Πανδημία κορονοϊού: Τι καλό φέρνει μαζί της η κρίση που διανύουμε;

Η πανδημία κορονοϊού μπορεί να αφήσει πίσω της και θετικά στοιχεία.

concept-of-wellbeing-well-done-feedback-employee-recognition-award-picture-id1138474232 zakokor

Από την Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος www.thepsytrap.gr

Τελικά, ποιος θα περίμενε ότι την πιο μεγάλη μάχη θα την δίναμε από τον καναπέ μας;

Η εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 φέρνει μαζί της πολλά συναισθήματα, αρνητικά, άβολα, άγνωστα, ανασφαλή, τα οποία με την σειρά τους γεννούν αρνητικές σκέψεις για το μέλλον.

Το προσδοκώμενο πένθος ως συναίσθημα είναι απολύτως φυσιολογικό να το αισθάνεσαι και αναφέρεται σε όλα αυτά που σκέφτεσαι πως θα αλλάξουν στο μέλλον, πως θα χαθούν όταν κάποια στιγμή όλο αυτό τελειώσει. Το πένθος που περιμένεις να ζήσεις, αλλά και η απώλεια της καθημερινότητας σου όπως την γνώριζες μέχρι σήμερα δεν σε αφήνουν να σκεφτείς θετικά τόσο για το παρόν όσο και γι΄αυτό που θα ακολουθήσει.

Μία κρίση είναι καλό να αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία. Ευκαιρία για να συνειδητοποιήσεις, να μάθεις, να καταλάβεις, να αλλάξεις. Μία κρίση φέρνει στην επιφάνεια νέα προβλήματα, ίσως όμως και παλιά, γεννά νέες γνώσεις για τον κόσμο και τον εαυτό σου. Μία κρίση αφήνει πάνω σου πολλά αποτυπώματα.

Πανδημία κορονοϊού: Βρες το θετικό μέσα τη δυσκολία

Σήμερα επιλέγω να σου μιλήσω για τα θετικά σημάδια που ενδεχομένως να αφήσει πίσω όλη αυτή η περίοδος που διανύουμε:

Η εκτίμηση του χρόνου

Ξαφνικά βρέθηκες με όλο αυτόν τον χρόνο που επιθυμούσες. Πώς το διαχειρίστηκες; Πώς ένιωσες όταν σου δόθηκε αυτός ο χρόνος; Όταν θα περάσει η πανδημία του κορονοϊού, υπάρχει η πιθανότητα να κυνηγάς τον ελεύθερο χρόνο στη ζωή σου. Ευκαιρία, λοιπόν, τώρα να αποφασίσεις να αναδιαμορφώσεις το πρόγραμμά σου, να μη σπαταλάς τις ώρες σου σε πράγματα που δεν σου αρέσουν σε τοξικές σχέσεις, συζητήσεις, δουλειές, να διαλέγεις τον χρόνο που θέλεις να ζήσεις, να τον αφιερώνεις με μεγάλη προσοχή στα πρόσωπα που αγαπάς.

Η εξάσκηση στην ενδοσκόπηση και στην αυτογνωσία

Θα έχεις ακούσει πως «τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κόσμο, έχουν δημιουργηθεί λόγω της απουσίας συζήτησης με τον εαυτό μας».  Δεν αντέχουμε να μένουμε μόνοι, σιωπηλοί, δεν σκεφτόμαστε εύκολα για εμάς, για τις επιλογές μας για την ζωή. Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάθισες να σκεφτείς το ποιος είσαι τι θέλεις, αν κάνεις αυτό που σου αρέσει, τι δίνει νόημα στη ζωή σου και τι φοβάσαι; «Μα για να εξασκηθώ στην ενδοσκόπηση θα πρέπει να το επιθυμώ», θα βιαστείς να πεις. Αυτό είναι αλήθεια. Είναι μία επίπονη διαδικασία. Νιώθω πως η κρίση έχει μία βίαιη δύναμη να σε βάλει σε αυτή την διαδικασία. Για να βοηθήσεις τον εαυτό σου σε αυτό, σου προτείνω να κλείνεις ραντεβού ενδοσκόπησης με τον εαυτό σου μίση ώρα την ημέρα. Να παίρνεις ένα τετράδιο και να αρχίζεις να γράφεις όλες τις σκέψεις σου. Αυτό θα είναι η αρχή.

Η εύρεση νέων τρόπων επικοινωνίας και σύνδεσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν και πριν την πανδημία παρόντα στην ζωή μας. Η τεχνολογία ήταν από τους βασικούς τρόπους επικοινωνίας με τους αγαπημένους μας. Πως επιλέγεις να μιλήσεις με τους αγαπημένους σου αυτή την περίοδο; Τι σου έλειψε από αυτούς; Πώς σκέφτεσαι να συνδέεσαι μετά την πανδημία μαζί τους; Το τηλέφωνο που ξεχνούσες να κάνεις στην μητέρα σου ή στην φίλη σου, και όλο ανέβαλες για την επόμενη ίσως αποκτήσει πλέον άλλη βαρύτητα στην ζωή σου. Μία θεραπευόμενη μου ξεκίνησε να στέλνει γράμματα ταχυδρομικώς σε όσους έχει μακριά. Πόσο όμορφος τρόπος επικοινωνίας ακόμα και μετά τον εγκλεισμό.

Η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης

Θα έχεις παρατηρήσει πως τα συναισθήματα όλων αυτές τις μέρες είναι κοινά, φόβος, θυμός, αβεβαιότητα. Η ενσυναίσθηση γεννάται όταν μπορούμε να καταλάβουμε, να κατανοήσουμε και να μην απορρίψουμε το συναίσθημα του άλλου. Είναι μία περίοδος που εκφραζόμαστε πιο πολύ από ποτέ. Είναι μία περίοδος αποδοχής όλων των συναισθημάτων.

Η ενσωμάτωση της σωματικής και ψυχικής φροντίδα στην καθημερινότητα

Οι τρόποι υγιεινής και καθαριότητας (πόσες φορές έπλενες τα χέρια σου άραγε πριν), τα αμέτρητα διαδικτυακά προγράμματα γυμναστικής, τα άρθρα ψυχολογίας καθώς και οι διαδικτυακές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες έχουν μπει για τα καλά στις καθημερινές μας συνήθειες. Οι σκέψεις αυτοπειθαρχίας, ελέγχου στο φαγητό έχουν προβληματίσει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Το σίγουρο είναι πως ακόμα και αν δεν συνεχίσεις να τα τηρείς και μετά την καραντίνα, θα έχεις αποκτήσεις γνώσεις που πριν δεν είχες.

Το μεγαλύτερο θετικό μάθημα από την πανδημία κορονοϊού

Τέλος, θυμήσου το μεγαλύτερο θετικό μάθημα που φέρνει μαζί της η κρίση, την καταπολέμηση «της δυσανεξίας στην αβεβαιότητα». Η συνειδητοποίηση πως αυτά που ελέγχεις στην ζωή είναι λιγότερα από αυτά που δεν είναι στο χέρι σου, είναι από τα μεγαλύτερα βήματα για την καταπολέμηση του άγχους και της θλίψης. Ανακάλυψε τι είναι αυτό που ελέγχεις ακόμα εν μέσω κρίσης και είναι ίδιο με αυτό που είχες έλεγχο και πριν. Τότε θα αντιληφθείς πως το μόνο σταθερό είναι οι σκέψεις, η συμπεριφορά σου, ο εαυτός σου. Αυτά και τώρα και στο μέλλον θα είναι πάντα δική σου επιλογή!

Διάβασε επίσης: Συμπτώματα κορονοϊού: «Καθοριστικές» οι ημέρες από την 5η έως την 7η

Διάβασε επίσης: Ψυχική υγεία: Πώς θα θωρακίσουμε τον εαυτό μας μέσα στην πανδημία του κορονοϊού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i