Επιτρέπεται το ημιμόνιμο μανικιούρ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τι ισχύει σχετικά με το ημιμόνιμο μανικιούρ την περίοδο που είσαι έγκυος.

pregnant istock

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα των γυναικών που περιμένουν το πρώτο τους παιδάκι στον γυναικολόγο τους είναι αν μπορούν να βάψουν τα νύχια τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με ημιμόνιμο βερνίκι. Υπάρχουν κάποιες θεωρίες σχετικά, όμως τι ισχύει εντέλει;

Η αλήθεια είναι ότι, βάσει ερευνών που έχουν διεξαχθεί, το ίδιο το βερνίκι (απλό ή ημιμόνιμο) δεν επηρεάζει το έμβρυο στην κοιλιά της εγκύου ούτε προκαλεί οποιαδήποτε επιπλοκή στην κύηση. Μπορεί να περιέχουν διάφορα χημικά πρόσθετα, όμως αυτά δεν απορροφώνται από το δέρμα ή τα νύχια - και αν τυχόν εισχωρήσουν στην επιδερμίδα, το ποσοστό θα είναι τόσο απειροελάχιστο που δεν μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο. 

Τα καλύτερα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό σε κάθε τύπο μαλλιών

Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί συμφωνούν ότι το ημιμόνιμο μανικιούρ είναι αβλαβές για το έμβρυο μιας και τα νύχια είναι νεκροί εξωκυτταρικοί οργανισμοί που δεν απορροφούν ουσίες.

Φυσικά, αν έχεις ακόμη αμφιβολίες, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο που εμπιστεύεσαι.

Note: Παρ' όλα αυτά, καλό είναι να έχεις στο νου σου ότι τα συγκεκριμένα χημικά μπορούν να προκαλέσουν ναυτία ή ζαλάδα σε μια έγκυο λόγω της έντονης μυρωδιάς τους, ιδίως όταν κάποια γυναίκα τα εισπνέει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι' αυτό και προτείνεται να χρησιμοποιούνται βιολογικά βερνίκια που έχουν όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά πρόσθετα και τοξικά συστατικά.

Αυτόν τον ανέξοδο τρόπο χρησιμοποιούν οι stars για να "εξαφανίσουν" τις ρυτίδες

SOS: Κάτι εξίσου σημαντικό που θα στο πει και ο γιατρός σου είναι να έχεις άβαφα νύχια τον τελευταίο μήνα της κύησης αλλά και κατά τη διάρκεια του τοκετού, για ιατρικούς λόγους. 

Κάποια επιπλέον πράγματα που καλό είναι να προσέξεις:

#1. Άφηνε κάποιες μέρες ανάμεσα στο μανικιούρ-πεντικιούρ που δεν θα βάφεις καθόλου τα νύχια σου (ούτε με διάφανο βερνίκι ή top coat) ώστε να "αναπνέουν".

#2. Εξυπακούεται ότι πάντα πρέπει να δίνεις μεγάλη προσοχή στην επιλογή του επαγγελματία, για λόγους υγιεινής. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν όταν είσαι και έγκυος. Δώσε βάση στο αν τηρούνται όλοι οι κανόνες σωστής υγιεινής (αποστειρωμένα εργαλεία κλπ). Υπάρχουν nail salons που έχουν προσωπικά εργαλεία μανικιούρ ξεχωριστά για κάθε πελάτισσα και τα φυλάνε σε ειδική θήκη με το όνομά της.

#3. Αν έχεις κάποια πληγή, παρωνυχίδα ή ευαίσθητα πετσάκια που θεωρείς ότι εύκολα μπορούν να ματώσουν κατά τη διάρκεια του μανικιούρ, ανάβαλλε για λίγες μέρες το ραντεβού σου μέχρι να κλείσουν οι πληγές.

#4. Ζήτησε να σε βάλουν σε μια θέση κοντά σε πόρτα ή παράθυρο ώστε να είσαι κοντά σε κάποια πηγή φρέσκου αέρα, αν τυχόν νιώσεις ναυτία από τα μανό και τα ασετόν. Σε κάθε περίπτωση, ο χώρος πρέπει να είναι καλά αεριζόμενος.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i