Peel to glow: Δοκίμασα τη μη επεμβατική θεραπεία λάμψης με γλυκολικό οξύ

Έκανα το τελευταίο χημικό peeling της χρονιάς, μια ανάσα πριν το καλοκαίρι - και η επιδερμίδα μου είναι πιο λαμπερή και λεία από ποτέ.

skin iStock

Αν θεωρείς τελευταία ότι η επιδερμίδα σου δείχνει θαμπή, κουρασμένη, με μια όψη που μόνο λαμπερή και λεία δεν είναι, σε νιώθω: είχα ακριβώς το ίδιο θέμα μέχρι που αποφάσισα να κάνω ένα χημικό peeling, το τελευταίο για φέτος λίγο πριν μπούμε και επίσημα στη θερινή σεζόν.

Η απολέπιση ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόμουν για να νιώσω ότι η επιδερμίδα μου ακτινοβολεί ξανά, χωρίς να χρειάζομαι καν μακιγιάζ για να αναδειχθεί αυτό το υπέροχο glowy effect. Γι' αυτό και επισκέφτηκα το ιατρείο της πλαστικής χειρουργού Μαρίας Σκολαρίκου, αναγνωρισμένο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας πλαστικής αισθητικής και επανορθωτικής χειρουργικής που ειδικεύεται και σε μη επεμβατικές δερματικές θεραπείες όπως, μεταξύ άλλων, τα peelings.

Αυτό που μου άρεσε και μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη στη γιατρό ήταν ότι αφιέρωσε χρόνο για να ακούσει πραγματικά τις ανάγκες μου και μου πρότεινε τη θεραπεία που θεώρησε ότι ταιριάζει ιδανικά σε μένα.

Σε γενικές γραμμές εκτίμησα το γεγονός ότι, οποιαδήποτε θεραπεία, είτε χειρουργική είτε (ελάχιστα) επεμβατική, προτείνεται και εφαρμόζεται με αποκλειστικό γνώμονα την ανάδειξη των φυσικών χαρακτηριστικών των ασθενών, και όχι για την υπερκάλυψή τους - μια θεώρηση που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.

Τι είναι η χημική απολέπιση και γιατί την προτίμησα:

Η χημική απολέπιση είναι το κλειδί για μια λεία, λαμπερή επιδερμίδα αφού απομακρύνει αποτελεσματικά τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος καθημερινά. Ακριβώς αυτή η ύπαρξη των νεκρών κυττάρων συνδυαστικά με ρύπους και βακτήρια τείνουν να το κάνουν να δείχνει θαμπό, κουρασμένο, άτονο και σίγουρα δεν το αφήνουν να απορροφήσει τα συστατικά των κρεμών και ορών που εφαρμόζονται κάθε πρωί ή/και βράδυ.

Γι΄αυτό είναι σημαντικό να γίνονται συχνά πυκνά απολεπίσεις τόσο στο σπίτι με τα ειδικά toners ή ορούς με οξέα είτε, ακόμα καλύτερα, στο ιατρείο. Εκεί χρησιμοποιούνται ακόμα πιο δυνατές συνταγές διαλυμάτων με οξέα που απαγορεύεται να εφαρμόσει κανείς στο σπίτι μόνος του - γι' αυτό και τα αποτελέσματα στο δέρμα είναι άμεσα πιο ορατά και πιο δραστικά. 

Εγώ δοκίμασα το Glycolic Acid Pro Peel της Murad, ένα δυνατό διάλυμα που περιείχε το εξής κοκτέιλ συστατικών: γλυκολικό οξύ σε ποσοστό 67% με ένα μείγμα νιασιναμίδης, σαλικυλικού οξέος και ρετινόλης, ό,τι πρέπει για λιπαρές / μικτές επιδερμίδες με έντονες γυαλάδες, διασταλμένους πόρους ή/και σημάδια ακμής, όπως η δική μου.

Το συγκεκριμένο peeling υπόσχεται ορατά βελτιωμένη όψη των διεσταλμένων πόρων και σημαδιών (χάρη στη νιασιναμίδη) των λεπτών γραμμών (χάρη στη δράση της ρετινόλης) αλλά και μείωση του υπερβολικού σμήγματος (χάρη στο σαλικυλικό οξύ) που μπορεί να φράξει τους πόρους οδηγώντας ακόμα και στην εμφάνιση ακμής. Ταυτόχρονα, η ανώτερη στιβάδα του δέρματος ανανεώνεται αποκαλύπτοντας μια εξαιρετικά λεία και καθαρή όψη.

skin

Αποθεραπεία

Το θετικό με τη συγκεκριμένη θεραπεία είναι ότι, ναι μεν ήταν δυνατή, ταυτόχρονα όμως σεβόταν το δέρμα και η δράση της δεν προκαλούσε ιδιαίτερα προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται αποθεραπεία. Δημιουργημένη από το Dr. Murad, δερματολόγο, το μόνο που μου προκάλεσε ήταν ελαφρύ τσούξιμο και ελάχιστη ερυθρότητα σε λίγα σημεία του προσώπου κατά την εφαρμογή του διαλύματος, που δεν υπερέβη τα 10'. Για την ακρίβεια, την αφήνεις από 4' έως 10' το πολύ, ανάλογα με την ανθεκτικότητά του κάθε δέρματος. Στη συνέχεια, αφαιρείται σιγά σιγά με γάζες ποτισμένες σε νερό και εφαρμόζεται μια καταπραϋντική μάσκα για 10΄. 

Προσωπικά δεν είδα καθόλου ξεφλούδισμα τις επόμενες μέρες ενώ, αντιθέτως, η λάμψη ήταν φανερή ήδη από την επόμενη, ακόμα και χωρίς ίχνος μακιγιάζ. 

Προσοχή όμως: Η απολέπιση πρέπει να σταματά το καλοκαίρι λόγω του ότι υπάρχει κίνδυνος αντίδρασης της επιδερμίδας με την υψηλή ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο, προλαβαίνεις να κάνεις το τελευταίο peeling για φέτος μέσα στον Μάιο, όπως έκανα κι εγώ, και να δεις άμεσα αποτελέσματα! Φυσικά, το αντηλιακό επιβάλλεται καθημερινά και μάλιστα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας με συνεχείς ανανεώσεις.

Το πριν 

skin

Το μετά

skin

skin

Δες στο βίντεο ολόκληρη την εμπειρία μου καθώς και το πριν και το μετά:

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i