Αν παρατηρείς αυτά τα σημάδια στο πρόσωπό σου, τότε ίσως η επιδερμίδα σου γερνάει (πρόωρα)

Και, δυστυχώς, μπορεί να το πάθεις ακόμα και από τη δεκαετία των 20.

skin iStock

Οι λεπτές γραμμές, οι ρυτίδες και η χαλάρωση είναι από τα πιο προφανή σημάδια που υποδηλώνουν τη γήρανση της επιδερμίδας, και συμβαίνουν φυσιολογικά στο πρόσωπό μας με το πέρασμα του χρόνου. Υπάρχουν ωστόσο και λιγότερο εμφανή σημάδια που δείχνουν ότι ενδεχομένως η επιδερμίδα γερνάει, ακόμα και πριν την ώρα της. Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για την πρόωρη γήρανση που δεν είναι αποτέλεσμα της προχωρημένης ηλικίας αλλά οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες, ίσως και σε δική μας, ελλιπή φροντίδα της επιδερμίδας.

Δες επίσης: Οι 5 πιο hot τάσεις στα μαλλιά που θα βλέπεις παντού το καλοκαίρι του '23

Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να σε θορυβήσουν;

Η εμφάνιση κηλίδων, πανάδων αλλά και κάθε είδους καφέ σημαδιών στο σώμα, και ιδίως στο πρόσωπο και στον λαιμό. Πρόκειται πραγματικά για μια ύπουλη ένδειξη καθώς δεν πάει αμέσως το μυαλό σου ότι μπορεί να υποδηλώνει πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Δυστυχώς, τα παραπάνω μπορεί να εμφανιστούν σε όλα τα άτομα ανεξαρτήτως φύλου, ακόμα και από την ηλικία των 20, εφόσον φυσικά εκτίθενται αλόγιστα στον ήλιο.

Γιατί αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αυτών των ύπουλων σημαδιών στην επιδερμίδα: η ακτινοβολία UV που έχει ενοχοποιηθεί για την πρόωρη γήρανση ακόμα και από πολύ μικρές ηλικίες.

Βέβαια, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η μπλε ακτινοβολία των οθονών καθώς και το στρες αποτελούν επίσης παράγοντες που μπορεί να συντελέσουν σταδιακά στην πρόωρη γήρανση, λόγω των ελεύθερων ριζών που προκαλούν στην επιδερμίδα, οι οποίες επιβραδύνουν την κυτταρική ανανέωση αλλά και την παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα μια κουρασμένη, θαμπή όψη αλλά και έναν αποδυναμωμένο επιδερμικό φραγμό.

Αντιμετώπιση

#1. Μην ξεχνάς το αντηλιακό καθημερινά, ακόμα και τον χειμώνα

Ο ήλιος στην Ελλάδα είναι πολύ έντονος τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Ακόμα όμως και τις συννεφιασμένες μέρες, οι ακτίνες του διαπερνούν τα σύννεφα και φτάνουν σε εμάς το ίδιο έντονες. Μην ξεχνάς το αντηλιακό όλο τον χρόνο και όχι μόνο στις καλοκαιρινές διακοπές. 

Δες τις δικές προτάσεις σε αντηλιακά εδώ.

#2. Απόφυγε τον ήλιο όσο μπορείς

Στο ίδιο σκεπτικό, απόφυγε να εκτίθεσαι στον ήλιο για πολύ. Αυτή η συμβουλή δεν αφορά μόνο την ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι, πλέον αφορά και την έκθεσή μας σε αυτόν ακόμα και όταν περπατάμε ή καθόμαστε δίπλα στο παράθυρο. Αν αυτό είναι αδύνατον, φόρα καπέλο.

#3. Χρησιμοποίησε κρέμες, ορούς ή μάσκες προσώπου με βιταμίνη C

Οι λευκαντικές ιδιότητές τους θα κάνουν θαύματα στην επιδερμίδα αφού θα βοηθήσουν στο να δείξει πιο φωτεινή και καθαρή. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά συστατικά τους θα βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες και θα ενισχύσουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Δες εδώ τις προτάσεις μας σε μάσκες προσώπου με βιταμίνη C

Note: Φυσικά, όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και καλό είναι να συμβουλεύεσαι πάντα τον δερματολόγο σου, ιδίως αν βλέπεις ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο.

SOS: Πρέπει να σου χτυπήσει καμπανάκι αν παρατηρείς να εμφανίζονται νέες ελιές ή να αλλάζει το χρώμα / σχήμα / μέγεθος των ελιών που έχεις ήδη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i