Η μπλε ακτινοβολία μπορεί να γεράσει πρόωρα την επιδερμίδα: Δες πώς θα αντιμετωπίσεις το φαινόμενο

Το μπλε φως των οθονών έχει επιπτώσεις στην υγεία της επιδερμίδας μας.

skin iStock

Μέχρι πρόσφατα, συζητούσαμε για την ηλιακή ακτινοβολία και το πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία του ανθρώπου συνολικά, όταν αυτός εκτίθεται σε υπερβολικό βαθμό σε αυτή. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για την μπλε ακτινοβολία, που δειλά δειλά αναφέρεται σαν σοβαρό issue σε πολλές επιστημονικές έρευνες και άρθρα, με τους γιατρούς να εφιστούν την προσοχή μας σε αυτή και στις επιπτώσεις της στην επιδερμίδα.

Πώς σε επηρεάζει στην καθημερινότητα το μπλε φως; Είναι αυτό που εκπέμπεται από όλες τις οθόνες που διαθέτουμε: την οθόνη της τηλεόρασης, του υπολογιστή ή του λάπτοπ, του τάμπλετ και, φυσικά, του κινητού. Επομένως, είναι εύκολα κατανοητό ότι μας επηρεάζει καθημερινά, ιδίως αν ξοδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας πάνω από μια οθόνη, για επαγγελματικούς λόγους ή λόγους διασκέδασης.

Ο απίστευτος λόγος που μπορεί να προκαλέσει (πρόωρες) ρυτίδες στον λαιμό - πώς να τις αντιμετωπίσεις

Τι ακριβώς είναι η μπλε ακτινοβολία ή το μπλε φως;

Το μπλε φως είναι μέρος του ορατού φάσματος φωτός, με το ηλιακό φως να συνιστά την ισχυρότερη πηγή. Οι ηλεκτρονικές μας συσκευές – όπως τα κινητά, οι φορητοί υπολογιστές και οι τηλεοράσεις – το εκπέμπουν επίσης, αν και σε επίπεδα 100-1.000 φορές χαμηλότερα.

Πώς επηρεάζει το μπλε φως το δέρμα;

Αν και οι σχετικές έρευνες συνεχώς εμπλουτίζονται, υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας:

#1. Το μπλε φως μπορεί να αυξήσει τη μελάγχρωση

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η έκθεση στο μπλε φως μπορεί να διεγείρει την παραγωγή μελανίνης, της φυσικής χρωστικής που δίνει χρώμα στο δέρμα. Έτσι, η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως μπορεί να επιδεινώσει την υπερμελάγχρωση – υπερπαραγωγή μελανίνης που οδηγεί σε σκούρες κηλίδες και πανάδες στο δέρμα – ειδικά σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα.

Antiaging hand routine: 5 tips για πρόληψη της γήρανσης στα... χέρια

#2. Το μπλε φως μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι το μπλε φως μπορεί να βλάψει το κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη ουσιώδη για τη δομή και την ελαστικότητα του δέρματος, επιταχύνοντας πιθανώς τον σχηματισμό ρυτίδων. Κι αυτό γιατί επηρεάζει σε κάποιο βαθμό τον ρυθμό παραγωγής του στο δέρμα, ο οποίος ούτως ή άλλως μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων σε όλους τους ανθρώπους - συγκεκριμένα, αρχίζει να μειώνεται από την ηλικία των 25 ετών και σε ποσοστό 1% κάθε χρόνο.

#3. Το μπλε φως μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, επηρεάζοντας το δέρμα

Αν το δέρμα γύρω από τα μάτια φαίνεται θαμπό, πρησμένο ή με μαύρους κύκλους, πιθανόν φταίει το μπλε φως αλλά και η κούραση που προκαλείται στην περιοχή από τις άπειρες ώρες σκρολαρίσματος. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που καταστρέφει το κολλαγόνο, την πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τη σφριγηλότητα του δέρματος.

Πώς θα αντιμετωπίσεις το φαινόμενο:

Το πιο προφανές είναι να μειώσεις την έκθεση στην οθόνη, όσο αυτό είναι εφικτό, ή τουλάχιστον να κρατάς μια ικανοποιητική απόσταση από αυτή όταν δουλεύεις ή κοιτάς το κινητό σου. Επιπλέον, ένα φίλτρο που ρυθμίζει την μπλε ακτινοβολία στα κινητά ή η χρήση νυχτερινής λειτουργίας θα βοηθούσε πολύ στη μείωση των επιπτώσεων του μπλε φωτός, ιδίως τα βράδια που οι περισσότεροι χαζεύουν στα social media πριν κοιμηθούν. Τέλος, επιβάλλεται η χρήση αντηλιακού στο πρόσωπο και στον λαιμό ακόμα και στους εσωτερικούς χώρους, αφού έχουν δημιουργηθεί αντηλιακά που προστατεύουν και από την μπλε ακτινοβολία, εκτός από την ηλιακή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i