Το μυστικό για να χρησιμοποιήσεις την αναβλητικότητα προς όφελός σου

Η αναβλητικότητα περιλαμβάνει ένα σύνθημα, μια ρουτίνα, και μια ανταμοιβή, τονίζει ο συγγραφέας Duhigg. Όμως τι εννοεί και τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό;

anavlitikothta

Αναβλητικότητα τέλος! Άσχετα με το πόσα πιεστικά καθήκοντα έχεις στη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, μπορείς πάντοτε να βρεις χρόνο για να χαζέψεις λίγο τα κοινωνικά δίκτυα ή όποιο άλλο περισπασμό προτιμάς- ακόμα και αν έχεις ένα εκατομμύριο πιο σημαντικά πράγματα που θα έπρεπε να κάνεις.

Τα καλά νέα; Η αναβλητικότητά σου μπορεί πράγματι να σου βγει σε καλό. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The Atlantic υπάρχει και η παραγωγική(;) αναβλητικότητα.

51mljd9l3l-_sx322_bo1204203200_

Η ιστορία αποδεικνύει ότι ο Charles Duhigg, συγγραφέας του βιβλίου The Power of Habit, κατατάσσει την αναβλητικότητα ως μια συνήθεια και όχι ως ένα θανάσιμο ελάττωμα, όπως συνήθως την θεωρούμε καθώς φρικάρουμε προσπαθώντας να κάνουμε μία εργασία της τελευταίας στιγμής, ενώ ακόμα δεν την έχουμε ξεκινήσει γιατί βλέπουμε φωτογραφίες με γατάκια στο Instagram.

Ο Duhigg αναφέρει ότι η αναβλητικότητα περιλαμβάνει ένα σύνθημα, μια ρουτίνα, και μια ανταμοιβή.

Δηλαδή συμβαίνει κάτι τέτοιο: Ο ήχος ενός μηνύματος στο μέσεντζερ(το σύνθημα) μπορεί να σε οδηγήσει να τσεκάρεις για λίγο τι συμβαίνει στα αγαπημένα σου μέσα κοινωνικής δικτύωσης(η ρουτίνα) και η ιδέα ενός συνειδητού, αναζωογονητικού διαλείμματος μοιάζει πράγματι με την ανταμοιβή. Αλλά αυτό το συνειδητό διάλειμμα συχνά δεν είναι και τόσο ξεκούραστο, αλλά απλώς καταλήγει σε μία σπατάλη αρκετού χρόνου.

Το κλειδί για να πάρεις τον έλεγχο της αναβλητικότητάς σου είναι να αντιληφθείς αυτή τη «ρουτίνα» και να την παρατηρήσεις καθώς συμβαίνει. Εάν αρχίσεις να καταλαβαίνεις πότε πιάνεις το τηλέφωνό σου ή αρχίζεις να πληκτρολογείς facebook.com στον υπολογιστή σου, τότε έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να αποφασίσεις να κάνεις κάτι άλλο, πιο χρήσιμο από αυτό.

Και αφού αυτό είναι ευκολότερο στα λόγια και πιο δύσκολο στην πράξη, μπορείς να το κάνεις σωστά οργανώνοντας αυτό που ο Duhigg αποκαλεί «πρόθεση εφαρμογής», όπου γράφεις μία λίστα με άλλα πράγματα που πρέπει να κάνεις και δεν έχουν καμία σχέση με τη δουλειά που κάνεις τώρα- για παράδειγμα να πάρεις τηλέφωνο τον υδραυλικό για το χαλασμένο καζανάκι σου ή να καθαρίσεις το μπάνιο.

Όταν αρχίσει να σε πιάνει η «φαγούρα» του διαλείμματος, ξεκίνησε να κάνεις τα πράγματα που θα έχεις γράψει στη λίστα.(Και απομακρύνσου από το Snapchat…)

Εάν συνηθίσεις αυτή την τακτική, θα μπορέσεις να γίνεις ένας «δομημένος αναβλητικός άνθρωπος», δηλαδή κάποιος που χάνει χρόνο από την εργασία της στιγμής εκείνης, μόνο κάνοντας μία αληθινή δουλειά, αντί να χαζεύει φωτογραφίες στο Facebook ή να απλώς να γκουγκλάρει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i