Σε ερεθίζει η ρετινόλη; Πώς να αποφύγεις το "κάψιμο" και τον ερεθισμό

Όλα τα πράγματα στη ζωή θέλουν μέτρο. Το ίδιο και η ρετινόλη!

retinol istock

Αναρωτιέσαι τι μπορεί να συμβεί αν το παρακάνεις με τη ρετινόλη; Το πιο πιθανό είναι η πρόκληση εγκαύματος. Η επιδερμίδα εμφανίζει έντονη ερυθρότητα και ξεφλουδίζει ειδικά σε πιο ευάλωτες περιοχές του προσώπου, όπως γύρω από το στόμα και τα μάτια.

Κάθε πότε πρέπει να βάζεις ρετινόλη;

Η ρετινόλη εφαρμόζεται στη βραδινή περιποίηση και, ενώ πολλές εταιρείες δημιουργούν προϊόντα που ισχυρίζονται πως μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και κάθε βράδυ, οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση προϊόντων με ρετινόλη δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Ξεκίνησε απλώνοντας μια μικρή ποσότητα σε όλο το πρόσωπο και αύξησέ τη σταδιακά σύμφωνα με την ανεκτικότητα της επιδερμίδας σου. Το ίδιο ισχύει και με τη συχνότητα εφαρμογής.

Μπορείς να αυξήσεις σταδιακά την εφαρμογή ρετινόλης από δύο με τρεις φορές την εβδομάδα σε τέσσερις ή πέντε αν η επιδερμίδα σου δεν εμφανίσει ερεθισμούς ή έντονη ξηρότητα. Συνήθως η πιο λεπτή και ξηρή επιδερμίδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο προσαρμογής στη ρετινόλη από μια πιο χονδρή και λιπαρή. Οπότε, η κάθε επιδερμίδα εκπαιδεύεται στη ρετινόλη στον δικό της χρόνο.

Ποιο είναι το κατάλληλο ποσοστό περιεκτικότητας

Η ρετινόλη εμπεριέχεται σε διαφορετικά ποσοστά στις συνθέσεις των προϊόντων, ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί.

Για να αντιμετωπίσεις την ακμή, τότε, για να δεις αποτέλεσμα, το ποσοστό πρέπει να είναι αρκετά υψηλό, κοντά στο 1%.

Για τη μείωση των ρυτίδων και των δυσχρωμιών επίλεξε ένα προϊόν με ποσοστό ρετινόλης 0,5% ή αν έχεις πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα και θέλεις να αποφύγεις τους ερεθισμούς, ξεκίνησε με ένα προϊόν με 0,3% ρετινόλη.

Ποιες είναι οι παρενέργειές της 

Από τις πιο συχνές παρενέργειες της ρετινόλης είναι:

  • η εμφάνιση ερεθισμών,
  • ο κνησμός,
  • η αίσθηση καύσου,
  • η ερυθρότητα,
  • η έντονη ξηρότητα,
  • το ξεφλούδισμα και
  • η φωτοευαισθησία.

Μπορεί αυτά τα συμπτώματα να μην εμφανιστούν ποτέ στην επιδερμίδα σου, αν όμως έχεις πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα ή κάνεις λάθος χρήση της ρετινόλης, κάποια από αυτά μπορεί να σε προβληματίσουν.

Το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν στην επιδερμίδα σου εξαρτάται από τον τύπο της επιδερμίδας σου και το πόσο υψηλό ποσοστό ρετινόλης θα χρησιμοποιείς. Συνήθως οι παρενέργειες φθίνουν μετά από 3-4 ημέρες μετά τη διακοπή της.

Πώς θα αποφύγεις το έγκαυμα

  1. Χρησιμοποίησε μικρή ποσότητα ρετινόλης, όσο ένα μπιζέλι σε όλο το πρόσωπο.
  2. Χρησιμοποίησε μόνο δύο φορές την εβδομάδα και αύξησε μετά από 3 εβδομάδες τη συχνότητα.
  3. Μην απλώνεις ρετινόλη γύρω από το στόμα, τη μύτη και κοντά στην περιοχή των ματιών.
  4. Αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, άπλωσε πρώτα έναν ενυδατικό ορό, στη συνέχεια τη ρετινόλη και ολοκλήρωσε με μια πλούσια ενυδατική κρέμα. Αυτή η μέθοδος "σάντουιτς" μειώνει την απορρόφηση και τη δράση της ρετινόλης, όμως μειώνει και την εμφάνιση ερεθισμών.
  5. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς συχνά προϊόντα με χαμηλό ποσοστό ρετινόλης παρά πιο αραιά προϊόντα με υψηλό ποσοστό.
  6. Τέλος, η χρήση της ρετινόλης πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η περιποίηση μετά το έγκαυμα από ρετινόλη

Από τη στιγμή που νιώσεις έντονη δυσανεξία στη ρετινόλη πρέπει να σταματήσεις αμέσως τη χρήση της ώστε να δώσεις χρόνο στην ανάπλαση του επιδερμικού φραγμού της επιδερμίδας σου.

  • Χρησιμοποίησε προϊόντα με προβιοτικά, centella asiatica και πρωτεΐνες βρόμης, που ενδυναμώνουν τον επιδερμικό φραγμό της επιδερμίδας.
  • Προτίμησε τον πολύ ήπιο καθημερινό καθαρισμό της επιδερμίδας σου με προϊόντα που περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες.
  • Οι πλούσιες κρέμες θρέψης με λιπαρά οξέα, ceramides και υαλουρονικό οξύ θα βοηθήσουν στην ανάκτηση της υγρασίας και της ελαστικότητάς της.
  • Το αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας δεν πρέπει να λείπει από την πρωινή σου ρουτίνα, καθώς, αν δεν το προσέξεις, το έγκαυμα μπορεί να εξελιχθεί σε πανάδα.

Ρετινόλη, η "βασίλισσα" της αντιγήρανσης και πώς να τη χρησιμοποιείς

 

ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ '24 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΗΝ ΜΥΡΤΩ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΔΩΡΟ ΤΗΝ MAX VOLUME MASCARA ΤΗΣ MD PROFESSIONNEL.   

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i