Γιατί τα νύχια γίνονται μπλε; Αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο των μπλε νυχιών ή αλλιώς την κυάνωσή τους

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

nails iStock

Τα μπλε νύχια δείχνουν ότι τα δάχτυλα των χεριών, των ποδιών ή και τα δύο δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Οι ακόλουθες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό:

Πνευμονικές παθήσεις

Διάφορες πνευμονικές παθήσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τα νύχια να αναπτύξουν μια μπλε απόχρωση. Οι παθήσεις αυτές περιλαμβάνουν:

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ): Η ΧΑΠ είναι ένας "όρος ομπρέλα" για μια ομάδα προοδευτικών πνευμονικών παθήσεων που περιλαμβάνουν το εμφύσημα και τη χρόνια βρογχίτιδα. Το εμφύσημα καταστρέφει τους αερόσακους στους πνεύμονες, ενώ η βρογχίτιδα προκαλεί φλεγμονή και στένωση των βρογχικών σωλήνων, οδηγώντας σε συσσώρευση βλέννας.

Άσθμα: Το άσθμα κάνει τους αεραγωγούς να στενεύουν και να διογκώνονται και μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή βλέννας, οδηγώντας ενδεχομένως σε συσσώρευσή της. Τα άτομα με άσθμα μπορεί να έχουν δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, βήχα και συριγμό που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή τους ζωή. Μερικές φορές το άσθμα μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή κρίσεις άσθματος.

Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας: Τα άτομα με Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας δυσκολεύονται να αναπνεύσουν και ο ρυθμός αναπνοής και ο καρδιακός ρυθμός τους είναι ταχύτεροι από το κανονικό, οδηγώντας σε πτώση του οξυγόνου του αίματος. Οι γιατροί αντιμετωπίζουν το σύνδρομο αυτό με οξυγονοθεραπεία για τη βελτίωση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα.

Πνευμονία: Τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία, η οποία είναι λοίμωξη των πνευμόνων. Μετά από μια σοβαρή λοίμωξη από γρίπη, για παράδειγμα, μπορεί να αναπτυχθεί πνευμονία. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από ήπια έως σοβαρά, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από πνευμονία σε 1-3 εβδομάδες.

Πνευμονική εμβολή: Εάν μία από τις αρτηρίες στους πνεύμονες μπλοκαριστεί από θρόμβο αίματος, αυτό μπορεί να προκαλέσει Πνευμονική εμβολή. Συνήθως, ο θρόμβος μετατίθεται από το πόδι ή άλλο μέρος του σώματος και προκαλεί απειλητική για τη ζωή απόφραξη της ροής του αίματος στους πνεύμονες.

Καρδιακές παθήσεις

Ορισμένες περιπτώσεις μπλε νυχιών μπορεί να οφείλονται σε κάποια καρδιακή πάθηση, όπως:

Συγγενείς καρδιακές παθήσεις: Τα μωρά μπορούν να γεννηθούν με μη φυσιολογική καρδιά και αιμοφόρα αγγεία. Αν και ορισμένες περιπτώσεις θα είναι ασυμπτωματικές, άλλες θα προκαλέσουν απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα.

Σύνδρομο Eisenmenger: Αυτή η σπάνια διαταραχή επηρεάζει την καρδιά και τους πνεύμονες και είναι συχνά μια καθυστερημένη επιπλοκή συγγενών καρδιακών παθήσεων. Το σύνδρομο Eisenmenger προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και μη φυσιολογική ροή αίματος μέσω της καρδιάς.

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί προβλήματα με την καρδιά, αφήνοντάς την ανίκανη να αντλήσει αίμα όπως θα έπρεπε. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, υπερβολική κόπωση και πρησμένα άκρα.

Ανωμαλίες των κυττάρων του αίματος και των αγγείων

Ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με τα κύτταρα του αίματος και τα αγγεία μπορεί επίσης να προκαλέσουν μπλε νύχια. Αυτά περιλαμβάνουν:

Μεθαιμοσφαιριναιμία: Αυτή η κατάσταση προκαλεί αυξημένα επίπεδα μεθιμοσφαιρίνης, μια μορφή αιμοσφαιρίνης που δεν μπορεί να απελευθερώσει οξυγόνο. Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν αυτή την κατάσταση από τη γέννησή τους ή να την αναπτύξουν λόγω έκθεσης σε ορισμένες χημικές ουσίες ή σε φάρμακα όπως αντιβιοτικά και τοπικά αναισθητικά.

Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα: Το μονοξείδιο του άνθρακα εμποδίζει τις δυνατότητες δέσμευσης οξυγόνου της αιμοσφαιρίνης.

Αληθής πολυκυτταραιμία (Polycythemia vera): Αυτή η μορφή καρκίνου του αίματος κάνει τον μυελό των οστών να παράγει πάρα πολλά κύτταρα του αίματος.

Φαινόμενο Raynaud: Τα άτομα με αυτή την κατάσταση έχουν μειωμένη ροή του αίματος στα χέρια και τα πόδια λόγω σπασμών αιμοφόρων αγγείων.

Διάγνωση και θεραπεία για την κυάνωση των νυχιών

Ένας γιατρός θα διαγνώσει κυάνωση των νυχιών με την εκτέλεση μιας φυσικής εξέτασης για να εξετάσει τα μπλε νύχια και να ελέγξει για πιθανό finger clubbing. Η πληκτροδακτυλία (finger clubbing) μπορεί να υποδεικνύει συγγενείς καρδιακές παθήσεις και πνευμονικά προβλήματα.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να αξιολογήσει το άτομο για καρδιακά ή αναπνευστικά συμπτώματα. Οι εξετάσεις οξυγόνου αίματος είναι ένα ουσιαστικό βοήθημα στη διάγνωση της κυάνωσης των νυχιών. Σε αυτές ο γιατρός παίρνει από τον εξεταζόμενο λίγο αίμα για να μετρήσει το αρτηριακό αέριο αίματος, το οποίο δείχνει τα επίπεδα οξυγόνου και αιμοσφαιρίνης του αίματος.

Μπορεί ακόμη να τοποθετήσει μια συσκευή που ονομάζεται παλμικό οξύμετρο στο δάχτυλο του ατόμου για να μετρήσει την οξυγόνωση του αίματος. Αυτές οι δοκιμές βοηθούν να προσδιοριστεί ο λόγος που κάποιος έχει μπλε νύχια.

Καθώς η κυάνωση είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης, ο στόχος είναι η θεραπεία της αιτίας. Ανάλογα με την αιτία των μπλε νυχιών, οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση συγγενών καρδιακών παθήσεων

Υποστηρικτική οξυγονοθεραπεία

Μπλε του μεθυλενίου για τη μεθαιμοσφαιριναιμία

Φάρμακα για να χαλαρώσουν τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιυπερτασικών φαρμάκων και των φαρμάκων στυτικής δυσλειτουργίας

Οι γιατροί μπορούν να συμβουλεύσουν τα άτομα με το φαινόμενο Raynaud να κάνουν μακροπρόθεσμες αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες, όπως η αποφυγή καφεΐνης και νικοτίνης.

Η θεραπεία της κυάνωσης είναι δύσκολη και διαφορετικοί ειδικοί γιατροί και ιατρικές ομάδες μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστούν για τη διαχείρισή της.

Πότε πρέπει κάποιος να ζητήσει βοήθεια

Παρόλο που τα νύχια είναι σύνηθες να φαίνονται μπλε σε χαμηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να επιστρέφουν στο κανονικό τους χρώμα μόλις το άτομο ζεσταθεί.

Εάν τα μπλε νύχια δεν οφείλονται σε χαμηλή θερμοκρασία και το χρώμα επιμένει, είναι σημαντικό να αναζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια.

Οι γιατροί θα εντοπίσουν και θα διορθώσουν την υποκείμενη αιτία της κυάνωσης και θα τη θεραπεύσουν για να αποκαταστήσουν τη βέλτιστη ροή αίματος γύρω από το σώμα.

Η άμεση λήψη θεραπείας περιορίζει την πιθανότητα επιπλοκών και βελτιώνει την έκβαση της κατάστασης. Ακόμη, αν κάποιος με μπλε νύχια έχει συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια, υπερβολική εφίδρωση και ζάλη, θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια, καθώς αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν πως πρόκειται για κάτι επείγον.

Συμπερασματικά, η κυάνωση των νυχιών είναι ο ιατρικός όρος για τα μπλε νύχια, αν και μπορεί επίσης να επηρεάσει τα χείλη και το δέρμα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, τα νύχια μπορεί να φαίνονται μπλε, καθώς το σώμα περιορίζει την κυκλοφορία για να προστατεύσει τα εσωτερικά όργανα. Η κυάνωση μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής κατάστασης υγείας, όπως διαταραχή της καρδιάς, των πνευμόνων ή των αιμοφόρων αγγείων. Έτσι, οι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για να προσδιοριστεί η αιτία των μπλε νυχιών, έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν άμεση θεραπεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i