Τι είναι οι μαύροι κύκλοι & πώς αντιμετωπίζονται;

Γιατί έχεις μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και πώς θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά; Ο οφθαλμίατρος Νικόλαος Τράκος απαντά


Οι μαύροι κύκλοι επηρεάζουν αρνητικά την εμφάνιση, την ψυχολογία και τα μηνύματα που περνάμε. Σε τι οφείλονται αλήθεια οι μαύροι κύκλοι των ματιών;


Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί παράγοντες:


1) Δημιουργία σκιάς: οφείλεται στην αρχιτεκτονική των οστών που φιλοξενούν τον οφθαλμό.  Σε βαθουλωτά μάτια παρατηρούμε ότι η αύλακα των δακρύων είναι βαθειά. Σε άλλες περιπτώσεις η σκιά μπορεί να δημιουργείται από έναν οφθαλμό που είναι πεταγμένος προς τα έξω (εξόφθαλμος), από θυρεοειδή, από μυωπία κ.λπ. Υπάρχουν και ασθενείς που έχουν πρόπτωση λίπους, όταν έχει χαλαρώσει το διάφραγμα του βλεφάρου και το λίπος που είναι γύρω απο τον οφθαλμό εχει κάνει κήλη προς τα έξω. Κάτω από το λίπος δημιουργείται σκιά και έτσι αυτο φαίνεται σαν μαύρος κύκλος. Τέλος μπορεί το βλέφαρο να έχει χαλαρώσει και να κάνει «κοιλιά», που δημιουργεί επίσης σκιά.


2) Αγγεία: υπάρχει ένα πλούσιο δίκτυο φλεβών, κάτω από την επιφάνεια των βλεφάρων, μέσα στον κυκλοτερή μυ του οφθαλμού, που δίνουν ένα χρώμα στην απόχρωση του μπλε.


3) Χρωστική: το καφέ χρώμα, που βλέπουμε οφείλεται στην εναπόθεση χρωστικής, που μπορεί να είναι μελανίνη.


Χαρακτηριστικές περιπτώσεις


Οταν υπάρχει κούραση και έλλειψη ύπνου, τα αγγεία διαστέλλονται και γίνονται περισσότερο νωθρά. Διαστολή των φλεβιδίων και στάση αίματος προκαλούν και η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και η στάση του ύπνου μπρούμυτα.


Αν πάλι υπάρχει βλεφαρίτιδα ή αλλεργία στον οφθαλμό ή ξηροφθαλμία ή τα μάτια δεν κλείνουν πλήρως την ώρα που κοιμόμαστε (λαγόφθαλμος), τότε απελευθερώνονται φλεγμονώδεις ουσίες, που μπορεί να διαστείλουν τα φλεβίδια αυτά, και να έχουμε μαύρους κύκλους. Κάποιες κυρίες που χρησιμοποιούν σταγόνες κάποιων κολλυρίων για πίεση των ματιών μπορεί να κάνουν μαύρους κύκλους.


Οταν ήμασταν παιδιά και τρίβαμε τα μάτια μας έλεγαν οι μεγαλύτεροι “μην τρίβεις τα μάτια σου”, αλλά δεν γνωρίζαμε ούτε εμείς ούτε αυτοί γιατί! Ε λοιπόν, γιατί έτσι μπορεί να δημιουργούνται μαύροι κύκλοι. Πώς; Μα, γιατί σπάνε κάποια μικροαγγεία και η αιμοσφαιρίνη συσσωρεύεται στα βλέφαρα και στιγματίζεται η περιοχή αυτή για το μέλλον.


Κάποιες φορές το αισθητικό αυτό πρόβλημα μπορεί να κρύβει παθολογικά αίτια. Η κατακράτηση υγρών είναι μέσα στους παράγοντες που προκαλούν διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα μάτια. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πως η κατακράτηση υγρών μπορεί να είναι αποτέλεσμα διάφορων ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, νεφρικές ή ηπατικές νόσοι και οι οι παθήσεις του θυρεοειδούς.


Υπεύθυνη για τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες κάτω από τα μάτια μπορεί επίσης να θεωρηθεί και η γήρανση, γιατί με το πέρασμα των χρόνων, το δέρμα κάτω από την περιοχή των ματιών γίνεται πιο λεπτό και αναδεικνύεται πιο εύκολα το μπλε χρώμα των αγγείων.


Πώς θα απαλλαγείς;


Οι γυναίκες συχνά μεταβαίνουν στη λύση του make up που προσπαθεί να καλύψει το πρόβλημα για κάποιες ώρες.


Ποια είναι η λύση;

Ανάλογα με το αίτιο υπάρχει και η θεραπεία.

  • Αν διαγνωσθεί ξηροφθαλμία θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, αν έχετε βλεφαρίτιδα θα απευθυνθείτε στον ειδικό, αν έχετε λαγόφθαλμο μπορεί να αντιμετωπισθεί επίσης.

  • Αν κοιμάσθε μπρούμυτα ή έχετε κατακράτηση υγρών υπάρχουν αντίστοιχα λύσεις.

  • Αν είναι λεπτό το δέρμα οι κρέμες βοηθάνε λίγο και θα πρέπει να περιέχουν βιταμίνη C, K, Ε, ρετινόλη, καφείνη και υαλουρονικό.

  • Το κάπνισμα, που λεπταίνει το δέρμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που σας αφυδατώνει και διαστέλλει τα αγγεία, θα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό.

  • Η διατροφή παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο καταναλώνονοντας φρούτα, λαχανικά και υγρά και να μειώνοντας τα αλμυρά γεύματα. Το πράσινο τσάι, το χαμομήλι, το ρόδι, τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι συστατικά με πολλές ευεργετικές ιδιότητες.


Η σύγχρονη αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων περιλαμβάνει την βλεφαροπλαστική (όταν υπάρχει πρόβλημα με το λίπος, το δέρμα ή τον τένοντα του βλεφάρου), τα ραδιοκύματα (για μικρή χαλάρωση του δέρματος), τα λέιζερ (για την ύπαρξη χρωστικής) και το χημικό πήλινγκ.


Ομως η τελευταία λέξη στην σύγχρονη αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων λέγεται υαλουρονικό. Αυτό μιμείται τη νεανική εμφάνιση διορθώνοντας το περίγραμμα του οφθαλμικού κόγχου. Η τεχνική είναι πολύ σημαντική για το αποτέλεσμα. Το υαλουρονικό θα πρέπει να εφαρμοσθεί στον οφθαλμικό κόγχο, κάτω από τον κυκλοτερή μυ του οφθαλμού και όχι στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος, δεν πονάει και θα πρέπει να γίνεται από ειδικό. Εφαρμόζεται συνήθως στην αύλακα των δακρύων.


Σε ασθενείς με εξόφθαλμο μπορεί να γίνει αποσυμπίεση κόγχου με αφαίρεση λίπους για να μην προβάλλει ο οφθαλμός προς τα έξω και με την σκιά του να δημιουργεί τον μαύρο κύκλο.


Σε ορισμένους ασθενείς απαιτείται βλεφαροπλαστική γαι να αντιμετωπίσει το δέρμα που περισσεύει ή τον χαλαρό τένοντα του βλέφάρου. Με την βλεφαροπλαστική μπορεί να αφαιρεθεί και το λίπος που μπορεί να προβάλει και δημιουργεί την σκιά και τον μαύρο κύκλο ή σε άλλες περιπτώσεις να απλωθεί λίγο λίπος στην αύλακα των δακρύων.


Τι είναι οι μαύροι κύκλοι & πώς αντιμετωπίζονται; - εικόνα 1

Eυχαριστούμε για τις πληροφορίες τον κ.Τράκο Νικόλαο
, Xειρουργός Οφθαλμίατρος με ειδίκευση στα Βλέφαρα, Δακρυϊκή Συσκευή και Κόγχο  www.eye-lid.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i