Έχοντας δοκιμάσει δεκάδες make-up, κρέμες προσώπου ή ματιών, αλλά και πιο εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης, όπως σέρουμ ή αντιγηραντικές θεραπείες, σίγουρα έρχεται μια στιγμή που σε κάνει να αναρωτιέσαι: "Είναι ασφαλή για την υγεία του δέρματος όλα αυτά τα καλλυντικά που απλώνω καθημερινά;". Η αλήθεια είναι πως όσο μεγαλώνεις τόσο πιο πολύ ενδιαφέρεσαι για το τι βάζεις στο σώμα σου.
Φυσικό και βιολογικό
Οι εταιρείες καλλυντικών που ειδικεύονται (ή προσαρμόστηκαν) στις νέες τάσεις περιποίησης της επιδερμίδας παρασκευάζουν εναλλακτικές φυσικές λύσεις για κάθε είδους προϊόν ομορφιάς, με σκοπό να μη μείνουν εκτός των τάσεων της εποχής. Διαβάζοντας τους αριθμούς, θα καταλάβεις:
- Το 2008 η παγκόσμια αγορά φυσικών καλλυντικών είχε τζίρο σχεδόν 6 δισ. ευρώ.
- Σήμερα, και παρ’ όλη την οικονομική ύφεση, το ποσό βρίσκεται κάπου μεταξύ των 9 έως 18 δισεκατομμυρίων ευρώ! Αλλά γιατί υπάρχει τέτοιο εύρος στην αξιολόγηση του σημερινού τζίρου; Αυτό πηγάζει κυρίως από το γεγονός ότι οι ορισμοί "φυσικό", "βιολογικό" και "πράσινο" καλλυντικό έχουν γίνει πολύ πιο περίπλοκοι την τελευταία δεκαετία. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 380 διεθνείς οργανισμοί που ο καθένας δίνει το δικό του ξεχωριστό ορισμό. Και επειδή αυτοί οι επιστημονικοί οργανισμοί χρεώνουν τις εταιρείες καλλυντικών με χιλιάδες ευρώ για να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους, όλοι ανταγωνίζονται σκληρά με στόχο την ικανοποίηση όλων: και των καταναλωτών και των επιστημόνων και των οργανισμών και των βιομηχανιών!
Εξιχνιάζοντας το γρίφο
Δυστυχώς για σένα, ως καταναλώτρια, οφείλεις να λύνεις κάθε φορά και ένα γρίφο. Στην ενυδατική που αγόρασες αναγράφεται "φυσικό", στην πούδρα "βιολογικό" και στο σαμπουάν "οργανικό". Πώς αποκωδικοποιούνται αυτά με βάση την ισχύουσα νομοθεσία; Δυστυχώς δεν υπάρχει γενικό κανονιστικό πλαίσιο, καθώς δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Στην Ελλάδα οι εταιρείες πιστοποίησης δεν έχουν απόλυτα κοινά κριτήρια, επομένως δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε με ακρίβεια. Σε γενικές γραμμές όμως:
- 100% βιολογικό/οργανικό: Το προϊόν πρέπει να περιέχει μόνο βιολογικά παραγόμενα συστατικά, πιστοποιημένα με ειδική αναφορά στη συσκευασία τους από αρμόδιο φορέα.
- Βιολογικό/οργανικό: Το προϊόν πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 95% συστατικά βιολογικής παραγωγής, πιστοποιημένα με ειδική αναφορά στη συσκευασία τους από αρμόδιο φορέα.
- Παρασκευασμένο με βιολογικά/ οργανικά συστατικά: Περιέχει τουλάχιστον 70% βιολογικά συστατικά και στην ετικέτα του προϊόντος πρέπει να απαριθμούνται έως και τρία από αυτά.
- Φυσικό: Περιλαμβάνει οποιοδήποτε συστατικό φυτικής, θαλάσσιας, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης.
Και τώρα που ξέρεις τι σημαίνει "φυσικό" και τι "βιολογικό", πόσο σίγουρη είσαι ότι το καλλυντικό που αγόρασες είναι πράγματι ασφαλές; Σ’ αυτή τη Νο 1 απορία που έχει κάθε γυναίκα έρχεται η επιστήμη να βάλει μια τάξη στο χάος του μάρκετινγκ.
Μόνο αν το δοκιμάσεις
Αν ρωτήσεις οποιονδήποτε δερματολόγο, θα σου πει ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τύπο δέρματος και επηρεάζεται διαφορετικά από τη χρήση ενός καλλυντικού. Για παράδειγμα, ένα ξηρό και ευαίσθητο δέρμα με τάση για εκζέματα σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος "πελάτης" ενός 100% φυσικού προϊόντος. Και αυτό είναι μόνο η αρχή του γρίφου, γιατί μπορεί τα συστατικά να έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί ως "βιολογικά" ή "φυσικά" στις κλινικές δοκιμές των εργαστηρίων, ωστόσο κάθε δέρμα έχει τα δικά του κριτήρια: τους ερεθισμούς ή όχι, την καλή απορροφησιμότητα ή όχι, την αντοχή του σε οξέα ή όχι, την τάση του να προσβάλεται εύκολα από βακτήρια ή όχι. Υπάρχουν περιστατικά όπου "φυσικά" καλλυντικά έχουν προκαλέσει ερεθισμούς, αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο. Γι’ αυτό υπάρχει και ένα τεράστιο πεδίο έριδας μεταξύ των εταιρειών καλλυντικών: η ύπαρξη συντηρητικών σε ένα 100% βιολογικό/φυσικό προϊόν. Είναι βλαπτικά τα συντηρητικά; Είναι επικίνδυνα; Είναι απαραίτητα; Και αν υπάρχουν σε ένα "φυσικό" προϊόν, τότε γιατί λέγεται "φυσικό";
Άλλο το βιολογικό τρόφιμο, άλλο το βιολογικό καλλυντικό
Τα βιολογικά και τα φυσικά τρόφιμα είναι σπουδαία για την υγεία και την ομορφιά σου. Προέρχονται από παραγωγές όπου δε χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και δε χρειάζονται συντηρητικά για να ωριμάσουν ή να φαγωθούν. Αλλά τα καλλυντικά δεν είναι όπως τα φρέσκα φρούτα. Εβδομάδες ή μήνες μετά την επεξεργασία τους τα βιολογικά συστατικά των καλλυντικών μπορούν από ασφαλή να γίνουν μη ασφαλή για την υγεία της επιδερμίδας σου. Με αυτή την έννοια, ο ρόλος των συντηρητικών στα καλλυντικά είναι σημαντικός και για την υγεία σου.
Τι να προσέχεις;
Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), στα φυσικά προϊόντα χρειάζεται να δείχνεις ιδιαίτερη προσοχή στη διατήρησή τους: "Ανάμεσα στα καλλυντικά που, πιθανόν, έχουν μια ιδιαίτερα μικρή διάρκεια ζωής είναι σίγουρα όλα τα "φυσικά προϊόντα” που περιέχουν φυτικές ουσίες. Πρέπει, απαραίτητα, να λαμβάνουμε υπόψη μας τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων σε προϊόντα που περιέχουν φυσικά συντηρητικά ή σ’ αυτά που δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά. Οι ημερομηνίες λήξης είναι απλώς "ενδεικτικές” και ένα προϊόν μπορεί να καταστεί μη ασφαλές πολύ πριν από την ημερομηνία λήξης του, αν δεν έχει διατηρηθεί σωστά. Προϊόντα που διατηρούνται σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να παραμείνουν κατάλληλα ακόμα και μετά την ημερομηνία λήξης". Διάβασε επίσης: Πότε λήγουν τα καλλυντικά; Ημερομηνία λήξης για μέικ απ, μάσκαρα, κραγιόν, κρέμα προσώπου
Γιατί να επιλέξεις "φυσικά" προϊόντα περιποίησης;
Αυτό που μένει να κρατήσεις είναι ότι τα καλλυντικά –φυσικά, βιολογικά ή πλήρως χημικά– είναι ασφαλή, αρκεί να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σου. Αν λατρεύεις την αίσθηση που σου προσφέρει ένα χιλιοστόγραμμο σιλικόνης που υπάρχει στην ενυδατική κρέμα νύχτας, δε χρειάζεται να ανησυχείς. Αν όμως προτιμάς φυσικά έλαια, τότε ένα βιολογικό καλλυντικό σου ταιριάζει καλύτερα.
Διάβασε επίσης: Τα ωραιότερα φυσικά καλλυντικά που επιλέγει η beauty editor
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr