Μπορεί μια ενυδατική κρέμα να προκαλέσει ακμή; Οι ειδικοί εξηγούν

Ακόμα και το πιο "αθώο" προϊόν μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να βλάψει τον επιδερμικό φραγμό.

skin iStock

Είναι γεγονός ότι η ενυδάτωση είναι απαραίτητη σε όλους τους τύπους επιδερμίδας και πρέπει να ξεκινάει από νωρίς, ώστε να διατηρείται η ελαστικότητά της και να αποτρέπονται καταστάσεις όπως ξηροδερμία και αφυδάτωση, που μπορούν εύκολα να οδηγήσουν ακόμα και σε πρόωρη δημιουργία ρυτίδων. Ωστόσο, πολλές είναι οι γυναίκες που αποφεύγουν τη χρήση ενυδατικών κρεμών, καθώς θεωρούν ότι είτε δεν τις χρειάζονται είτε θα "χαλάσουν" το δέρμα τους, εμφανίζοντας σπυράκια. Μπορεί μια ενυδατική κρέμα να προκαλέσει σπυράκια και ακμή, ή γενικότερα, να μην έχει τα αναμενόμενα οφέλη στην επιδερμίδα μας;

Δες επίσης: Αυτός είναι ο λόγος που το skincare σταματά να έχει αποτελέσματα μετά από λίγο καιρό

Σε γενικές γραμμές, η παραπάνω θεώρηση δεν ισχύει. Οι ενυδατικές κρέμες θεωρούνται ασφαλή προϊόντα για τον επιδερμικό φραγμό, που μοναδικό σκοπό έχουν να τον ενυδατώσουν και να του παρέχουν όλη την απαραίτητη υγρασία που χρειάζεται, ιδίως μετά τα 25 μας χρόνια. Υπάρχουν όμως πράγματι μερικές περιπτώσεις που μια ενυδατική κρέμα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ερεθισμών, μικρών εξανθημάτων ή σπυριών, ακόμα και ακμής, ή απλά μιας ακαθόριστης θαμπάδας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περιπτώσεις αυτές είναι οι παρακάτω:

#1. Δεν έχεις επιλέξει τη σωστή για τις ανάγκες σου ενυδατική κρέμα

Αυτό σημαίνει ότι, αν διανύεις τη δεκαετία των 20, πρέπει να προτιμάς κρέμες που χαρίζουν ενυδάτωση και να μην εφαρμόζεις αντιγηραντικές κρέμες, που βαραίνουν τον επιδερμικο φραγμό. Όταν το πρόσωπο δέχεται απανωτές στρώσεις "βαριών" κρεμών, είναι λογικό ότι θα αντιδράσει εκκρίνοντας έξτρα λιπαρότητα ή σπυράκια. Σε κάθε περίπτωση, οι λάθος κρέμες δεν λειτουργούν σωστά όταν εφαρμόζονται σε "λάθος" τύπους επιδερμίδας.

#2. Είσαι λιπαρή και έχεις διαλέξει μια "πλούσια", λιπαρή σύνθεση

Παρομοίως, αν είσαι λιπαρή καλό είναι να προτιμάς ελαφριές, μη φαγεσωρογόνες κρέμες και προϊόντα που δεν θα φράξουν τους πόρους - και άρα, δεν θα προκληθεί κανένα ξέσπασμα ακμής. Επιπλέον, αν είσαι λιπαρή λογικά δεν θα χρειάζεσαι πολλά προϊόντα -αρκεί ένας ορός ενυδάτωσης ή μια μόνο κρέμα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεσαι ενυδάτωση - φυσικά και τη χρειάζεσαι, απλά αρκεί μόνο ένα ενυδατικό, oil-free προϊόν.

#3. Αλλάζεις συχνά τις κρέμες που χρησιμοποιείς

Τυπικό λάθος που κάνουμε οι περισσότερες, αλλάζουμε σχεδόν κάθε μήνα τις κρέμες μας, μην μένοντας σταθερές σε μια και μόνο κρέμα που ξέρουμε ότι μας ταιριάζει. Αποτέλεσμα; Όχι μόνο δεν δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο στο skincare μας να δράσει σωστά και να δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο δέρμα (ο χρόνος αυτός ποικίλει από 3 μέχρι 6 μήνες), αλλά και προκαλούμε ένα στρες στον επιδερμικό φραγμό, που πραγματικά "τρελαίνεται" με τα τόσο διαφορετικά συστατικά που μπορεί να εφαρμόζουμε - και δεν προλαβαίνει να αφομοιώσει.

#4. Χρησιμοποιείς κρέμες με πολύ δραστικά συστατικά

Πολλές είναι οι κρέμες που περιέχουν δραστικά συστατικά, όπως τη ρετινόλη ή διάφορα οξέα. Εκτός από πολύ δραστικά (και με αληθινά πλεονεκτήματα για το δέρμα μας), αυτές οι κρέμες μπορούν εύκολα να ερεθίσουν, και σταδιακά να βλάψουν τον επιδερμικό φραγμό, αν δεν γνωρίζεις τον σωστό τρόπο εφαρμογής τους. Καλό είναι να συμβουλεύεσαι πάντοτε τον γιατρό σου για το αν τις χρειάζεσαι αρχικά, και στη συνέχεια για τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να τις εντάξεις στη ρουτίνα σου.

#5. Δεν τις ξεβγάζεις σωστά

Με λίγα λόγια, δεν κάνεις σωστό καθαρισμό προσώπου κάθε πρωί ή κάθε βράδυ, ώστε να απομακρυνθούν τα υπολείμματα κρεμών και αντηλιακού, που μπορούν να φράξουν τους πόρους. Ο καθαρισμός και το ντεμακιγιάζ είναι απαραίτητος και για να ξεβγάλεις το skincare - όχι μόνο για την απομάκρυνση του μακιγιάζ.

Συνοπτικά, αυτό που πρέπει να κρατήσεις από αυτό το άρθρο είναι ότι καλό είναι να επιλέγεις με προσοχή τις ενυδατικές κρέμες που θα φοράς καθημερινά, με γνώμονα τις προσωπικές ανάγκες, την ηλικία και τον τύπο της επιδερμίδας σου, ιδανικά με τη βοήθεια του δερματολόγου σου. Έτσι, αν είσαι λιπαρή καλό είναι να αποφεύγεις τις λιπαρές κρέμες και να προτιμάς τις oil-free που δεν φράσσουν τους πόρους. Αν από την άλλη ξέρεις ότι έχεις ευαίσθητο δέρμα, είναι προτιμότερο να μένεις σταθερή σε ορισμένες κρέμες και να μην τις εναλλάσσεις συνέχεια, δοκιμάζοντας κάθε μήνα και διαφορετικά προϊόντα. Το τελευταίο βέβαια καλό είναι να ακολουθείται απ' όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες.

Δες επίσης: Μανικιούρ Άνοιξη 2023: 5 super girly μανικιούρ με τα οποία έχουμε πάθει εμμονή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i