Τι είναι ο σύμβουλος ψυχικής υγείας; Πότε να απευθυνθείς σε αυτόν;

Θέλεις να ζητήσεις βοήθεια και δεν ξέρεις σε ποιον ειδικό να απευθυνθείς;

laughing-young-lady-picture-id878909000 Credit:SanneBerg

Τι είναι ο σύμβουλος ψυχικής υγείας; Πριν αποφασίσεις πως χρειάζεσαι έναν τέτοιο ειδικό, μάθε ποιος είναι ο ρόλος του, πότε πρέπει να απευθυνθείς σε σύμβουλο ψυχικής υγείας και, κυρίως, τι ΔΕΝ είναι ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας. Ρωτήσαμε τον ειδικό Δημήτρη Κουτζαμάνη και μας έλυσε όλες τις απορίες μας.

Δημήτρης Κουτζαμάνης, σύμβουλος ψυχικής υγείας, cofounder Μαθήματα Ζωής.

Ο ρόλος του συμβούλου ψυχικής υγείας

Πρόκειται για ειδικό ψυχικής υγείας που έχει λάβει πιστοποίηση ή έχει κάνει σπουδές στον τομέα της συμβουλευτικής. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ικανότητα ατόμου να εργαστεί ως σύμβουλος ψυχικής υγείας, εκτός από τις σπουδές, είναι η προσωπική θεραπεία, η εποπτεία της δουλειάς του και η συνεχής επιμόρφωση. Η διαδικασία που υιοθετεί ο σύμβουλος ψυχικής υγείας εστιάζει στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της εξέλιξης ενός ατόμου ώστε να αποκτήσει μια πιο υγιή, πιο ισορροπημένη και δημιουργική ζωή.

Πότε να απευθυνθεί κάποιος σε σύμβουλο ψυχικής υγείας

Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας εργάζεται σε αλληλεπίδραση με τους πελάτες του υποστηρίζοντάς τους σε διάφορους τομείς της ζωής τους, όπως, για παράδειγμα, σε θέματα σχέσεων, συγκρούσεων, στήριξη σε περιόδους αλλαγών, πένθος, προσωπική εξέλιξη κ.λπ. Σε καμία περίπτωση δε λειτουργεί ως ο ειδικός που δίνει συμβουλές. Λειτουργεί ως ένας βοηθός του ατόμου σεβόμενος τις αξίες, τους φόβους του, τις αντοχές του.

Τι δεν είναι ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας

Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας δεν είναι ψυχολόγος και δεν είναι ψυχίατρος. Αν κάποιος αναζητά διάγνωση ή συνταγογράφηση φαρμάκων, δεν μπορεί να απευθυνθεί σε ένα σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Διάβασε επίσης: Τι είναι ο life coach; Toν χρειάζεσαι; Η δρ Νάνσυ Μαλλέρου απαντά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i