Προστασία από τον ήλιο: Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνεις στην εφαρμογή αντηλιακού;

Το έχεις κάνει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου - όπως και όλοι μας άλλωστε.

αντηλιακό iStock

Δεν χρειάζεται να σου θυμίσουμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται όχι μόνο για πιθανή εμφάνιση καρκίνου στο δέρμα, αλλά και για την πρόωρη γήρανση (που πραγματικά, μπορεί να συμβεί ακόμα και στις νεαρότερες ηλικίες). Λεπτές γραμμές και ρυτίδες κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους σε πρόσωπο και λαιμό, ενώ κηλίδες και πανάδες κάνουν το δέρμα να φαίνεται ακόμα πιο κουρασμένο και ταλαιπωρημένο. 

Δες επίσης: Τα 5 καλύτερα αντηλιακά προσώπου για προστασία στην πόλη

Γι' αυτό και το αντηλιακό κρίνεται απαραίτητο όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα, ακόμα και τις πιο συννεφιασμένες μέρες, ώστε να αποφευχθούν όλες οι επιβλαβείς συνέπειες του ήλιου στο δέρμα μας. 

Υπάρχει ωστόσο ένα λάθος στην εφαρμογή του αντηλιακού που επαναλαμβάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι και συνιστά την πιο συχνή παράλειψη: δεν εφαρμόζουν τη σωστή ποσότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η ενδεδειγμένη ποσότητα για το πρόσωπο αντιστοιχεί σε ένα νόμισμα των 2 ευρώ ενώ, ανάλογα για το σώμα πρέπει να χρησιμοποιούμε περίπου 30 γραμμάρια αντηλιακού, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια γεμάτη χούφτα. Πολλοί άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τόσο μεγάλη ποσότητα, ή όταν πράγματι βάζουν αυτές τις ποσότητες, το παρακάνουν με τον τρόπο επάλειψης. Τι εννοούμε; Ότι εφαρμόζουν μεμιάς το αντηλιακό στο πρόσωπο χωρίς να προσέχουν να το απλώσουν ομοιόμορφα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η αντιαισθητική λιπαρή αίσθηση αλλά και το λευκό εφέ στην επιδερμίδα.

Ο σωστός τρόπος είναι να απλώνεις την ποσότητα αντηλιακού σε layers, δηλαδή σταδιακά, περιμένοντας λίγα λεπτά για να στεγνώσει το κάθε στρώμα πριν περάσεις στο επόμενο.

Τα 5 κορυφαία χρώματα μαλλιών για τη φετινή άνοιξη είναι πιο κομψά και νεανικά από ποτέ

Και κάτι άλλο:

Επίσης, σημαντικό λάθος είναι και το ότι απλώνουμε αντηλιακό μόνο στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, νομίζοντας ότι τα ρούχα μας μάς προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει απόλυτα καθώς τα κοινά ρούχα απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου όσο και ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF κάτω από 10, που είναι ανεπαρκές. Επομένως, καταλαβαίνεις γιατί κρίνεται σκόπιμο να το απλώνεις παντού - και φυσικά, να μην ξεχνάς τον λαιμό, τις παλάμες, τα αυτιά, τα πέλματα και τον αυχένα, ιδίως αν σκοπεύεις να κάνεις ηλιοθεραπεία ή αν φοράς κοντομάνικο στη βόλτα σου στην πόλη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i