Ποια (ενεργά) συστατικά δεν πρέπει με τίποτα να αναμειγνύεις μεταξύ τους

Δες ποιες μείξεις να αποφεύγεις και τι συνδυασμούς να προτιμάς, για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

skin iStock

Μέσα σε όλη αυτή την πληθώρα skincare προϊόντων και δερμοκαλλυντικών, με τα άπειρα ενεργά συστατικά στις συνθέσεις τους και τα αναρίθμητα οφέλη που αυτά υπόσχονται, είναι πολύ λογικό (και επόμενο) να χαθείς και να μην ξέρεις πού να πρωτοεστιάσεις. Μία από τις πιο συχνές περιπτώσεις πάντως είναι να χρησιμοποιεί κανείς λανθασμένους συνδυασμούς ενεργών συστατικών με αποτέλεσμα είτε αυτά να μην αποδίδουν σωστά, ακυρώνοντας το ένα το άλλο, είτε να προκαλούνται ερεθισμοί, ερυθρότητα και ξηροδερμία ακόμα και στο πιο ανθεκτικό δέρμα. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε δε τι μπορεί να πάθει μια ευαίσθητη επιδερμίδα.

Δες επίσης: Αν παρατηρείς αυτά τα σημάδια στο πρόσωπό σου, τότε ίσως η επιδερμίδα σου γερνάει (πρόωρα)

Βέβαια, καταλαβαίνουμε ότι πολλές φορές τα προϊόντα περιποίησης μπορεί να δείχνουν πολύ λαχταριστά, και να θες να τα δοκιμάσεις όλα μαζί. Ή μπορεί απλά να θες να επωφεληθείς από τις ιδιότητες που υπόσχονται πολλά διαφορετικά μεταξύ τους προϊόντα, που δεν ανήκουν απαραίτητα στο ίδιο brand. Για αρχή, να σου πούμε ότι η συνήθεια του να εφαρμόζεις άπειρα προϊόντα στο δέρμα σου μπορεί από μόνη της να αποβεί καταστροφική, προκαλώντας ακόμα και ακμή. Πόσω μάλλον όταν αυτά τα προϊόντα περιέχουν και δραστικά συστατικά.

Δες επίσης: 3 απρόσμενες συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν σπυράκια, ακόμα και ακμή

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά είναι τα συστατικά που δεν πρέπει με τίποτα να συνδυάζεις σε μια ρουτίνα περιποίησης:

Ρετινοειδή ή ρετινόλη + βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα δυνατό συστατικό επειδή είναι πιο αποτελεσματική σε όξινο περιβάλλον. Από την άλλη, η ρετινόλη λειτουργεί σε πιο βασικό (αλκαλικό) pH και εάν τα χρησιμοποιήσεις μαζί, δεν θα λειτουργήσουν ιδανικά - θα ακυρώσει το ένα τη δράση του άλλου. Η εύκολη λύση είναι να εφαρμόζεις το καθένα μόνο την ώρα για τη οποία προορίζεται. Η ρετινόλη εφαρμόζεται καλύτερα τη νύχτα (καθώς καθιστά το δέρμα πιο φωτοευαίσθητο και άρα αυξάνει τον κίνδυνο ηλιακής βλάβης) και η βιταμίνη C λειτουργεί καλύτερα τη μέρα, μιας και αποτελεί αντιοξειδωτικό στοιχείο που προστατεύει από τις επιθέσεις της ημέρας (ατμοσφαιρική ρύπανση, ηλιακή ακτινοβολία).

Ρετινόλη + AHAs / BHA

Τόσο τα παράγωγα της βιταμίνης Α, όπως η ρετινόλη και τα ρετινοειδή, όσο και τα άλφα υδροξυοξέα (AHAs), όπως το γλυκολικό οξύ, ή το BHA (σαλικυλικό οξύ) επιλέγονται από τους δερματολόγους για αντιγήρανση και αντιμετώπιση της ακμής αντίστοιχα, επειδή επιταχύνουν τον κύκλο ζωής των κυττάρων του δέρματος και αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου για λαμπερό, σφριγηλό δέρμα χωρίς γραμμές. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, επειδή όλα τα παραπάνω κάνουν (ισχυρή) απολέπιση στον επιδερμικό φραγμό, μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν ξεφλούδισμα και έντονη ξηρότητα, ειδικά όταν εφαρμόζονται σε συνδυασμό. Προτίμησε να τα εφαρμόζεις σε διαφορετικές ημέρες.

Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου + ρετινόλη

Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι το Νο.1 συστατικό που συνταγογραφούν οι δερματολόγοι για την αντιμετώπιση της ακμής, ένα συστατικό τόσο δραστικό που δημιουργεί απολέπιση, ξηρότητα, ξεφλούδισμα, ακόμα και ερυθρότητα, ιδίως αν δεν προσέξεις τη χρήση του. Ταυτόχρονα, η ρετινόλη χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση της ακμής, εξού και δεν πρέπει να συνδυάζονται αφού το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου θα ακυρώσει τη δράση της ρετινόλης. Σίγουρα μην συνδυάζεις τα δύο συστατικά στην ίδια ρουτίνα, το ένα πάνω από το άλλο - προτίμησε εφαρμογή τους σε διαφορετικές μέρες.

Ποιους συνδυασμούς συστατικών να προτιμάς: 

Βιταμίνη C + SPF

Η βιταμίνη C λέγεται ότι δρα καλύτερα και ενισχύει την αντηλιακή προστασία, όταν φοριέται κάτω από το αντηλιακό σου. 

Νιασιναμίδη + σαλικυλικό οξύ

Η νιασιναμίδη έχει αντιοξειδωτική δράση και θεωρείται το ιδανικό συστατικό για αντιμετώπιση δυσχρωμιών και σημαδιών, έχοντας οφέλη λάμψης και ομοιόμορφου τόνου για την επιδερμίδα. Συνδυαστικά με το σαλικυλικό οξύ μπορεί να κάνει θαύματα, μιας και το τελευταίο είναι ισχυρό συστατικό για την αντιμετώπιση της ακμής αλλά και της απόδοσης μιας πιο λείας όψης, χάρη στην απολέπιση που κάνει στην επιδερμίδα. Η νιασιναμίδη έρχεται για να χαρίσει άφθονη ενυδάτωση στο ερεθισμένο (ενδεχομένως), από το σαλικυλικό οξύ, δέρμα.

AHAs + ceramides

Τα κηραμίδια έχουν απόλυτα ενυδατική δράση, θρέφοντας σε βάθος την επιδερμίδα. Αλληλοσυμπληρώνουν τη δράση των άλφα υδροξυοξέων (ΑΗΑs) που πραγματοποιούν σημική απολέπιση στην επιδερμίδα - και άρα, πιθανούς ερεθισμούς και ξηρότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i