Μιλάω πολύ! Σταμάτα να αναλύεις υπερβολικά τα καλά νέα λένε οι επιστήμονες

Μη διαδίδεις τα καλά νέα συμβουλεύουν οι επιστήμονες. Μα γιατί;

relaxation-picture-id531425752 Credit:pixelfit

Η συζήτηση για μια επώδυνη εμπειρία συνήθως βοηθά τους ανθρώπους να την αντιμετωπίσουν και να βρουν κάποιο νόημα σε αυτήν. Δεν είναι, λοιπόν, παράλογο να υποθέτεις ότι οι λεπτομέρειες ενός ευτυχούς γεγονότος μεγιστοποιούν τη χαρά – και πράγματι, έχουμε την τάση να μιλάμε για τις θετικές εμπειρίες πιο πολύ από τις αρνητικές.

Δυστυχώς, οι ερευνητές διαπιστώνουν, πλέον, ότι η διήγηση των χαρούμενων αναμνήσεων μπορεί να ελαττώσει την απόλαυσή σου. Ακόμη και η αναφορά του γεγονότος μπορεί να:

Αμβλύνει τα συναισθήματα

Η συζήτηση για μια αισθητήρια ή συναισθηματική εμπειρία –η γεύση της μηλόπιτας της μητέρας σου, η ομορφιά του ηλιοβασιλέματος– μπορεί να μειώσουν τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτήν, σύμφωνα με την επιθεώρηση Journal of Consumer Research. «Η πράξη της άρθρωσης των συναισθημάτων είναι ουσιαστικά αναλυτική» εξηγεί η Sarah Moore, καθηγήτρια στη σχολή Alberta School of Business, και «η επανεξέταση μιας συναισθηματικής εμπειρίας με αναλυτικό τρόπο τη μεταβάλλει θεμελιακά».

Αναθεωρήσει το παρελθόν

Όταν οι άνθρωποι μοιράζονται τις ιστορίες τους, συνήθως εστιάζουν στο να είναι διασκεδαστικοί, όχι ακριβείς. Στην πορεία, η ανάμνηση μπορεί να ξαναγραφεί, επισκιάζοντας τα γεγονότα. «Αυτό που οι άνθρωποι θυμούνται για τα γεγονότα μπορεί να είναι η ιστορία γι’ αυτά τα γεγονότα όπως την είπαν την τελευταία φορά» παρατηρεί η ψυχολόγος Elizabeth Marsh από το Πανεπιστήμιο Duke στην επιθεώρηση Current Directions in Psychological Science.

Εμποδίσει τους στόχους σου

Το να μιλάς για τους στόχους σου –λέγοντας σε όλους για τη γλώσσα που θέλεις να μάθεις ή για το τεστ όπου θα αριστεύσεις– μπορεί να σε εμποδίσει να τους επιτύχεις. Σε πρόσφατες μελέτες του ο ψυχολόγος Peter Gollwitzer, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, υποστηρίζει ότι η δημοσιοποίηση αυτού που ελπίζουμε να καταφέρουμε παρέχει μια πρώιμη αίσθηση επιτυχίας, μειώνοντας το κίνητρό μας να το καταφέρουμε στ’ αλήθεια.

Χαλάσει τη διάθεση

«Δεν αντιδρούν όλοι καλά στα καλά νέα» τονίζει η Sonja Lyubomirsky, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο California Riverside. Όταν λες ακόμα και τα καλύτερα νέα σε κάποιον που είναι παθητικός, αρνητικός ή δεν αντιδρά, «μπορεί να νιώσεις χειρότερα». Μερικές φορές, είναι καλύτερα να αναπαράγεις τις καλές εμπειρίες στο δικό σου μυαλό.

Διάβασε επίσης: Πώς να είμαι ευτυχισμένη; 10 επιστημονικές συμβουλές για πραγματική ευτυχία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i