The Basic: Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Αν μπορούμε να μιλήσουμε για την εξάλειψη ενός καρκίνου, αυτός είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο ειδικός μας εξηγεί τι ισχύει σήμερα.

καρκίνος ωοθηκών ThitareeSarmkasat

Ο Θεόδωρος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, μας μιλά για τις τελευταίες εξελίξεις για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου. 

Το Φεβρουάριο του 2020, μετά από εντατικές προσπάθειες 2 ετών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διοργάνωσε την Εναρκτήρια Εκδήλωση για την Εφαρμογή μιας Παγκόσμιας Στρατηγικής για την εξάλειψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, με παγκόσμια προβολή και πρόσκληση προς όλα τα κράτη να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια.

Ο καρκίνος του τραχήλου μπορεί να εξαλειφθεί

Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα έχει εξαλειφθεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας όταν όλες οι χώρες καταφέρουν να έχουν επίπτωση της νόσου μικρότερη από 4 περιστατικά ανά 100.000 γυναίκες/έτος και αυτό υπολογίστηκε ότι είναι εφικτό μέχρι το 2120, αν επιτευχθούν οι εξής στόχοι μέχρι το 2030:
•    Το 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως εναντίον της HPV μόλυνσης.  
•    Το 70% των γυναικών να εξεταστούν προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακρίβειας σε ηλικία 35 και 45 ετών.   
•    Το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο του τραχήλου να τύχουν ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και υποστηρικτικής φροντίδας.

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης Κατά του Καρκίνου, βασιζόμενο σε τέσσερις πυλώνες, την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση, τη διάγνωση και θεραπεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στον τομέα της πρόληψης αναφέρεται ως "ναυαρχίδα" των στόχων ο HPV εμβολιασμός τουλάχιστον του 90% των κοριτσιών, αλλά σε σημαντικό ποσοστό και των αγοριών, στις χώρες της ΕΕ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι προφανές ότι οι στόχοι και του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας συμπίπτουν και οδηγούν πλέον στην αδήριτη ανάγκη αντικατάστασης (και στην Ελλάδα) του υπάρχοντος "υποδείγματος" πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου (δηλαδή screening με τεστ Παπανικολάου), από έναν νέο, βασιζόμενο στον HPV εμβολιασμό και στο screening μέσω HPV-testing. Το νέο αυτό υπόδειγμα αποδεικνύεται όχι μόνο πιο αποτελεσματικό, αλλά και οικονομικά αποδοτικότερο από το προηγούμενο, τα χαρακτηριστικά του δε αυτά μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο αν ο HPV εμβολιασμός δεν περιοριστεί στα κορίτσια αλλά συμπεριλάβει και τα αγόρια. 

Για περισσότερες πληροφορίες: www.hpvsociety.gr 
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i