Πανδημία: Πώς να αξιοποιήσω σωστά τις πληροφορίες που βρίσκω στα ΜΜΕ;

ΜΜΕ και πανδημία = Σχέση εξάρτησης ή ωφέλιμος συνδυασμός;

Πανδημία

Από την Ραφαηλία Νικολέττα Καλλιούπη, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας & Ειδική Παιδαγωγό.

Η ζωή μας δεν είναι ποτέ μονόχρωμη, έχει τόσες πολλές αποχρώσεις αρκεί να θέλουμε να τις δούμε. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τις δύσκολες καταστάσεις, που είτε άθελα μας είτε γιατί αποτελούν κομμάτι της ύπαρξης μας, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή και να βρούμε διέξοδο.

Η πανδημία, το lockdown και όλα όσα έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα μας έχουν προκαλέσει ή (έτσι νομίζουμε) αρκετά προβλήματα στην ψυχική μας υγεία με αποτέλεσμα αυτή να έχει τα (up&down) της. Έτσι λοιπόν, προκειμένου να ξεφύγουμε από αυτό το μοτίβο και να αποδράσουμε από την πραγματικότητα γιατί αυτό θέλουμε, αρχίζουμε να ψάχνουμε τρόπους να γεμίζουμε το χρόνο μας με πράγματα που κάποτε μας φαίνονταν αταίριαστα προς εμάς ή και ασήμαντα.

Σε όλο αυτό κυρίαρχο ρόλο έχουν αποκτήσει τα ΜΜΕ, που όπως μπορούμε να πούμε, έχουν φθάσει στο σημείο να αντικαταστήσουν την προσωπική αλλά και την κοινωνική μας ζωή. Τα ΜΜΕ είναι ο χώρος, όπου ειδικά στις μέρες μας, έχει μετατραπεί από εικονικός σε πραγματικός. Ναι, ακούγεται παράλογο αλλά σκεφτείτε ότι διανύοντας αμέτρητες ώρες μπροστά σε μια οθόνη, νιώθουμε σαν να είμαστε κάποιοι άλλοι, να αποκτά νόημα η ζωή μας και να «μεταβαίνουμε έστω προσωρινά» σε μια άλλη διάσταση.

Όλα αυτά είναι επιτεύγματα του διαδικτύου το οποίο όπως φαίνεται και από έρευνες έρχεται σιγά σιγά να αντικαταστήσει την πραγματική ζωή μας.

Θα μου πείτε και ποια η εναλλακτική; Και όμως όπως συνηθίζω να λέω, θα πρέπει αυτό το οποίο μας εθίζει σε μια στιγμιαία απόλαυση να το μετατρέπουμε σε χρήσιμο εργαλείο όπου θα ωφεληθούμε μακροπρόθεσμα.

Άρα πάμε να βρούμε tips για σωστή αξιοποίηση των πληροφοριών από τα ΜΜΕ:

· Η καραντίνα άλλαξε τις διατροφικές μας συνήθειες σε μεγάλο ποσοστό. Είναι λοιπόν ευκαιρία να αρχίσουμε να πειραματιζόμαστε με συνταγές μαγειρικής, υγιεινά smoothies και σαλάτες προκειμένου να φτιάξουμε μια ισορροπημένη διατροφή που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας. Έτσι, ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή μας, αφού εμείς οι ίδιοι γινόμαστε οι δημιουργοί ενός εναλλακτικού τρόπου διατροφής.

· Σε συνδυασμό με έναν food- healthy lifestyle, υπάρχουν πολυάριθμα προγράμματα γυμναστικής που μπορούμε να αρχίσουμε να παρακολουθούμε και σε ένα μήνα σχεδόν έχουμε κάνει στροφή 180 μοιρών.

· Να ξεκινήσουμε να μάθουμε μια δεξιότητα με την οποία στο μέλλον θα καταφέρουμε να χτίσουμε κάτι δικό μας ( συνήθως τα πιο επιτυχημένα success stories φτιάχνονται κάτω υπό αντίξοες συνθήκες). Η καλύτερη ευκαιρία για την εκμάθηση ξένων γλωσσών.

· Ολοκληρώνοντας, το τονίζω πάντα ότι θα πρέπει να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, για κάθε λεπτό που περνά με ο,τι έχουμε, προκειμένου να σχεδιάσουμε το δικό μας επιχειρηματικό πλάνο. Στην προκειμένη φάση τα ΜΜΕ είναι το εργαλείο όπου αν το αξιοποιήσουμε έξυπνα & προς όφελος μας μπορεί όντως να μας «δώσει» την πραγματικότητα που επιθυμούμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i