Η γήρανση δε συμβαίνει σταδιακά, τελικά: Οι δύο καθοριστικές ηλικίες που φέρνουν μεγάλα "ξεσπάσματα" και τι να κάνεις

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η διαδικασία της γήρανσης έχει δύο πολύ σημαντικούς ηλικιακούς σταθμούς - ποιοι είναι.

Η γήρανση δε συμβαίνει σταδιακά, τελικά: Οι δύο καθοριστικές ηλικίες που φέρνουν μεγάλα «ξεσπάσματα» και τι να κάνεις pexels

Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία που όλοι αντιμετωπίζουμε, αλλά τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα δείχνουν ότι δε συμβαίνει απαραίτητα με τον τρόπο που πιστεύουμε. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Κέντρο Γενωμικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η γήρανση φαίνεται να συμβαίνει σε συγκεκριμένα "ξεσπάσματα" γύρω από τις ηλικίες 44 και 60. Αυτή η μελέτη, με επικεφαλής τον Michael Snyder, PhD, δείχνει ότι σε αυτές τις ηλικίες παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στον οργανισμό μας, που επηρεάζουν διάφορες λειτουργίες.

Οι κρίσιμες ηλικίες για τη γήρανση

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή 108 ατόμων από την Καλιφόρνια, έδειξε ότι τα σημεία αυτά είναι καθοριστικά για αλλαγές στον οργανισμό μας. Στα 44 χρόνια παρατηρούνται μεταβολές στη λειτουργία των λιπιδίων και του μεταβολισμού του αλκοόλ, ενώ στα 60 χρόνια εντοπίζονται σημαντικές μειώσεις στη λειτουργία των νεφρών, στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, αλλαγές εμφανίζονται στο δέρμα, στους μύες και στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στις ίδιες ηλικίες.

Παρότι τα ευρήματα αυτά είναι ενδιαφέροντα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περιορισμένο δείγμα και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα σε διάφορους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων πιθανών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η σημασία της μέσης ηλικίας για τη μελλοντική υγεία

Αυτό που αναδεικνύεται από τη μελέτη είναι ότι η μέση ηλικία, δηλαδή μεταξύ 40 και 65 ετών, είναι μια σημαντική περίοδος για την υγεία μας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής σε αυτή τη φάση της ζωής επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας στα επόμενα χρόνια. Λίγο παλιότερη έρευνα έδειξε ότι η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η φυσική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή του καπνίσματος συνδέονται με βελτιωμένη υγεία στη γήρανση.

Τι σημαίνει αυτό για εσένα

Η γήρανση είναι αναπόφευκτη, αλλά ο τρόπος ζωής μας μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια και την ποιότητα της υγείας μας. Αν και η νέα μελέτη δεν δίνει ακόμα συγκεκριμένες οδηγίες, το μήνυμα είναι σαφές: οι άνθρωποι που επιθυμούν να είναι υγιείς στα 60 τους θα πρέπει να αρχίσουν να δίνουν προσοχή στη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους από τα 40 και 50.

Τελικά, η γήρανση δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε, αλλά με μικρές αλλαγές στη ζωή μας μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας και να παρατείνουμε την περίοδο της ζωής μας που θα περάσουμε με υγεία και ευεξία.

Συνήθειες για υγιή γήρανση

Αν και η γήρανση δεν μπορεί να αποφευχθεί, υπάρχουν τρόποι να επηρεάσεις θετικά την υγεία σου, ειδικά γύρω από τις κρίσιμες ηλικίες που εντοπίζονται στη νέα έρευνα. Εδώ είναι μερικές πρακτικές συνήθειες που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία σου:

Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους: Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους βοηθά στην αποφυγή πολλών χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.

Φυσική δραστηριότητα: Η τακτική άσκηση ενισχύει τη μυϊκή μάζα, βελτιώνει την καρδιοαγγειακή υγεία και βοηθά στη διαχείριση του βάρους.

Υγιεινή διατροφή: Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, και πλήρη δημητριακά συμβάλλει στη συνολική υγεία και ευεξία.

Αποφυγή καπνίσματος: Το κάπνισμα επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης και αυξάνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Διαχείριση στρες και υγιής ύπνος: Η καλή διαχείριση του στρες και η επαρκής ποσότητα ύπνου είναι κρίσιμες για τη συνολική ευημερία και την υγεία.

Διάβασε επίσης: 

Μήπως η επιδερμίδα σου γερνάει πρόωρα; Το (ύπουλο) σημάδι που πρέπει να σε αφυπνίσει

Τα σώματα των νέων γερνούν πιο γρήγορα από ποτέ. Αλλά γιατί;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i