Νέα επιστημονικά δεδομένα: Το μικροβίωμα του δέρματος ως «όπλο» κατά της ακμής

Τελευταίες έρευνες απέδειξαν ότι το μικροβίωμα του δέρματος σχετίζεται άμεσα με την ακμή αλλά και άλλες δερματικές παθήσεις. Διάβασε εδώ όλα τα νέα δεδομένα για υγιές δέρμα σε κάθε ηλικία.

δέρμα ομορφιά καθρέφτης Yuri_Arcurs

Το μικροβίωμα είναι ο πληθυσμός των μικροβίων που ζει πάνω στο δέρμα μας αλλά και σε άλλα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και επηρεάζει με πολλούς τρόπους το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Και φαίνεται πως το μικροβίωμα του δέρματος και η επίδρασή του στην υγεία μας -εσωτερικά και εξωτερικά- δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει!

Τι νεότερο γνωρίζουμε για το μικροβίωμα του δέρματος

Στο πρόσφατο 14ο Πανελλήνιο συνέδριο Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας που διοργανώθηκε από την ΕΔΑΕ, η βιοχημικός και μοριακή βιολόγος και επιστημονική διευθύντρια της La Roche-Posay, Δρ. Sophie Seite, μίλησε για τη σημασία της διαχείρισης του μικροβιώματος στην αντιμετώπιση πολλών δερματολογικών παθήσεων όπως η ακμή, η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα. Χαρακτηριστικά, η Δρ. Seite δήλωσε πως οι έρευνες σε αυτό το πεδίο αποτελούν επανάσταση στην κλινική έρευνα, προσφέροντας τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων θεραπευτικών στρατηγικών για καλύτερη ποιότητα ζωής σε ανθρώπους με δερματολογικά προβλήματα.

Παρότι το πεδίο της διερεύνησης του μικροβιώματος με τα δερματικά προβλήματα κρύβει πολλές επιστημονικές προκλήσεις, οι ειδικοί είναι ακόμη επιφυλακτικοί. Όπως εξήγησε η Δρ. Seite στην παρουσίασή της στο συνέδριο, προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι, η τροποποίηση του μικροβιώματος μπορεί να είναι παράγοντας αλλά όχι η αιτία για την εκδήλωση διαφόρων παθήσεων, όπως η ατοπική δερματίτιδα.

Τα νεότερα δεδομένα για την ακμή

Μέχρι σήμερα, θεωρούσαμε πως η ακμή σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο βακτήριο, το C. Acnes. Πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι ο σταφυλόκκοκος παίζει επίσης σπουδαίο ρόλο στην προκαλούμενη φλεγμονή στην επιφάνεια του δέρματος. Οι έρευνες ωστόσο ανέδειξαν τη μεγάλη σύνδεση της ακμής με το μικροβίωμα του δέρματος.

Στο δέρμα με τάση ακμής, το μικροβίωμα -το ζωντανό οικοσύστημα που ζει στην επιφάνειά του- παρουσιάζει έλλειψη ισορροπίας.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ειδικοί είναι πως εκτός από την παρουσία του C. Acnes, παρατηρείται υπερανάπτυξη του σταφυλόκοκκου. Η ανισορροπία αυτή μπορεί να προκαλέσει αλλεπάλληλες φλεγμονώδεις αντιδράσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι ατέλειες επανεμφανίζονται -ακόμα και μετά από αποτελεσματική θεραπεία.

Τι αλλάζει στις θεραπείες για την ακμή

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω για τις θεραπείες για την ακμή; Σύμφωνα με τη Δρ. Sophie Seite, το να σκοτώνουμε τα βακτήρια στον οργανισμό δεν είναι πλέον ο σωστός τρόπος για να θεραπεύσουμε μια ασθένεια. Γνωρίζουμε πλέον με έρευνες ότι η ακμή επηρεάζει έως και το 80% των εφήβων και περίπου το 40% των ενηλίκων.

Η έρευνα του μικροβιώματος του δέρματος δίνει πολλά νέα «όπλα» για τη διαχείριση της ακμής. Στο ίδιο πλαίσιο μπορεί η έγκαιρη παρέμβαση, ήδη από την ηλικία των δέκα ετών να λειτουργήσει προληπτικά και στη περίπτωση της ακμής, ειδικά σε παιδιά που ο ένας ή και οι δύο γονείς τους είχαν έντονη ακμή.

Η χρήση δερμοκαλλυντικών με την ανάλογη σύνθεση μπορεί να πετύχει εξισορρόπηση του μικροβιώματος και έτσι, είτε να προλάβουμε, είτε να μειώσουμε τη σοβαρότητα της ακμής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i