Δυσχρωμία προσώπου: Τι είναι το μέλασμα και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Η δερματολόγος μάς εξηγεί τα πάντα για τις δυσχρωμίες προσώπου. Από που προέρχονται και πώς αντιμετωπίζονται;

Διατήρησε το σωστό σχήμα. By kiuikson

Συνεργάστηκε η Κορίνα Τζίμα, δερματολόγος.

Μεγάλο είναι το ποσοστό ανθρώπων και κυρίως γυναικών, οι οποίες στη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών και μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, διαπιστώνουν την εμφάνιση αντιαισθητικών «καφέ λεκέδων» στο πρόσωπό τους.

Αυτές δε οι δυσχωμίες φαίνεται:

  • να επιμένουν για αρκετούς μήνες,
  • να βελτιώνονται αρκετά τους χειμερινούς μήνες όπου η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ελάχιστη και
  • να επανέρχονται με την έλευση του καλοκαιριού.

Η κατανομή τους είναι συμμετρική και μπορεί να παρουσιαστούν: στο μέτωπο, τη μύτη, τα μάγουλα και το άνω χείλος και σπανιότερα ακόμα και στο λαιμό, τους ώμους και τους βραχίονες.

Τι είναι το μέλασμα;

Η δερματοπάθεια αυτή ονομάζεται «Μέλασμα» και είναι αρκετα συχνή, αφορώντας κυρίως γυναίκες με σκουρότερο τύπο δέρματος, οι οποίες κατά κανόνα ζουν σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια. Πρόκειται για αυξημένη σε κυτταρικό επίπεδο παραγωγή μελανίνης στις δερματικές αυτές περιοχές με αποτέλεσμα την υπαρμελάγχρωση και την εμφάνιση κλινικά αντιαισθητικών δυσχρωμιών.

Γιατί εμφανίζεται;

Οι λόγοι δημιουργίας του μελάσματος παραμένουν ακόμα και σήμερα αρκετά ασαφείς.

  • Σημαντικό ρόλο παίζει η παρατεταμένη και χωρίς προστασία έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία όπως και η χρήση solarium  που επιδεινώνουν δραματικά το μέλασμα.
  • Ορμονικοί παράγοντες μπορούν επίσης να το ενεργοποιήσουν, όπως για παράδειγμα ορμονικές διαταραχές, οι ορμονικές αλλαγές που επέρχονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης και τα αντισυλληπτικά χάπια.
  • Εξάλλου το στρες αλλά και κληρονομικοί παράγοντες έχουν συχνά ενοχοποιηθεί, καθότι το μέλασμα είναι συχνότερο στα μέλη κάποιων οικογενειών, αλλά και σε γυναίκες  με αυξημένα επίπεδα στρες στην καθημερινή τους ζωή.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η θεραπεία του μελάσματος είναι αρκετά δύσκολή λόγω του ότι πολλές προτεινόμενες μέθοδοι επιφέρουν μόνο βελτίωση και όχι εξαφάνιση του μελάσματος, ενώ οι βλάβες συχνά μετά από μια πρόσκαιρη βελτίωση το χειμώνα, το επόμενο καλοκαίρι επανέρχονται. Παρόλα αυτά οι θεραπευτικές μέθοδοι που διαθέτουμε σήμερα για την αντιμετώπιση του μελάσματος είναι πολλές και αρκετά αποτελεσματικές:

Αποφυγή αιτιολογικών παραγόντων

Θεμέλιος λίθος στη θεραπεία του μελάσματος είναι φυσικά η αποφυγή των παραγόντων που το ενεργοποιούν. Εννοούμε φυσικά κυρίως την ηλιακή ακτινοβολία, από την οποία ο πάσχων θα πρέπει να προστατεύεται με τη χρήση αντηλιακού όλο το χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, για να αποφευχθεί ενεργοποίηση του μελάσματος. Σημαντική βελτίωση επίσης μπορεί να επιφέρει και η διακοπή της λήψης ορμονικών σκευασμάτων, όπως είναι τα αντισυλληπτικά.

Λευκαντικές κρέμες

Αποτελούν έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης του μελάσματος  δίνοντας ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα. Πρόκειται για συνδυασμούς λευκαντικών παραγόντων που συνταγογραφούνται από τον εξειδικευμένο Δερματολόγο σε διαφορετικές ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού  συγκεντρώσεις.

Οι λευκαντικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται δρουν στο επίπεδο των δερματικών μελανοκυττάρων σταθεροποιώντας τη δράση τους και μειώνοντας την παραγωγή μελανίνης με αποτέλεσμα τη βελτίωση των δυσχρωμιών. Τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα συστατικά είναι: το αζελαϊκό οξύ, τα τοπικά ρετινοειδή, όπως η τρετινοΐνη, το κοχικό οξύ, το ασκορβικό οξύ και η βουτυλρεσορκινόλη που συνταγογραφούνται σε διάφορους συνδυασμούς. Τα καλύτερα ωστόσο αποτελέσματα τα παρέχει η χρήση υδροκινόνης, η οποία σε συγκεντρώσεις 2-5% δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα βελτίωσης των δυσχρωμιών του προσώπου κατά την τοπική εφαρμογή.

Και πάλι επισημαίνεται όμως ότι η συνταγογράφηση τέτοιων τοπικών λευκαντικών παραγόντων μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένο ιατρό, καθώς η λάθος χρήση τους μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης ερεθισμών, κοκκινίλας, κνησμού και αλλεργικών αντιδράσεων.

Χημικά peeling και μικροδερμοαπόξεση

Πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα μας δίνει σήμερα στην αντιμετώπιση του μελάσματος η χρήση των ήπιων επιφανειακών χημικών peeling αλλά και της μικροδερμοαπόξεσης. Με τις μεθόδους αυτές αφαιρούνται τα επιφανειακά δερματικά κύτταρα τα οποία έχουν υποστεί την υπερμελάγχρωση, ενώ η παράλληλη χρήση λευκαντικών παραγόντων τοπικά, βοηθά ώστε τα μελανοκύτταρα να παραμένουν σε αδράνεια και να μην επανεκκρίνουν αυξημένη μελανίνη, έτσι ώστε η δερματική δυσχρωμία να αφαιρείται και να αποτρέπεται η επανεμφάνισή της.

Laser για την αντιμετώπιση του μελάσματος

Η ιατρική τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς στον τομέα της Αισθητικής Δερματολογίας και με αυτόν τον τρόπο έχουμε πλέον στη διάθεσή μας καινούργια εργαλεία όσον αφορά στην αντιμετώπιση του μελάσματος. Σε αυτά ανήκουν τα laser, τα οποία δρώντας στο επίπεδο των υπερενεργών μελανοκυττάρων αναστέλλουν τη δράση τους, με αποτέλεσμα να αποδομείται η ήδη σχηματισμένη δερματική δυσχρωμία με εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα παρεμποδίζεται η επανεμφάνισή της για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και μόνιμα.

Στα πλεονεκτήματα της χρήσης των laser συγκαταλέγεται ασφαλώς και η ταχύτητα της δράσης τους καθώς δίνουν ένα εξαιρετικό κλινικό αποτέλεσμα σε ελάχιστες συνεδρίες, η ελαχιστοποίηση των παρενεργειών από τη χρήση τους, όπως είναι για παράδειγμα οι δερματικοί ερεθισμοί μετά από τοπικές θεραπείες, καθώς και η σημαντική μείωση των επανεξάρσεων του μελάσματος.

Οι ευρύτερα χρησιμοποιούμενοι τύποι laser που παρέχουν τη μεγαλύτερη αισθητική βελτίωση ειναι τα  Fractional non ablative laser  καθώς και τα Q-switched Nd:YAG laser.

Ο συνδυασμός μεθόδων

Επιπλέον, ακόμα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν η χρήση τους συνδυαστεί με την εφαρμογή των τοπικών λευκαντικών παραγόντων που προαναφέρθηκαν για ακόμα πιο εντυπωσιακή βελτίωση της δυσχρωμίας, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι  η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο στις υπερμελαγχρώσεις του δέρματος ιατρό, καθότι η λανθασμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε δερματικό ερεθισμό αλλά και επιδείνωση της υπερμελάγχρωσης.

Αντίθετα, η χρήση από εξειδικευμένο ιατρό δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα, εξαφανίζοντας τις δυσχρωμίες και επαναφέροντας στο δέρμα τη λάμψη και τη φωτεινότητά του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i