επιδερμίδας και το skin cycling μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σου να τη συνηθίσει πιο εύκολα. 

Δες επίσης: Fake a face lift | Δείξε νεότερη στη στιγμή με αυτό το 5' makeup look

#3. Call a doc

Στο εξωτερικό είναι πολύ σύνηθες να έχει ο καθένας τον δερματολόγο του, τον οποίο νιώθει άνετα να καλέσει οποιαδήποτε στιγμή νιώσει ότι χρειάζεται κάτι. Στην Ελλάδα αντίθετα, συνηθίζουμε να επισκεπτόμαστε τον δερματολόγο μόνο στις περιπτώσεις που προκύπτει κάτι πολύ επείγον. Οι τάσεις πάντως θέλουν να ζητάμε συχνότερα τη συμβουλή των ειδικών παρά να εμπιστευόμαστε άκριτα ό, τι βλέπουμε στα social media. Κι αυτό είναι το νόημα του συγκεκριμένου trend, να σε κάνει να εμπιστεύεσαι πιο πολύ τον γιατρό σου παρά τις αγαπημένες σου influencers, που μπορεί να ωφελούνται οι ίδιες από τις ρουτίνες που υιοθετούν, αλλά οι ίδιες ρουτίνες ή προϊόντα να μην ταιριάζουν σε σένα.

#4. Waterless skincare products

Ένα νέο trend που κάνει σταδιακά την εμφάνισή του στη βιομηχανία της ομορφιάς είναι το "waterless beauty trend", ή αλλιώς τα προϊόντα που περιέχουν από ελάχιστο έως καθόλου νερό στις συνθέσεις τους. Κι ενώ το νερό είναι το κύριο στοιχείο σε όλα σχεδόν τα beauty products που χρησιμοποιούμε (δες απλά πόσες φορές επαναλαμβάνεται η λέξη "aqua" ή "eau" στη λίστα με τα συστατικά), η νέα τάση θέλει την αντικατάστασή του με άλλα συστατικά ώστε να μειωθεί η υπερβολική κατανάλωση νερού. Το νέο αυτό trend λοιπόν προάγει έναν πιο βιώσιμο τρόπο χρήσης του skincare που σέβεται πάνω απ' όλα τις θάλασσες και το περιβάλλον. Εμείς έχουμε ήδη αγαπήσει τα προϊόντα σε μορφή πούδρας, όπως τα απολεπιστικά ή καθαριστικά σε σκόνη που, με τη βοήθεια νερού, μετατρέπονται σε μια απαλή κρέμα.

Δες επίσης: Στέρεο σαμπουάν: Τα οφέλη του για τα μαλλιά σου αλλά και για το περιβάλλον

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i