6 συνήθειες που καταστρέφουν το καινούργιο κολάν σου!

Τα πιο συχνά λάθη που κάνεις και δεν το ξέρεις!

def-kolan

Κεντρική Φωτογραφία: Instagram/nidodileda

Φαίνεται πως τα κολάν έχουν «κατακτήσει» κάθε γκαρνταρόμπα και όχι άδικα. Τα brands «μεγαλουργούν» και παρουσιάζουν ποικίλα σχέδια και χρώματα για κάθε στυλ. Απόδειξη; Το 2014 οι πωλήσεις αθλητικών κολάν ήταν όσες και των τζιν, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Πώς, όμως, είσαι τόσο σίγουρη πως φροντίζεις σωστά το αγαπημένο σου κολάν;

Δες παρακάτω τα 6 πιο συχνά λάθη που προκαλούν φθορές στα κολάν σου και πώς θα τα περιποιείσαι σωστά:

1. Χρησιμοποιείς ζεστό νερό

Πιθανότατα έχεις ακούσει πως το καθαρό νερό δεν καθαρίζει καλά τα ρούχα, αυτό όμως είναι μύθος. Για τα αθλητικά κολάν, που είναι συνήθως φτιαγμένα από ελαστάνη –μια συνθετική ίνα που τους δίνει την καλή φόρμα και την άνεση που όλες αγαπάμε–, το πλύσιμο με ζεστό νερό είναι απαγορευτικό.

Η ελαστάνη είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και στις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστραφεί. Βρες ένα απορρυπαντικό που σου επιτρέπει να πλένεις τα αθλητικά σου ρούχα σε χαμηλές θερμοκρασίες ώστε να διατηρηθούν άθικτες οι ίνες τους και να διατηρήσουν για πολύ την ελαστικότητά τους. Επιπλέον, με το κρύο νερό τα χρώματα δε θα χάσουν τη ζωντάνια τους.

@

2. Τα βάζεις σε στεγνωτήριο

Οι ίνες ελαστάνης δεν τα πάνε καλά με τη ζέστη του στεγνωτηρίου. Η ευαισθησία τους σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να βλάψει την καλή εφαρμογή με αποτέλεσμα να μη μένει στη θέση του το κολάν σου. Η καλύτερη επιλογή είναι να αφήνεις τα κολάν σου να στεγνώνουν φυσικά. Αν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις στεγνωτήριο, διάλεξε την πιο χαμηλή ρύθμιση.

3. Χρησιμοποιείς λευκαντικό

Το λευκαντικό μπορεί να σε σώζει όταν πέσει κόκκινο κρασί στο αγαπημένο σου βαμβακερό φόρεμα, για ρούχα όμως με συνθετικές ίνες όπως η ελαστάνη, το πολυέστερ και το νάιλον (η βασική δηλαδή σύνθεση του αγαπημένου σου κολάν) η παραδοσιακή χλωρίνη είναι εχθρός.

Φρόντισε τα λευκά ή ανοιχτόχρωμα κολάν σου όπως θα φρόντιζες τα δόντια σου, προτείνει η επιστήμονας Mary Johnson, P&G Fabric Care. Χρησιμοποίησε ένα προϊόν που δρα όπως το νήμα και καθαρίζει τις ίνες. Προτείνει ένα οξυγονωμένο λευκαντικό, το οποίο είναι ασφαλές για όλα τα χρώματα και θα διασπάσει τους λεκέδες και τις οσμές από τον ιδρώτα σε επίπεδο ινών.

Διάβασε κι άλλα λάθη που κάνεις με το κολάν σου στη σελίδα 2.

4. Δεν χρησιμοποιείς μαλακτικό

Πιθανότατα θεωρείς ότι το μαλακτικό είναι προαιρετικό. Για την ακρίβεια είναι απολύτως απαραίτητο. Δεν θα παρέλειπες το conditioner για τα μαλλιά σου μετά από ένα καλό λούσιμο, σωστά; Τότε γιατί το κάνεις για τα ρούχα σου; Ένα καλό μαλακτικό υφασμάτων είναι όπως ακριβώς η θεραπεία για τα μαλλιά και θα διατηρήσει απαλές και ευθυγραμμισμένες τις ίνες των ρούχων σου, μειώνοντας τις φθορές τους. Ένα ακόμη πλεονέκτημα: το μαλακτικό θα μειώσει το στατικό ηλεκτρισμό στα ρούχα σου.

@

5. Δεν πλένεις τα βρόμικα κολάν σου αμέσως

Κάθε μέρα, παράγουμε ένα λίτρο ιδρώτα, 10 γραμμάρια αλάτι, 40 γραμμάρια λίπος και σμήγμα και 10 γραμμάρια δερματικών κυττάρων και νιφάδες – και όλα αυτά χωρίς να προστεθεί η προπόνηση. Όλα αυτά τα σωματικά κατάλοιπα μπορεί να αναμιχθούν και να κολλήσουν επάνω στα ρούχα σου. Για την ακρίβεια, το 70% των λεκέδων είναι αόρατοι, αναφέρει η Johnson. Και όλοι αυτοί οι αόρατοι λεκέδες μπορεί να κάνουν τα ρούχα σου να χαλαρώσουν και να ξεθωριάσουν.

«Η βρομιά μπορεί να καταστρέψει τα ρούχα» εξηγεί η ειδικός. «Το σμήγμα, για παράδειγμα, είναι κολλώδες. Και με τον καιρό κολλάει επάνω του η βρομιά». Και όσο καθυστερείς το πλύσιμο τόσο μεγαλώνει το πρόβλημα. Αυτό που προτείνει για τα βρόμικα ρούχα της γυμναστικής είναι η ίδια προσέγγιση που θα είχες με ένα λεκέ. Όπως φροντίζεις αμέσως το λεκέ, αν πλύνεις αμέσως τα λερωμένα ρούχα είναι περισσότερες οι πιθανότητες να απομακρυνθούν τυχόν βακτήρια και βρομιά.

Συμπέρασμα: Όταν αφήνεις τα φορεμένα ρούχα γυμναστικής στο καλάθι για μέρες, στην πραγματικότητα καταστρέφεται το ύφασμα.

6. Δεν πλένεις τα αθλητικά σου ρούχα όσο τακτικά χρειάζεται

Σου έχει τύχει να φορέσεις ένα κολάν που ξέρεις ότι δεν είναι ακριβώς, χμ, φρεσκοπλυμένο; Αυτή η δεύτερη ή τρίτη φορά που θα το φορέσεις μπορεί να καταστρέφει το κολάν σου πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζεις. «Όσο περισσότερο φοράς κάτι, τόσο περισσότερο ιδρώνεις χωρίς καν να το συνειδητοποιείς» λέει η ειδικός. Ακόμη και αν φοράς το κολάν σου στην καθημερινότητα, είναι πολύ πιθανό να έχει σωματικούς λεκέδες, οι οποίοι «τρώνε» τις ίνες. Σκέψου διπλά πριν φορέσεις ξανά και ξανά το ίδιο (άπλυτο) κολάν, υποθέτοντας πως είναι ακόμη αρκετά καθαρό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i