Οσφυαλγία και ισχιαλγία: Πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά;

Ο πόνος στη μέση και ο πόνος στο ισχίο είναι δύο πολύ συχνές ενοχλήσεις που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά μας.

γυναίκα πόνος στη μέση istock

Από τον δρα Αδαμάντιο Γ. Μαυράκη, νευροχειρουργό, με εξειδίκευση στη Nευροογκολογία και τη Xειρουργική Eπιληψίας Queen Elizabeth University Hospital, Γλασκόβη, Ηνωμένο Βασίλειο, Neurochirurgische Klinik/ 
Universitätsklinikum Bonn – UKB, Βόννη, Γερμανία, συνεργάτης του "Ερρίκος Ντυνάν" Hospital Center (neurergy.gr)

Η οσφυαλγία, κοινώς ο πόνος στη μέση, είναι ένα σύμπτωμα που θα εμφανιστεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων και αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς λόγους επίσκεψης σε νευροχειρουργό, καθώς δυσχεραίνει σημαντικά την καθημερινότητα του πάσχοντος. Η ισχιαλγία-ριζοπάθεια, πόνος κατά μήκος ή σε τμήμα του ποδιού, είναι λιγότερο συχνό σύμπτωμα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με οσφυαλγία, με σημαντικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής του ατόμου που υποφέρει.

Οι παθήσεις

Τα προβλήματα αυτά οφείλονται στις εκφυλιστικές αλλαγές της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, τα οποία είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης του σώματος, εξωτερικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η καθημερινότητά μας, οι ειδικές συνθήκες εργασίας/λειτουργίας, κάποια ατυχήματα κ.λπ., καθώς και γενετικής προδιάθεσης. Η ανεύρεση της αιτίας του πόνου δεν είναι πάντα εύκολη και απαιτεί συνδυασμό πληροφοριών που αντλούνται από το ιστορικό, τη φυσική εξέταση και τις απεικονιστικές εξετάσεις που θα ζητήσει ο ειδικός. Η οσφυαλγία μπορεί να έχει πολλές αιτίες, πολλές φορές όμως η κλινική διερεύνηση δεν καταλήγει σε συγκεκριμένη διάγνωση. Ευτυχώς, στην πλειονότητα των περιπτώσεων η πρόγνωση είναι καλή και ο πόνος υποχωρεί με αναλγητικά και τροποποίηση της δραστηριότητας συνήθως σε διάστημα 4 περίπου εβδομάδων. Η ισχιαλγία-ριζοπάθεια οφείλεται συνήθως σε πίεση της αντίστοιχης νευρικής ρίζας (στο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης), με πιο συχνή αιτία την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, οδηγώντας σε πόνο και μούδιασμα στην περιοχή του δέρματος ή ακόμα και σε αδυναμία του μυός, που αντίστοιχα "παίρνει εντολές" από τη συγκεκριμένη νευρική ρίζα.

Οι θεραπείες

Η πρώτη προσέγγιση ξεκινά με μια περίοδο συντηρητικής αντιμετώπισης. Εάν όμως η θεραπεία αυτή αποτύχει ή υπάρχει επιδείνωση της αδυναμίας ή του πόνου, η χειρουργική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη και συνίσταται στην αποσυμπίεση της νευρικής ρίζας με δισκεκτομή. Υπάρχουν διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις και τεχνικές που μπορούν να πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένο νευροχειρουργό ανάλογα με την περίπτωση. Η τελική επιλογή, όμως, πρέπει να είναι εξατομικευμένη και η επιστημονικά ενδεικνυόμενη για την περίπτωση αυτή, ώστε να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή στην ασφαλή απαλλαγή από τον πόνο και την επάνοδο στη φυσιολογική δραστηριότητα το συντομότερο δυνατόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i