Μπορεί η αντισύλληψη να προκαλέσει καρκίνο του μαστού;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις αναφορικά με μία σημαντική έρευνα.

breast cancer pills iStock

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 που διαβάζουμε στο The New England Journal Of Medicine, η ορμονική αντισύλληψη μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1,8 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών, που δεν είχαν καρκίνο ή δεν είχαν λάβει θεραπεία γονιμότητας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχουσες που χρησιμοποιούσαν ορμονική αντισύλληψη, είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού από εκείνες που δεν χρησιμοποιούσαν. Αυτό σήμαινε ότι περίπου μία συμμετέχουσα σε κάθε 7.690 ανέπτυξε καρκίνο του μαστού.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού.

Οι συμμετέχουσες ηλικίας κάτω των 35 ετών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Μεταξύ των γυναικών που χρησιμοποιούσαν ορμονική αντισύλληψη για ένα χρόνο, μόνο μία συμμετέχουσα σε κάθε 50.000 ανέπτυξε καρκίνο του μαστού.

Μόλις μια γυναίκα σταματήσει να λαμβάνει ορμονική αντισύλληψη, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού φαίνεται να επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά από περίπου 5 χρόνια.

Συνολικά, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ήταν υψηλότερος μεταξύ των γυναικών που χρησιμοποιούν ή χρησιμοποίησαν πρόσφατα σύγχρονα ορμονικά αντισυλληπτικά από ό, τι μεταξύ εκείνων που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ ορμονικά αντισυλληπτικά.

Ο κίνδυνος αυτός αυξήθηκε με τη μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης, αλλά οι απόλυτες αυξήσεις του κινδύνου ήταν μικρές.

Τριφασικό χάπι

Το τριφασικό χάπι είναι ένας τύπος πολυφασικού χαπιού. Αλλάζει τη δόση της ορμόνης τρεις φορές ανάλογα με τον κύκλο μιας γυναίκας. Τα μονοφασικά χάπια, ωστόσο, χρησιμοποιούν την ίδια ποσότητα ορμονών για ολόκληρο τον κύκλο.

Μια μελέτη του 2010 που διαβάζουμε στο National Center for Biotechnology Information, παρακολούθησε 116.000 γυναίκες νοσοκόμες ηλικίας 24-43 ετών. Η μελέτη ξεκίνησε το 1989. Διαπίστωσε ότι υπήρχε ελαφρά αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Ο κίνδυνος επηρέασε κυρίως εκείνες που έπαιρναν το τριφασικό χάπι.

Μια άλλη μελέτη στο National Center for Biotechnology Information, αυτή τη φορά από το 2014, υποστήριξε μια σύνδεση μεταξύ του τριφασικού χαπιού και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Τα τριφασικά χάπια είναι ακόμα διαθέσιμα, αλλά δεν χαίρουν μεγάλης εύνοιας τα τελευταία χρόνια. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτά τα χάπια θα πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό εάν έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου.

Μπορεί μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού να χρησιμοποιήσει αντισύλληψη;

Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού μπορεί να επιθυμούν να αποφύγουν τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών ή ορμονικών ενδομήτριων συσκευών. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι μέθοδοι μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε άτομα με καρκίνο που είναι ευαίσθητοι στις ορμόνες, όπως ο καρκίνος του μαστού.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μη ορμονικές εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού.

Εναλλακτικές επιλογές ελέγχου των γεννήσεων

Εάν μια γυναίκα ανησυχεί για τον ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού που σχετίζεται με τον ορμονικό έλεγχο των γεννήσεων ή πρέπει να τον αποφύγει επειδή έχει καρκίνο του μαστού, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει:

Μεθόδους "φραγμού": Μια ασφαλής εναλλακτική λύση στην ορμονική αντισύλληψη θα μπορούσε να είναι μία από τις πολλές μορφές μεθόδου "φραγμού", όπως:

  • Προφυλακτικά
  • Διάφραγμα
  • Σπερματοκτόνο

Μη ορμονικές ενδομήτριες συσκευές: Οι μη ορμονικές ενδομήτριες συσκευές μπορούν να βοηθήσουν μια γυναίκα να αποφύγει την εγκυμοσύνη χωρίς να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Μόνιμη χειρουργική επέμβαση ελέγχου των γεννήσεων: Εάν κάποιος είναι βέβαιος ότι δεν θέλει να κάνει παιδιά, μπορεί να διερευνήσει τις μόνιμες χειρουργικές επιλογές που είναι διαθέσιμες σε όσους αναζητούν εναλλακτικές λύσεις αντί για τις προσωρινές μορφές ελέγχου των γεννήσεων. Για παράδειγμα, ένας άντρας μπορεί να κάνει μια αγγειεκτομή.

Γιατί να χρησιμοποιήσει κανείς έλεγχο των γεννήσεων;

Οι επαγγελματίες υγείας τονίζουν ότι τα οφέλη του ελέγχου των γεννήσεων συχνά υπερτερούν των κινδύνων.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι υψηλότεροι

Ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τους κοινωνικοοικονομικούς κινδύνους και τους κινδύνους για την υγεία που θα μπορούσε να φέρει μια ακούσια εγκυμοσύνη.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων αναφέρει μια μελέτη του 2016 που διαπίστωσε ότι το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 26,4 θάνατοι για κάθε 100.000 γυναίκες.

Αυτό το ποσοστό θνησιμότητας είναι υπερδιπλάσιο από τα στατιστικά στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού λόγω της χρήσης ορμονικής αντισύλληψης.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το αντισυλληπτικό χάπι είναι 99,7% αποτελεσματικό όταν οι γυναίκες το παίρνουν σύμφωνα με τις οδηγίες.

Ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου είναι χαμηλότερος

Ορισμένες μορφές ελέγχου των γεννήσεων μπορούν πραγματικά να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων στις γυναίκες, όπως οι:

  • Καρκίνος των ωοθηκών
  • Καρκίνος του ενδομητρίου
  • Καρκίνος του παχέος εντέρου

Ως εκ τούτου, ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου μπορεί να είναι χαμηλότερος σε εκείνες που λαμβάνουν ορμονική αντισύλληψη παρά τον ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού που μπορεί να προκαλέσει.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Τα δία του στόματος αντισυλληπτικά μπορεί επίσης να έχουν άλλα οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Έναν πιο φυσιολογικό κύκλο περιόδου
  • Μειωμένα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου
  • Μειωμένο κίνδυνο ωοθηκικών κύστεων
  • Μειωμένα συμπτώματα ενδομητρίωσης
  • Μειωμένα συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης
  • Πιθανή βελτίωση της ακμής

Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού

Μερικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού είναι:

Κληρονομικοί κίνδυνοι: Οι κίνδυνοι από το οικογενειακό ιστορικό περιλαμβάνουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2.

Μεγαλύτερη ηλικία: Η ηλικία είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει

Προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού και θεραπείας του καρκίνου του μαστού: Μια γυναίκα μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του μαστού εάν είχε ποτέ:

  • Επεμβατικό καρκίνο του μαστού
  • Καρκίνωμα των αγωγών in situ
  • Λοβιακό καρκίνωμα in situ
  • Καλοήθη νόσο του μαστού
  • Υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στο στήθος

Πάρει χάπια για την εμμηνόπαυση: Ένα άτομο που χρησιμοποιεί θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να έχει ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Πρόληψη

Οι γυναίκες μπορούν να λάβουν ορισμένα μέτρα για την πρόληψη των γενικών παραγόντων κινδύνου καρκίνου, όπως:

  • Διακοπή του καπνίσματος, κατά περίπτωση
  • Διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους
  • Τακτική άσκηση
  • Υγιεινή διατροφή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i