Τι να ΜΗΝ κάνεις πριν και μετά το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Μην σπεύσεις μετά το εμβόλιο να πιεις ένα ποτό με τους φίλους σου για να το γιορτάσεις!

αλκοόλ iStock

Η συζήτηση ξεκίνησε από τη Ρωσία, όταν μία αξιωματούχος σε τομέα της Υγείας προειδοποίησε ότι όσοι θα εμβολιαστούν με το Sputnik V θα πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ δύο εβδομάδες πριν και για άλλες 42 ημέρες μετά. Όπως έγραψε το δημοσιογραφικό πρακτορείο Reuters, η Ρωσίδα αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι το αλκοόλ θα μπορούσε να επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να αναπτύξει ανοσία έναντι του νέου κορονοϊου.

Στις ΗΠΑ, ορισμένοι ειδικοί αναφέρουν πως έχουν ακούσει αντίστοιχες ανησυχίες για το εάν είναι ή όχι ασφαλές να πίνουμε αλκοόλ την περίοδο πριν και μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Στην πραγματικότητα, μέχρι σήμερα οι κλινικές μελέτες για τα εμβόλια για την COVID-19 δεν έχουν εξετάσει το θέμα τυχόν επίδρασης του αλκοόλ στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ένα δεδομένο που είναι σαφές από προηγούμενες μελέτες είναι ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την πιθανότητα νόσησης με βακτηριακές και ιικές λοιμώξεις.

Αντίθετα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν φαίνεται να έχει παρόμοια επίδραση. Σε μία μελέτη ερευνητές εξέθεσαν 391 ανθρώπους σε πέντε διαφορετικούς ιούς του αναπνευστικού και βρήκαν ότι όσοι κατανάλωναν αλκοόλ με μέτρο ήταν λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν, εκτός όμως αν ήταν καπνιστές.

Μπορούμε, λοιπόν, ή όχι να πίνουμε πριν και μετά το εμβόλιο για τον κορονοϊό;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι εξαρτάται από την ποσότητα. Όπως είπαμε, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδεικνύουν πως πίνοντας κάποιος ένα ή δύο ποτήρια αλκοόλ μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. 

Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, και κυρίως σε τακτική βάση, μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα και πιθανώς να επηρεάσει την αντίδραση του οργανισμού στο εμβόλιο. Επιπλέον, καθώς χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να παράξει ο οργανισμός τα απαραίτητα αντισώματα, οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό θα μπορούσε να αποτελεί αιτία ανησυχίας.

Όπως εξηγεί η Ilhem Messaoudi, διευθύντρια στο Κέντρο Έρευνας Ιών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που έχει διεξάγει έρευνες για την επίδραση του αλκοόλ στο ανοσοποιητικό, εάν κάποιος πίνει με μέτρο, δεν υπάρχει πρόβλημα να πιει ένα ποτηράκι κατά την περίοδο του εμβολιασμού του. "Χρειάζεται όμως να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι στο τι σημαίνει μέτρια κατανάλωση", τονίζει. Γενικά, ως μέτρια κατανάλωση ορίζεται τα έως δύο ποτά την ημέρα για τους άντρες και το πολύ ένα ποτό τη μέρα για τις γυναίκες, ενώ ως μεγάλη κατανάλωση ορίζονται τα τέσσερα και πάνω ποτά για τους άντρες και τα τρία και πάνω για τις γυναίκες.

Μια μέτρια κατανάλωση σε λογικό πλαίσιο, πιθανότατα δεν θα επηρεάσει τη δράση του εμβολίου στο ανοσοποιητικό, απαντά η Dr. Angela Hewlett, επίκουρος καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στις ΗΠΑ. Καθώς όμως το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και μπορεί να επιδεινώσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο, καλό είναι να το αποφεύγουμε τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i