"Ήρθα σε επαφή με κρούσμα και είμαι εμβολιασμένη. Τι πρέπει να κάνω;"

Μια βόλτα με παρέα, οι διακοπές, στη δουλειά... Είναι πολύ πιθανό με την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού να μάθεις ότι ήρθες σε επαφή με κρούσμα. Τι πρέπει να κάνεις εάν είσαι εμβολιασμένη;

γυναίκα σκέψεις προβληματισμοί istock

Η ζωή μας έχει επιστρέψει όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό γίνεται αυτή την περίοδο και βλέπουμε πάλι τους φίλους και τους αγαπημένους μας, ταξιδεύουμε, βγαίνουμε, σχεδιάζουμε μικρές και μεγαλύτερες αποδράσεις και διακοπές. Από την άλλη, το τέταρτο κύμα του κορονοϊού έχει ξεκινήσει, όπως τονίζουν οι ειδικοί, και τα κρούσματα που αυξάνονται κάνουν πιο πιθανό να έρθεις σε επαφή με κάποιον που θα αποδειχτεί ότι έχει λοίμωξη COVID 19. 

Τι πρέπει να κάνεις εάν έρθεις σε επαφή με κρούσμα αλλά είσαι εμβολιασμένη; 

Όπως είχε επισημάνει σε προηγούμενη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, και σύμφωνα με τις οδηγίες του αμερικανικού CDC, αυτοί που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, αν έρθουν σε επαφή με ένα άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη παρακολουθούνται οι ίδιοι έχοντας το νου τους για συμπτώματα της λοίμωξης. Δηλαδή δεν κάνουν ούτε μοριακά τεστ αφού είναι εμβολιασμένα, παρά μόνο εάν εμφάνισαν συμπτώματα.

Διαβάστε Επίσης

"Δηλαδή εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί δεν υφίστανται ούτε απομόνωση, ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να ισχύσει για τα άτομα με μία δόση. Θεωρείται ότι είναι ατελώς εμβολιασμένα, επομένως μπορεί σε αυτή την περίπτωση η όποια επαφή να πέσει και σε χρονικό διάστημα που τα αντισώματα από την πρώτη δόση ή δεν έχουν αναπτυχθεί ή έχουν μειωθεί και να μην είναι προφυλαγμένα. Επομένως, εκεί θα πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος", διευκρινίζει η Μαρία Θεοδωρίδου. 

Στην ίδια συζήτηση, αναφέρθηκε ότι δεν είναι υποχρεωτικό το self test σε όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου - ή το μονοδοσικό της Johnson. "Το πλεονέκτημα των δύο δόσεων είναι ότι δεν υφίστανται εργαστηριακό έλεγχο, παρά μόνο εάν εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα" τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i