Η χαμένη γοητεία του φλερτ: 9 λανθασμένες πεποιθήσεις για αυτή τη δυναμική μορφή επικοινωνίας

Ακόμα κι αν δεν καταλήξει σε σχέση, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου.

φλερτ iStock

Από τη Δήμητρα Τσόγκα, ICF accredited coach, founder of Welcomeistic (welcomeistic.com).

Ας ξεκινήσουμε από μια βασική παραδοχή: Το φλερτ είναι επικοινωνία. Και την
επικοινωνία τη θέλουμε σήμερα όσο ποτέ. Αποκλειστήκαμε, απομονωθήκαμε, αναγκαστήκαμε να μη βλεπόμαστε, να μην αγκαλιαζόμαστε, να μη φιλιόμαστε. Την ίδια στιγμή που η online επαφή κέρδιζε έδαφος παρασύροντάς μας σε ατέλειωτα chats, video - κλήσεις και κάθε άλλου είδους επικοινωνία εξ αποστάσεως. Πόσες φορές έπιασες τον εαυτό σου να λέει: "Eπιτέλους, να συναντηθούμε από κοντά!", "Πότε θα βγάλω τις φόρμες και θα φορέσω κάτι ωραίο για να βγω;", "Πώς θα γνωρίσουμε κόσμο κλεισμένες στο σπίτι;" και άλλες τέτοιες σκέψεις που εκδήλωναν την ανάγκη για συναναστροφή και παρέα από κοντά.

To φλερτ είναι ένας σύντομος και άμεσος τρόπος επικοινωνίας, που δημιουργεί μια σπίθα, μια όμορφη ένταση, μια γλυκιά αναστάτωση. Σαν διακοπή μέσα στην καθημερινότητα που έρχεται να σου θυμίσει πως είσαι όμορφη, πως τραβάς την προσοχή. Δεν είναι αυτοσκοπός και δε χρειάζεται να έχει πάντα στόχο και αποτέλεσμα. Θέλει όρια και έναν κώδικα που να δημιουργεί ατμόσφαιρα ευγένειας και όχι πίεσης, αλλά θέλει και λίγη απομυθοποίηση. Δεν είναι τόσο δύσκολο, δεν έχουν όλοι κακή πρόθεση, δεν είναι το παν για να δημιουργήσεις μια σχέση.

Είναι όμως μια υπέροχη ευκαιρία για να:

• Δεις τον εαυτό σου μέσα από τα μάτια των άλλων.
• Εξασκήσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες.
• Ανοίξεις τον κύκλο γνωριμιών σου.
• Εκφράσεις την ευαίσθητη θηλυκή πλευρά σου.
• Τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου.

flirt
unsplash

Μα πού πήγε το φλερτ;

Το μυστικό για να ξαναβρείς τη χαμένη μαγεία του φλερτ και να εμπνεύσεις και τους άλλους γύρω σου να το ξαναθυμηθούν είναι πιο απλό απ’ όσο νομίζεις. Κι αν σου φαίνεται δύσκολο, διάβασε 9 λόγους που ίσως σου έχουν δημιουργήσει μια λανθασμένη πεποίθηση πως:

• Είναι μόνο για τους άνδρες. Και βέβαια όχι. Σκέψου στην εποχή μας πόσα είναι αυτά που έχουν φέρει κοντά τα δύο φύλα, που επιτρέπουν να είναι ισότιμα, πόσο οι ρόλοι και οι δυναμικές έχουν αλλάξει σε όλους τους τομείς της ζωής. Γιατί αυτό να αφορά μόνο τους άνδρες; Αν σου αρέσει η ρομαντική εκδοχή που θέλει τον άνδρα να κάνει την αρχή, αξίζει να σκεφτείς αν εσύ του δίνεις το "πράσινο φως". Ένα θαρραλέο βλέμμα, ένα ζεστό χαμόγελό σου προς κάποιον που τραβάει το ενδιαφέρον σου είναι το πρώτο βήμα για να επιτρέψεις σε κάποιον να σε πλησιάσει.

• Είναι μόνο για τους νέους. Κάθε άλλο. Το φλερτ αφορά όλες τις ηλικίες. Ποτέ δε σταματάμε να έλκουμε ή να μας έλκουν, ο τρόπος αλλάζει κάθε φορά. Στις νεαρότερες ηλικίες είναι πιο αυθόρμητο ίσως, γίνεται μέσω φίλων, έχει χιούμορ. Μάθε από αυτά και υιοθέτησέ τα αν θες κι εσύ να απολαύσεις τη ρομαντική στιγμή
που κάποιος θα σε κοιτάξει ή θα σε ξαφνιάσει με κάτι όμορφο που θα σου πει. Σε κάθε περίπτωση, διατήρησε την καλή σου διάθεση ακόμα κι αν δεν ενδιαφέρεσαι και αρνήσου ευγενικά να συνεχίσεις, μην το φοβάσαι.

• Είναι μόνο για τις στιγμές που είσαι single και "ψάχνεσαι". Μπορείς να το σκεφτείς έτσι, αν ο στόχος σου είναι να βρεις έναν νέο σύντροφο, να ξεκινήσεις μια νέα σχέση. Μπορεί όμως να είναι κι ένας τρόπος για να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου, να ανανεώσεις τη διάθεσή σου, να βάλεις μια πινελιά ανεμελιάς ή διασκέδασης στη ζωή σου ή στη ζωή κάποιου άλλου. Με λίγα λόγια,
μπορεί να είναι ένας όμορφος παιχνιδιάρικος τρόπος, που μέσα στο πλαίσιο σεβασμού και ευγένειας μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή σου ή να "ανεβάσει" τη διάθεση του όμορφου περιπτερά σου ή του υπαλλήλου που σου φτιάχνει καφέ κάθε πρωί. Μην ξεχνάς πόσο μαγικό συστατικό μπορεί να γίνει ακόμα και αν είσαι ήδη σε σχέση.

• Είναι αγενές. Μόνο αν πραγματικά ο τρόπος που το δέχεσαι ή το εκφράζεις είναι τέτοιος. Πολλές φορές, όμως, μπορεί να το μπερδεύεις με την έλλειψη διάθεσής σου ή το γεγονός ότι εκδηλώνεται από κάποιον που απλά δε σου αρέσει. Σε αυτή την περίπτωση δεν είσαι υποχρεωμένη να το δεχτείς, αλλά μπορείς ευγενικά ή με μια δόση χιούμορ να το αποφύγεις εκφράζοντας με ειλικρίνεια αυτό που νιώθεις. Αντίστοιχα, αν εσύ εκφραστείς και δεν έχεις ανταπόκριση, δε σημαίνει ότι  πρόσβαλες ή έθιξες την άλλη πλευρά, δεν ήταν απλά η κατάλληλη στιγμή για να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα.

• Είναι ατυχές αν δεν έχει ανταπόκριση. Όχι απαραίτητα, αν το δεις από μια οπτική που λέει "Το προσπάθησα!" ή "Δεν πειράζει που δεν είναι ο τύπος μου, ήταν τόσο ωραίο που έκανε την κίνηση!". Όπως σε όλα στη ζωή σου, έτσι κι εδώ δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Είναι το ίδιο που συμβαίνει σε σχέσεις, φιλίες, επαγγελματικές επιδιώξεις. Το "όχι" είναι πιθανό και σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τη διαδικασία και τη στιγμή που κάποιος σε πλησίασε ευγενικά και σε κέρασε ένα σφηνάκι.

Είναι μόνο για όσους διαθέτουν εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση. Αντίθετα, είναι ένας ζωντανός και άμεσος τρόπος για όλους να επιδιώξουν μια νέα γνωριμία. Θυμήσου φορές που είδες κάποιον που εξωτερικά δε σε γοήτευσε ιδιαίτερα, αλλά σε κέρδισε με την ευγένεια, τον τόνο της φωνής του ή το χιούμορ του. Αντίστοιχα, τις φορές που μπορεί να μην ήσουν στα καλύτερά σου ή στην πιο προσεγμένη εκδοχή σου και πήρες ένα κομπλιμέντο ή έναν καλό λόγο από κάποιον. Το φλερτ έχει ενέργεια, αμεσότητα και μέσα από την αύρα που εκπέμπεται μπορεί να ξεπεράσει κάθε εξωτερικό εμπόδιο.

• Είναι κάτι που το έχεις ή δεν το έχεις. Ακόμα κι αν νιώθεις έτσι, μπορείς να εξασκηθείς, επιτρέποντας στον εαυτό σου να βρει τον τρόπο και το στυλ που τον εκφράζει. Ναι, μπορεί να μη νιώθεις expert, μπορείς όμως να προετοιμάσεις τον εαυτό σου: Να σου θυμήσεις τα γοητευτικά σου σημεία και να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου, να φτιάξεις την πρόθεσή σου με τρόπο που να λέει, για παράδειγμα, "ακόμα κι αν δεν γνωρίσω σήμερα τον άνδρα των ονείρων μου, θέλω να περάσω καλά, να αφήσω το πεδίο μου ανοιχτό και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου να με κατευθύνει".

• Είναι passé. Τότε γιατί παραπονιέσαι ότι έχει χαθεί, ότι δεν το επιδιώκουν οι άνδρες, ότι δεν έχει ενδιαφέρον να βγαίνεις όταν κανείς δε σου δίνει σημασία; Ναι, μπορεί να μην είμαστε στην εποχή της καντάδας, αλλά ο ρομαντισμός δε θα είναι ποτέ passé. Το φλερτ είναι ένα πρώτο βήμα και αξίζει να το απολαμβάνεις ακόμα κι αν δε σε οδηγήσει εκεί που θα ήθελες. Είναι ο τρόπος για να δείξεις τον ευαίσθητο, γλυκό, θηλυκό εαυτό σου, να νιώσεις μια στιγμή ανεμελιάς, να επικοινωνήσεις, να γελάσεις, να μοιραστείς.

• Είναι αρκετό όταν συμβαίνει διαδικτυακά. Είναι ωραίο όταν συνυπάρχει με αυτό το στοιχείο. Είναι, δηλαδή, διαφορετικό να το επιδιώκεις και να το εκδηλώνεις μόνο μέσω των social media ή των σχετικών εφαρμογών και άλλο να έχεις γνωριστεί με κάποιον και να έχετε ανταλλάξει στοιχεία για να μιλάτε μέσω του Μessenger. Πίσω από μια οθόνη μπορεί να φαίνεται πιο εύκολο να αποδέχεσαι ή να απορρίπτεις, αντίστοιχα και οι άλλοι προς εσένα, όμως πόσο ειλικρινές είναι; Ειδικά σε μια εποχή που θέλεις τόσο πολύ να έχεις επαφή, να ονειρευτείς, να μοιραστείς και που αναζητάς την ασφάλεια και τη σταθερότητα και όχι την εφήμερη κάλυψη των αναγκών σου.

6 κινήσεις για σωστό φλερτ (τι κάνεις λάθος και τι πρέπει να κάνεις)

Φλερτ μέσω Διαδικτύου; Οι 7 σημαντικές συμβουλές του ειδικού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i