Πρωτοποριακή θεραπεία για τον καρκίνο του λάρυγγα

O καρκίνος του λάρυγγα αποτελεί το 2% των καρκίνων, ενώ το 75% των λαρυγγικών καρκίνων εντοπίζονται στις φωνητικές χορδές.

καρκίνο του λάρυγγα

O καρκίνος του λάρυγγα αποτελεί το 2% των καρκίνων, ενώ το 75% των λαρυγγικών καρκίνων εντοπίζονται στις φωνητικές χορδές.

Τα πιθανά αίτια και οι θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του λάρυγγα

Πιθανοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η μόλυνση με τον ιό HPV, η έκθεση στην ακτινοβολία και σε βλαβερές χημικές ουσίες, όπως ο αμίαντος. Άλλοι ερεθιστικοί παράγοντες είναι η φτωχή σε λαχανικά διατροφή αλλά και η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση. Για χρόνια οι συνήθεις θεραπευτικές επιλογές ήταν η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και οι κλασικές ανοιχτές χειρουργικές μέθοδοι καθώς και ο συνδυασμός τους ανάλογα με το στάδιο της ασθένειας. Όμως τα τελευταία 20 χρόνια η χειρουργική κεφαλής και τραχήλου προόδευσε εξαιρετικά εστιάζοντας σε λιγότερο ακρωτηριαστικές τεχνικές και στη διατήρηση των οργάνων στο μέγιστο βαθμό. Αυτό κατέστη δυνατό με την εφαρμογή της ενδοσκοπικής χειρουργικής με laser και τα τελευταία χρόνια και με τη διαστοματική ρομποτική χειρουργική με το σύστημα Da Vinci, που συγκαταλέγεται στις λιγότερο επεμβατικές τεχνικές.

Η διαστοματική ρομποτική χειρουργική 

H διαστοματική ρομποτική χειρουργική έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται σε αρκετά κέντρα σε όλο τον κόσμο ως ασφαλής εναλλακτική χειρουργική μέθοδος σε ασθενείς με καλοήθεις αλλά και πρώιμες κακοήθεις βλάβες της περιοχής κεφαλής και τραχήλου. Ενδείξεις για την εφαρμογή είναι η φαρυγγοπλαστική και η χειρουργική της ρίζας της γλώσσας στην περίπτωση των καλοήθων παθήσεων, όπως η αποφρακτική άπνοια στον ύπνο, ενώ στις κακοήθεις παθήσεις η αφαίρεση όγκων από τη βάση της γλώσσας, τις αμυγδαλές, το λάρυγγα και η διερεύνηση για τον εντοπισμό του καρκίνου σε περιπτώσεις ασθενών με μεταστατικό καρκίνο αγνώστου πρωτοπαθούς εστίας.

Σε σχέση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική, η διαστοματική χειρουργική έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

• Γρηγορότερη επάνοδο στις δραστηριότητες.

• Λιγότερες επιπλοκές.

• Μειωμένη πιθανότητα για μακροχρόνια προβλήματα κατάποσης.

• Μικρότερης διάρκειας νοσηλεία.

• Λιγότερες ουλές.

• Μικρότερο ποσοστό φλεγμονών.

• Μειωμένη πιθανότητα για μετάγγιση αίματος.

• Αποφυγή της τραχειοστομίας ως ρουτίνας.

• Δυνατότητα επανεγχείρησης.

• Καλύτερη προσπέλαση σε σχέση με το Laser CO2 σε ασθενείς με περιορισμό της κινητικότητας του αυχένα και περιορισμένο εύρος στη διάνοιξη του στόματος.

Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το ζήτημα αν τα ογκολογικά αποτελέσματα είναι ισοδύναμα με αυτά των κλασικών τεχνικών.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο κεφαλής και τραχήχου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημoνικό συνεργάτη Νοσοκομείου Υγεία – Μητέρα pataridou.gr 

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i