Binge Watching και υγεία: Πότε η παρακολούθηση τηλεόρασης γίνεται "κραιπάλη" και ποιες οι επιπτώσεις της;

Πότε είναι κάποιος Binge Watcher;

couple-watching-tv-in-bedroom-picture-id622927256

Πότε είναι κάποιος Binge Watcher;

Αυτό εξαρτάται από το πόση ώρα κάθεται στον καναπέ με το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης στο ένα χέρι και την άδεια σακούλα με τα πατατάκια στο άλλο. Αν έχουν περάσει πάνω από 2 ώρες ή έχει δει τρία επεισόδια μαζί, μπορεί να είναι binge watcher.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές ώστε το binge watching, η συνεχόμενη δηλαδή για πολλές ώρες παρακολούθηση τηλεόρασης, να μην γίνει επιβλαβής για την υγεία.

Διαβάστε Επίσης

Προσοχή στα σνακ

Υπάρχει κάποιος λόγος που οι μεγάλες συσκευασίες αναγράφουν "οικογενειακό μέγεθος". Οι άνθρωποι έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο όταν παρακολουθούν κάτι, οπότε το λίπος και οι θερμίδες αρχίζουν να αθροίζονται. Οι ατομικές σακούλες μιας μερίδας μπορεί να βοηθήσουν στη μικρότερη κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ όπως τα πατατάκια.

Ακόμα καλύτερα, αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με ποπ κορν που έχει λιγότερες θερμίδες ή δημητριακά ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Λίγη κίνηση

Το να συνηθίζει κανείς να κάθεται για τόσο πολλή ώρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να έρθει αντιμέτωπος με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο. Μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα του χρησιμοποιεί τη ζάχαρη και το λίπος. Μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες να αποκτήσει θρόμβο στο πόδι, ο οποίος θα μπορούσε να πάει στους πνεύμονές του και να εμποδίσει τη ροή του αίματος. Αυτό ονομάζεται πνευμονική εμβολή και είναι σοβαρό. Καλό είναι κατά την παρακολούθηση μιας αγαπημένης σειράς, ο τηλεθεατής να πίνει άφθονο νερό, να φορά φαρδιά ρούχα και να περπατά περίπου κάθε μία ώρα για να αποφύγει τα παραπάνω.

Διαβάστε Επίσης

Μακριά από ξενύχτια

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει τροχαία ατυχήματα, κακές αποφάσεις, κατάθλιψη και καρδιακές παθήσεις. Το να βλέπει κανείς μέχρι τα ξημερώματα τηλεόραση και να έχει μόνο λίγες ώρες ύπνου μέχρι να πάει για δουλειά, μπορεί να οδηγήσει στα παραπάνω. Οι άνθρωποι χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα, οπότε αν θέλουν να δουν πολλά επεισόδια, καλό είναι να ξεκινήσουν νωρίτερα και να φροντίσουν να πάνε για ύπνο στην ώρα τους.

Να μην γίνεται συνήθεια

Όταν κάποιος περνά καθιστός μεγάλες χρονικές περιόδους, το σώμα του καίει λιγότερες θερμίδες και αποθηκεύει τις επιπλέον ως λίπος. Ακόμα κι αν γυμνάζεται τακτικά και τρώει σωστά, είναι δύσκολο να αναπληρώσει όλον αυτό το χρόνο στον καναπέ. Μια "κραιπάλη" μπορεί να είναι εντάξει ως απόλαυση πού και πού, αλλά είναι προτιμότερο να περιορίζεται ο χρόνος στην οθόνη και να υπάρχει σε καθημερινή βάση κάποιου είδους κίνηση.

Προστασία ματιών

Ο πολύς χρόνος στην οθόνη μπορεί να τα κάνει να πονάνε και να ξηραίνονται, οπότε συστήνεται ο κανόνας 20-20-20, να κοιτάζει δηλαδή κανείς στο πλάι κάθε 20 λεπτά για 20 δευτερόλεπτα σε κάτι που βρίσκεται τουλάχιστον 20 μέτρα μακριά. Η οθόνη θα πρέπει να είναι 20-28 ίντσες μακριά από τον θεατή, ενώ μπορεί να προστεθεί και ένα φίλτρο για να μειωθεί η όποια αντανάκλαση. Αυτό που επίσης βοηθάει να διατηρηθούν τα μάτια υγρά και υγιή είναι να ανοιγοκλείνουν.

Ελαχιστοποίηση της καταπόνησης

Όλο αυτό το φως από την τηλεόραση ή την έξυπνη συσκευή μπορεί να κάνει τα μάτια ευαίσθητα και να προκαλέσει πονοκέφαλο. Η μείωση της φωτεινότητας της οθόνης και η παρακολούθηση τηλεόρασης το πολύ δύο ώρες την ημέρα, είναι δύο πολύ καλοί τρόποι να ελαχιστοποιηθεί η καταπόνηση αυτή.

Σωστή στάση σώματος

Η καθιστική στάση για πολλή ώρα, ασκεί μεγάλη πίεση στους μύες της πλάτης, τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη. Καλό είναι να προτιμάται μια καρέκλα που στηρίζει την πλάτη ή ακόμη και η παρακολούθηση τηλεόρασης για λίγο σε όρθια στάση. Ό,τι κι αν επιλεχθεί, αυτό που σίγουρα βοηθάει είναι η ανάταση και η κίνηση – περπάτημα κάθε μισή ώρα περίπου.

Διατήρηση κοινωνικής ζωής

Η οθόνη μπορεί να καταλάβει όλη την προσοχή κάποιου, να μην έχει τόση επικοινωνία με φίλους και συγγενείς και να μην αθλείται συχνά ή να έχει μειωμένη κοινωνικοποίηση. Έτσι, αν αισθάνεται "εθισμένος" στις αγαπημένες του σειρές ή του φαίνεται να μπαίνουν εμπόδιο στη δουλειά ή στη ζωή του στο σπίτι, μια συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει.

Αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων

Το binge watching μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα στενοχώριας και μελαγχολίας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι όσοι επιδίδονται σε αυτό, έχουν την τάση να μην κινούνται για ώρες. Μπορεί επίσης να μην κοιμούνται τόσο πολύ ή τόσο καλά. Και τα δύο αυτά μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη και άγχος. Ακόμη, το να περνά κανείς πολύ χρόνο μόνος μέσα στο σπίτι, δεν βοηθάει επίσης. Η ηλιοφάνεια, η άσκηση και η παρέα με άλλους ανθρώπους προάγουν πιο ευχάριστα συναισθήματα.

Είναι πιο πιθανό να ξεσπάσει κανείς σε ακατάσχετη παρακολούθηση όταν είναι μόνος ή σε κατάθλιψη- και αν το κάνει, μπορεί να νιώσει χειρότερα. Για αυτό καλό είναι να "σπάει" ο φαύλος κύκλος του binge watching. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να δώσει σωστές συμβουλές για πιο υγιείς τρόπους αντιμετώπισης αυτού που συμβαίνει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i