Ενυδατική κρέμα και αντηλιακό: Ποια η σωστή σειρά εφαρμογής τους;

Η σειρά εφαρμογής παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο.

skin iStock

Όπως έχουμε ξαναπει πολλές φορές, η αντηλιακή προστασία είναι το Νο. 1 πράγμα που πρέπει να προσέχεις οχι μόνο το καλοκαίρι στις διακοπές σου, αλλά όλο τον χρόνο. Ο ήλιος καίει πλέον all year round και η βλαβερή ακτινοβολία του μπορεί να σε επηρεάσει όχι μόνο όταν κάνεις ηλιοθεραπεία αλλά ακόμα και όταν οδηγείς, ακόμα και τις πιο μουντές μέρες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι δερματολόγοι επιμένουν να φοράμε αντηλιακό συνέχεια, χειμώνα - καλοκαίρι, και να το ανανεώνουμε συχνά μέσα στη μέρα.

Η πιο συχνή ερώτηση ωστόσο σχετικά με τη σωστή εφαρμογή του, είναι με ποια σειρά πρέπει να εφαρμόζεται στο πρόσωπο, πριν ή μετά την ενυδατική κρέμα και το μακιγιάζ. Η απάντηση εξαρτάται από το τα φίλτρα του αντηλιακού που έχεις επιλέξει, αν είναι δηλαδή χημικά ή φυσικά. Και εξηγούμαστε.

Δες εδώ: Προστασία από τον ήλιο: Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνεις στην εφαρμογή αντηλιακού;

Φυσικά vs χημικά αντηλιακά

Η κύρια διαφορά μεταξύ των φυσικών και χημικών αντηλιακών συνίσταται στον τρόπο που μπλοκάρουν τη UV ακτινοβολία. Σε πολύ γενικές γραμμές, τα χημικά αντηλιακά απορροφώνται από το δέρμα και απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου ενώ τα φυσικά αντηλιακά μένουν στην επιφάνεια του δέρματος και αντανακλούν την ακτινοβολία.

Δες επίσης: Kρέμες με Βιταμίνη C: Ποια ώρα της ημέρας είναι καλύτερο να τις εφαρμόζεις;

Ουσιαστικά, τα συστατικά στην κάθε φόρμουλα αντηλιακού ορίζουν τον τρόπο προστασίας. Αναλυτικότερα, τα χημικά φίλτρα απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, την μετατρέπουν σε υπέρυθρη χαμηλότερης ενέργειας και την απελευθερώνουν σαν θερμότητα, εμποδίζοντας έτσι τις ακτίνες UV να εισχωρήσουν στο δέρμα.

Τα φυσικά (ή ορυκτά) φίλτρα από την άλλη περιέχουν συστατικά ορυκτής προέλευσης όπως το διοξείδιο του τιτανίου ή το οξείδιο του ψευδαργύρου, που αντανακλούν και διαχέουν τις ακτίνες UV, εμποδίζοντάς τες να διαπεράσουν στις βαθύτερες στιβάδες της.

Έτσι, αν φοράς χημικό αντηλιακό, και δεδομένου του ότι πρέπει να απορροφηθεί σωστά από το δέρμα πριν φορέσεις οτιδήποτε άλλο, καλό είναι να το εφαρμόζεις με την εξής σειρά:

#1. Καθαρισμός

#2. Toner

#3. (Χημικό) αντηλιακό

#4. Σέρουμ και ενυδατική κρέμα

#5. Μακιγιάζ

Αν από την άλλη φοράς φυσικό αντηλιακό, το οποίο αντανακλά τις ακτίνες UV, τότε είναι καλύτερο να το εφαρμόζεις μετά την ενυδατική σου και αμέσως πριν το μακιγιάζ, ώστε να σφραγίσεις την προστασία και να μην αλλοιώσεις το αποτέλεσμα.

Δες επίσης: Τα 5 καλύτερα αντηλιακά προσώπου για προστασία στην πόλη

Beauty Editor's tip #1: Μια ωραία λύση για να ανανεώνεις το αντηλιακό προσώπου εύκολα μέσα στη μέρα, ακόμα κι αν είσαι βαμμένη, είναι να αγοράσεις ένα αντηλιακό σπρέι ή πούδρα, που εφαρμόζεται εύκολα χωρίς να αλλοιώνει το μακιγιάζ.

Beauty Editor's tip #2: Υπάρχουν ενυδατικές κρέμες που περιέχουν SPF, συνήθως χαμηλό (μικρότερο από 30). Έρευνες έχουν δείξει ωστόσο ότι δεν πρέπει να αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση το αντηλιακό μιας και δεν μπορούν προσφέρουν ισοδύναμη προστασία με τα τελευταία. Πολλές γυναίκες θεωρούν οτι φορώντας μια ενυδατική με δείκτη προστασίας έχουν "τελειώσει" με το θέμα "αντηλιακή προστασία", μια άποψη ωστόσο που είναι λανθασμένη. Το αντηλιακό προσώπου πρέπει να φοριέται ούτως ή άλλως, ακόμα κι αν φοράς ενυδατική με SPF.

Δες επίσης: 8 απλοί τρόποι για να ενυδατώνεις το πρόσωπό σου εύκολα μέσα στη μέρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i