Μυοσκελετικές παθήσεις και εργασία: Μία σύνδεση που χρειάζεται να σκεφτούμε

Σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζόμενων στην Ευρώπη αναφέρουν ότι έχουν βιώσει μυϊκό πόνο στον αυχένα, στους ώμους και στα άνω άκρα.

Γυναίκα που τεντώνεται πόνος στη μέση γραφείο istock


Από την Αθανασία Παππά, Επισκέπτρια Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) 

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι ένας όρος που καλύπτει πάνω από 200 παθήσεις οι οποίες επηρεάζουν μύες, αρθρώσεις, τένοντες, συνδέσμους, περιφερικά νεύρα και υποστηρικτικά αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας πόνο και λειτουργική ανικανότητα στους πάσχοντες (Punnett et al, 2004).

Σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζόμενων στην Ευρώπη αναφέρουν ότι έχουν βιώσει μυϊκό πόνο στον αυχένα, στους ώμους και στα άνω άκρα. Τα συμπτώματα των παθήσεων των άνω άκρων που σχετίζονται με την εργασία μπορούν να παρουσιαστούν στους τένοντες, στους μυς, στις αρθρώσεις, στα αιμοφόρα αγγεία ή/και στα νεύρα και μπορεί να επιφέρουν πόνο, δυσφορία, μούδιασμα στην προσβεβλημένη περιοχή. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να προκληθούν ή να ενταθούν από εργασία που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις, εκτεταμένη χρήση του πληκτρολογίου, μετακίνηση αντικειμένων μεγάλου βάρους, κακή στάση ή άλλες μορφές φυσικής καταπόνησης που σχετίζονται με την εργασία.

Οσφυαλγία, ρευματοειδής αρθρίτιδα και σπονδυλαρθροπάθεια & εργασία

Η ποιότητα και ποσότητα των δεδομένων που υπάρχουν για τον προσδιορισμό, τη διάδοση, τις επιπτώσεις και το κόστος των μυοσκελετικών διαταραχών διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών. Παρ' όλα αυτά, γνωρίζουμε αρκετά για να συμπεράνουμε ότι ο χρόνιος μυοσκελετικός πόνος επηρεάζει 100 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και είναι αρκετά διαδεδομένος στον παραγωγικό πληθυσμό της Ευρώπης – παρότι παραμένει αδιάγνωστος σε περισσότερες από το 40% των περιπτώσεων. Παρά την αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με το άγχος ανάμεσα στους εργαζόμενους της Ευρώπης, οι μυοσκελετικές παθήσεις παραμένουν η συχνότερη αιτία απουσίας από την εργασία. 

Τόσο οι περιπτώσεις οσφυαλγίας όσο και οι παθήσεις των άνω άκρων που σχετίζονται με την εργασία επηρεάζουν πάρα πολλούς εργαζόμενους και συχνά προκαλούνται από την εργασία –μέσω φυσικής καταπόνησης, επαναλαμβανόμενων κινήσεων ή κακής στάσης.

Οι άλλες δυο κατηγορίες, η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) και η σπονδυλαρθροπάθεια (ΣΠΑ), παρόλο που επηρεάζουν μικρότερο αριθμό εργαζομένων, δεν προκαλούνται από την εργασία, μπορούν όμως να επιδεινωθούν εξαιτίας αυτής. Ωστόσο, η εργασία μπορεί να αποτελέσει την αιτία, τον παράγοντα επιδείνωσης, αλλά και τη θεραπεία.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότεροι από 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Ένα στα τρία άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα καθίσταται ανίκανο για εργασία και έως και 40% αναγκάζονται να αφήσουν τη δουλειά τους τελείως μέσα στα πρώτα 5 χρόνια από τη διάγνωση. Πολλά άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα θέλουν να παραμείνουν στην εργασία τους, όμως δεν το κατορθώνουν επειδή δεν τυγχάνουν έγκαιρης διάγνωσης ή θεραπείας. 

Τα άτομα με σπονδυλαρθροπάθεια, όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, έχουν τριπλάσια πιθανότητα να μείνουν εκτός εργασίας από το γενικό  πληθυσμό. Οι παθήσεις αυτές συχνά επηρεάζουν νεότερους ανθρώπους και εάν δεν θεραπευθούν εγκαίρως, μπορεί να τους θέσουν εκτός αγοράς εργασίας λαμβάνοντας για δεκαετίες επιδόματα –συχνά άσκοπα

Σωματικός πόνος και ψυχολογικές παράμετροι

Η σχέση μεταξύ των σωματικών και ψυχολογικών παραμέτρων των μυοσκελετικών παθήσεων είναι στενά συνδεδεμένη. Οι εργαζόμενοι με αυτές τις παθήσεις είναι πιθανό να βιώσουν πιο μακροχρόνια ανικανότητα εργασίας και η επιστροφή στην εργασία τους είναι πιο δύσκολη μετά από ένα διάστημα αποχής όταν ταυτόχρονα δεν είναι και ψυχολογικά καλά. Οι εργονομικές αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας, ενώ είναι σημαντικές, δεν μπορούν να αποτελέσουν τη μόνη συνιστώσα για επιτυχημένες στρατηγικές διατήρησης της εργασίας και επαγγελματικής επανένταξης, εκτός και αν συνυπολογίσουν διαστάσεις που αφορούν στην ψυχολογική υγεία. Οι διαστάσεις αυτές περιλαμβάνουν ένα εργασιακό σχεδιασμό, ο οποίος να προάγει τον έλεγχο, τη σωστή ανάθεση καθηκόντων, την ευελιξία και τη συμμετοχή του εργαζόμενου.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι παρόλο που δεν προκαλούνται όλες οι μυοσκελετικές διαταραχές από την εργασία, οι εργαζόμενοι που ζουν με μυοσκελετικές παθήσεις που επηρεάζουν την ικανότητά τους να εργαστούν, παραμένουν σχεδόν αόρατοι γι’ αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 


 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i