Ζήλεια στη σχέση; Γιατί οι άνδρες και οι γυναίκες ζηλεύουν διαφορετικά;

Να γιατί ζηλεύετε ο ένας τον άλλον! Ξέρεις πώς να το διορθώσεις;

zileia

Ζήλια στη σχέση; Αν δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί ο σύντροφος σου ζηλεύει για μερικά πράγματα, μπορεί η απάντηση να είναι απλά πως οι άνδρες και οι γυναίκες βιώνουν διαφορετικά αυτό το συναίσθημα.

Σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο Chapman, στην οποία συμμετείχαν 64 χιλιάδες Αμερικανοί ενήλικες, βρέθηκε πως οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να ζηλέψουν σχετικά με μια σεξουαλική απιστία, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να ζηλέψουν όταν πρόκειται για συναισθηματική απιστία.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ως σεξουαλική απιστία προσδιορίστηκε όταν ο ένας από τους συντρόφους κάνει σεξ με κάποιον άλλο χωρίς όμως να είναι ερωτευμένος μαζί του.

Ως συναισθηματική απιστία προσδιορίστηκε όταν ο ένας από τους συντρόφους ερωτεύεται κάποιον άλλο, αλλά δεν κάνει έρωτα μαζί του. Στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα σενάριο "τι θα έκανες αν" και για τις δύο περιπτώσεις και ρωτήθηκαν πώς θα αντιδρούσαν. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το 54% των ετεροσεξουαλικών ανδρών αναστατώνονταν περισσότερο από τη σεξουαλική απιστία, συγκριτικά με μόνο το 35% των γυναικών. Όσον αφορά τη συναισθηματική απιστία, το 65% των γυναικών ήταν πιο αναστατωμένες συγκριτικά με το 46% των ετεροσεξουαλικών ανδρών.

Γιατί ζηλεύουμε διαφορετικά;

Στον πυρήνα τους, είπαν οι ερευνητές, όλα επιστρέφουν στην εξέλιξη. • Για τους άνδρες, η εξέλιξη υπαγορεύει να ενδιαφέρονται περισσότερο για την επιβίωση του DNA τους, αντί για την ανατροφή και τη φροντίδα ενός παιδιού. Έτσι, η ιδέα να μεταφέρει ένας άλλος άνδρας τα γονίδιά του στη γυναίκα τους είναι (ακόμη) αρκετά ενοχλητική.

Οι γυναίκες τείνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την ευημερία των παιδιών τους. Έτσι, αν ο άνδρας έχει φύγει ή δεν είναι συναισθηματικά παρών, τα ποσοστά επιβίωσης του απογόνου τους είναι σημαντικά πιο χαμηλά.

Μπορείς να νικήσεις τη ζήλια; Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να ξεπεράσεις αυτό το άσχημο συναίσθημα:

• Αναγνώρισε ότι σε έχει κυριεύσει.

• Συνειδητοποίησε πως πηγάζει από τη δική σου ανασφάλεια.

• Σκέψου ότι σε κάνει δυστυχισμένη.

• Προσδιόρισε από πού προέρχονται αυτά τα συναισθήματα.

• Άρχισε να "δουλεύεις" τις ρίζες της ζήλιας με τη στήριξη του συντρόφου σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i