Ανοσία στον πληθυσμό: Σπάει φράγμα του 10% - ποιες ομάδες θα ακολουθήσουν στον εμβολιασμό

Η περίφημη ανοσία της αγέλης, είτε μέσω φυσικής νόσησης είτε μέσω εμβολιασμού, είναι αυτή που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

ανοσία της αγέλης κορονοϊός istock

Σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία, η οποία ορίζεται από τη "μάχη" για τον περιορισμό του τρίτου κύματος της πανδημίας και την αποτύπωση των κομματιών του παζλ, που θα συνθέσουν το κράμα της σταδιακής επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, η επιχείρηση "Ελευθερία" μετατρέπεται στο νούμερο ένα σύμμαχο για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Φτάσαμε στο 10% ανοσίας μέσω των εμβολιασμών

Ανεβάζοντας εξακολουθητικά στροφές, ο εμβολιασμός της κοινότητας σπάει το ένα φράγμα μετά το άλλο και η σημερινή ημέρα μετατρέπεται στο νέο, μέχρι το επόμενο, μεγάλο ορόσημο. Το μεσημέρι, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, θα έχει εμβολιαστεί το 10% της κοινότητας με την πρώτη δόση κατά της Covid-19, τη στιγμή κατά την οποία το σύνολο των εμβολιασμών και με τις δύο δόσεις στη χώρα μας αγγίζει σχεδόν το 1,5 εκατομμύριο, ενώ ξεκίνησαν τα…τσιμπήματα και για τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Όπως, μεταμοσχευμένοι και αιμοκαθαιρόμενοι, στα νοσοκομεία που πραγματοποιούν τις θεραπείες τους.

"Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις έξι-επτά ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού και επισπεύδει ανάλογα με τις ροές των εμβολίων που φτάνουν. Ήδη, έχουν γίνει πάνω από 1.430.000 εμβολιασμοί και μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν  επιπλέον 1,5 εκατομμύριο", είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση, δια της εκπροσώπου της, Αριστοτελίας Πελώνη. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, όπως αυτοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής, μέσω της επιχείρησης "Ελευθερία":

-Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα  για  τα  ραντεβού  της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών.

-Τις αμέσως επόμενες ημέρες, περίπου στις αρχές Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.

Οι επόμενες ομάδες που θα εμβολιαστούν

Στόχος των κινήσεων είναι μέχρι το τέλος Απριλίου ή το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου, να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, το Μάιο και τον Ιούνιο και σε ένα ακόμα ανέβασμα της ταχύτητας που σχετίζεται με τα…τσιμπήματα, θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β, οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, καθώς και ο γενικός πληθυσμός. Πρόκειται για το μείγμα μίας πολιτικής, στο βάθος της οποίας αναμένεται να επιτευχθεί το μέγιστο ζητούμενο, το οποίο θα αποτελέσει τη γέφυρα για τη μετάβαση από την περιπέτεια της πανδημίας στην κανονικότητα. Και αυτό δεν είναι άλλο από το χτίσιμο των τειχών της ανοσίας, που έχει μετατραπεί εδώ και μερικούς μήνες σε ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διάβασε τη συνέχεια στο capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i