5 μύθοι για την περιποίηση των μαλλιών που πολλοί δερματολόγοι θέλουν να σταματήσουμε να πιστεύουμε

Είναι αλήθεια ή μύθος τελικά το ότι το ζεστό νερό ταλαιπωρεί τα μαλλιά;

hair iStock

Όπως σε όλα τα (beauty) θέματα, έτσι και σε όλα τα θέματα που αφορούν την περιποίηση των μαλλιών, ακούγονται ποικίλες απόψεις και θεωρίες. Ιδίως όταν μιλάμε για απόψεις δερματολόγων και ειδικών, που είθισται ούτως ή άλλως ακόμα και να αλληλοαναιρούνται οι θεωρίες τους σε πολλές περιπτώσεις, η κατάσταση επιδεινώνεται με αποτέλεσμα εμείς να χανόμαστε και να μην γνωρίζουμε τι είναι σωστό και τι όχι. Μάλιστα, το θέμα "φροντίδα μαλλιών" είναι τόσο μεγάλο, που όλες μας έχουμε ακούσει κατά καιρούς άπειρες συμβουλές και tips ως προς το πώς να τα λούζουμε / χτενίζουμε /καθαρίζουμε, ώστε να είναι υγιή και λαμπερά. Πόσα από όλα αυτά τα tips ωστόσο είναι πράγματι σωστά; Και πόσα αποτελούν απλά έναν μύθο που ακολουθούμε τυφλά για δεκαετίες, η μια γενιά μετά την άλλη; 

Δες επίσης: Myth or Fact: Μπορεί το καστορέλαιο να βοηθήσει τα μαλλιά να μακρύνουν πιο γρήγορα;

Δες παρακάτω τι είναι σωστό και τι μύθος, και ποιες συμβουλές θα ήθελαν οι ειδικοί να κρατήσουμε:

Myth or Fact?

#1. To κρύο νερό στο λούσιμο είναι προτιμότερο από το ζεστό 

Πες την αλήθεια, πόσες φορές δεν έχεις ακούσει ότι είναι καλύτερο να ξεβγάζεις τα μαλλιά σου (και αν αντέχεις, να τα πλένεις εξαρχής) με όσο πιο κρύο νερό μπορείς στο λούσιμο, έτσι ώστε να είναι πιο λαμπερά; Και πόσες φορές δεν έχει ενοχοποιηθεί το ζεστό νερό για το ότι φθείρει ή καίει την τρίχα; Άπειρες. Η αλήθεια ωστόσο βρίσκεται κάπου στη μέση. Το ζεστό νερό δεν βλάπτει τα μαλλιά, αρκεί να μην είναι καυτό. Η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση: πρέπει να βρεις τη χλιαρή ή ζεστή θερμοκρασία που "δουλεύει" για τα μαλλιά σου, και αυτά θα καθαρίσουν σωστά και θα λάμψουν, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας - έτσι κι αλλιώς, άλλα πράγματα μετράνε περισσότερο στο λούσιμο. Δεν χρειάζεται λοιπόν να υπομείνεις ξανά το κρύο νερό για να αποκτήσεις τα μαλλιά που θες. 

#2. Μπορείς να "εκπαιδεύσεις" το τριχωτό να παράγει λιγότερη λιπαρότητα

Πρόκειται για μια θεωρία που κυκλοφορεί αρκετά και υιοθετείται από πολλές γυναίκες, ιδίως από εκείνες που έχουν λιπαρά μαλλιά, με στόχο να πετύχουν έκκριση λιγότερης λιπαρότητας στην καθημερινότητά τους. Πώς το πετυχαίνουν; Απλά καθυστερούν τα λουσίματα, αραιώνοντάς τα αρκετά μέσα στη βδομάδα, ακόμα και μέσα στον μήνα. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι θα κάνουν το κεφάλι και την τρίχα να συνηθίσει σε λιγότερα λουσίματα, άρα να παραμένει καθαρό για περισσότερες μέρες. Η αλήθεια ωστόσο είναι διαφορετική, αφού αν έχεις λιπαρό τριχωτό, αυτό θα διατηρείται έτσι ό, τι κι αν κάνεις. Δεν μπορείς να αλλάξεις τη σύστασή του, και η λιπαρότητα θα συνεχίσει να εκκρίνεται. Αυτό που μπορείς να κάνεις εσύ είναι να χρησιμοποιείς σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά αλλά και να βάλεις στη ρουτίνα σου την απολέπιση, για να καθαρίζεις το τριχωτό σε βάθος.

#3. Δεν πρέπει να λούζεις κάθε μέρα τα μαλλιά σου

Άλλος ένας μύθος που συνδέεται άρρηκτα με τον προηγούμενο, και ορίζει ότι το καθημερινό λούσιμο καταστρέφει την τρίχα - και ίσως να παράγει και περισσότερη λιπαρότητα ή να κάνει τα μαλλιά να λαδώνουν πιο γρήγορα. Όπως προείπαμε, αν είναι να έχεις λιπαρά μαλλιά, θα έχεις ό, τι και να γίνει. Η αλήθεια είναι ότι κάθε άνθρωπος όπως και κάθε τύπος μαλλιών είναι διαφορετικός και έχει τις δικές του ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας θα κρίνει τι ακριβώς χρειάζονται τα μαλλιά του, και θα τα λούζει με τη συχνότητα που θεωρεί ότι ταιριάζει στον ίδιο. 

Δες επίσης: Μπορεί μια ενυδατική κρέμα να προκαλέσει ακμή; Οι ειδικοί εξηγούν

#4. Τα μαλλιά "συνηθίζουν" στα προϊόντα

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα μαλλιά και η τρίχα "συνηθίζουν" σε διάφορα συστατικά και προϊόντα περιποίησης, με αποτέλεσμα τα τελευταία να μην δρουν μετά από κάποιο σημείο. Κάτι αντίστοιχο που συμβαίνει με το skincare και την επιδερμίδα μας, που μετά από κάποιο καιρό τα προϊόντα σταματούν να έχουν αποτέλεσμα - δες περισσότερα εδώ. Βέβαια, τα haircare προϊόντα είναι διαφορετικά, οπότε κάτι ανάλογο δεν ισχύει εδώ. 

#5. Τα θειικά άλατα και οι σιλικόνες βλάπτουν τα μαλλιά

Εδώ οι απόψεις είναι πραγματικά αμφιλεγόμενες, καθώς υπάρχουν οι μεν που υποστηρίζουν ότι αυτά τα συστατικά βλάπτουν την τρίχα, και οι δε που θεωρούν ότι μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο, αλλά δεν καταστρέφουν κιόλας τα μαλλιά. Πρόκειται για χημικά συστατικά που υπήρχαν παραδοσιακά στις περισσότερες συνθέσεις σαμπουάν, με στόχο να δώσουν λάμψη στην τρίχα, να την καθαρίσουν σε βάθος αλλά και να κάνουν αυτόν τον πλούσιο αφρό που δίνει την εντύπωση της καθαριότητας στους περισσότερους ανθρώπους.

Οι πολέμιοί τους ωστόσο υποστηρίζουν ότι τα θειικά άλατα είναι τόσο σκληρά, που απομακρύνουν εντελώς το σμήγμα αφήνοντας ξηρή και αφυδατωμένη την περιοχή του τριχωτού. Επιπλέον, μπορεί η σιλικόνη να χαρίζει λάμψη, όμως δεν ενυδατώνει καθόλου τα μαλλιά και τα αφήνει αφυδατωμένα - γεγονός που προκαλεί το ανεπιθύμητο φριζάρισμα.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν πράγματι αρκετοί άνθρωποι που δεν βλέπουν τις παραπάνω συνέπειες στα μαλλιά τους, αλλά αντιθέτως υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα σαμπουάν αφήνουν απαλά και λεία τα μαλλιά τους. Επομένως, μιας και δεν έχουν απαγορευτεί ρητά στον χώρο των καλλυντικών και της ιατρικής, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όποιον θεωρεί ότι δεν τον ερεθίζουν / πειράζουν, αφού δεν καταστρέφουν πραγματικά την τρίχα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i