Ο ηθοποιός Γουέντγουορθ Μίλερ αναφέρθηκε στον αυτισμό του: Αλήθειες και μύθοι για τη νόσο

Ο διάσημος πρωταγωνιστής της σειράς Prison Break αιφνιδίασε τους θαυμαστές του με ένα Instagram post στο οποίο αναφέρει ότι έχει διαγνωστεί με αυτισμό.

αυτισμός istock

Ο 49χρονος Γουέντγουορθ Μίλερ, πρωταγωνιστής του "Prison Break", αποκάλυψε στο Instagram ότι πέρσι διαγνώστηκε με αυτισμό λέγοντας στους θαυμαστές του: "Αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει... το να είμαι αυτιστικός είναι αυτό που με διαμόρφωσε στο ποιος είμαι. Σε ό,τι έχω πετύχει/αρθρώσει". 
 
Μαζί με μια φωτογραφία ενός κενού λευκού τετραγώνου, ο Μίλερ έγραψε: "Το φθινόπωρο κλείνει ένας χρόνος από τότε που έμαθα για τον άτυπο αυτισμό μου. Προηγήθηκε μία αυτοδιάγνωση. Ακολούθησε μια επίσημη διάγνωση. Ήταν μια μακρά, διαδικασία που χρειάστηκε ενημέρωση. IMO. Είμαι ένας μεσήλικας άντρας. Όχι 5 χρόνων". Ο Μίλερ σημείωσε ότι "η πρόσβαση σε μια διάγνωση είναι προνόμιο που δεν απολαμβάνουν πολλοί", παραδεχόμενος ότι η διάγνωσή του ήταν "σοκ", αλλά "δεν αποτελεί έκπληξη".
 
"Δεν ξέρω αρκετά για τον αυτισμό. (Υπάρχουν πολλά να μάθω)", έγραψε ο ηθοποιός και ολοκλήρωσε το μήνυμά του ευχαριστώντας εκείνους που "συνειδητά ή ασυνείδητα μου έδωσαν αυτό το επιπλέον κομμάτι χάριτος + χώρο με την πάροδο των ετών".

Αλήθειες και μύθοι για τον αυτισμό 

ΑΛΗΘΕΙΑ "Ο αυτισμός εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια"

Πράγματι, τέσσερα στα πέντε παιδιά με αυτισμό είναι αγόρια. Παρ’ όλ’ αυτά, πολλές φορές η διάγνωση για τα κορίτσια αργεί. Έχει παρατηρηθεί ότι τα κορίτσια αρκετές φορές μπορούν και κρύβουν τα συμπτώματα του αυτισμού, π.χ. δεν αποφεύγουν τη βλεμματική επαφή ή δεν είναι "αγενείς".

ΜΥΘΟΣ "Το τριπλό εμβόλιο προκαλεί αυτισμό"

Το τριπλό εμβόλιο (MMR) είναι συνδυαστικό εμβόλιο ενάντια στην ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα. Το 1998 σε μελέτη από τη Βρετανία ειδικοί υπαινίχτηκαν ότι το τριπλό αυτό εμβόλιο ήταν η αιτία πρόκλησης αυτισμού. Από τότε πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση του ΜΜR εμβολίου με τον αυτισμό.

ΑΛΗΘΕΙΑ "Ο αυτισμός έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια"

Ο αυτισμός είναι μία από τις πιο κοινές νευροαναπτυξιακές διαταραχές με συχνότητα εμφάνισης 1 στα 59 παιδιά. Αυτή η αύξηση ίσως οφείλεται στην αλλαγή των διαγνωστικών κριτηρίων του αυτισμού. Το 2013 η Αμερικάνικη Ένωση Ψυχολόγων δημοσίευσε το διαγνωστικό εργαλείο DSM-5, όπου υποκατηγορίες αυτισμού (π.χ. σύνδρομο Asperger) κατατάσσονται πλέον στο φάσμα της διαταραχής.

ΜΥΘΟΣ Όλα τα παιδιά με αυτισμό έχουν νοητική υστέρηση

Κάθε παιδί με αυτισμό διαφέρει αρκετά από το άλλο, καθώς τα συμπτώματα εμφανίζονται σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε περίπτωση. Αμερικάνικη έρευνα το 2018 έδειξε ότι το 31% των παιδιών με αυτισμό παρουσιάζουν νοητική υστέρηση, το 25% είναι οριακά εκτός των ορίων της νοητικής υστέρησης, ενώ το 44%, το μεγαλύτερο δηλαδή ποσοστό, έχουν φυσιολογικό IQ.

ΑΛΗΘΕΙΑ "Γνωρίζουμε τα αίτια εμφάνισης του αυτισμού"

Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τα αίτια εμφάνισης του αυτισμού. Είναι, όμως, σαφές ότι μπορεί να περιλαμβάνουν μια ισχυρή γενετική βάση.

 Διάβασε περισσότερες αλήθειες και μύθους για τον αυτισμό εδώ

Με πληροφορίες από το AΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i