Γιατί δεν αναπνέω καλά; Μπορώ να κάνω κάτι;

Οι εξελίξεις στη ρινοπλαστική είναι πολύ σημαντικές και προσφέρουν άρτιο αποτέλεσμα, επιτρέποντας την καλύτερη αναπνοή του ασθενούς.

γυναίκα σκέψεις προβληματισμοί istock

Από την Αργυρώ Κυπραίου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, European and International Diplomat Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Προσώπου, διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός, όμιλος Υγεία, Νοσοκομείο "Μητέρα" (faceanatomy.gr).

Η περιοχή των ρινικών βαλβίδων, ανάμεσα στο ρινικό διάφραγμα και το πλάγιο ρινικό τοίχωμα, είναι η στενότερη περιοχή της μύτης, εκεί όπου επιταχύνεται και διαχέεται ο εισπνεόμενος αέρας. Η σωστή λειτουργία της επηρεάζεται από το στραβό ρινικό διάφραγμα αλλά και από αδυναμίες, δυσμορφίες ή μετατόπιση των άνω και κάτω πλάγιων χόνδρων που σχηματίζουν το πλάγιο ρινικό τοίχωμα. 

Τι μπορεί να εμποδίζει την καλή αναπνοή 

Υπάρχουν περιπτώσεις που η ίδια η κατασκευή της μύτης εμποδίζει τη ροή του αέρα, όπως, για παράδειγμα, μια γαμψή μύτη με πτώση κορυφής. Επίσης, η αδυναμία των πλάγιων ρινικών τοιχωμάτων που κουνιούνται ακόμα και κατά την ομιλία ή βουλιάζουν έντονα στην εισπνοή είναι ένα συχνό φαινόμενο και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην αναπνοή. Η αδυναμία αυτή συνιστά την ανεπάρκεια των ρινικών βαλβίδων, η οποία είτε υπάρχει εκ κατασκευής της μύτης, είτε προκλήθηκε από τραύμα ή προηγούμενη επέμβαση που έβλαψε την περιοχή αυτή.

Διαβάστε Επίσης

Οι εξελίξεις στη ρινοπλαστική 

Πλέον, έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στη σύγχρονη λειτουργική ρινοπλαστική η έννοια της δομικής στήριξης με χρήση αυτομοσχευμάτων, αλλά και η έννοια της δημιουργίας τάσης (tensioning) στα πλάγια ρινικά τοιχώματα, προκειμένου να πολλαπλασιάζουν τη ροή του αέρα και να ελευθερώνουν τους ανθρώπους από τα συμπτώματα της απόφραξης, της κεφαλαλγίας, του ροχαλητού και της δύσπνοιας στον ύπνο. Η σύγχρονη ρινοπλαστική αποτελεί σήμερα ένα "υπερόπλο" για ανώτερα αποτελέσματα στην ελεύθερη αναπνοή, ενώ η δημιουργία και η διατήρηση της φυσικής στήριξης όχι μόνο της κορυφής αλλά και ολόκληρης της μύτης είναι κορυφαία απαίτηση της επιτυχημένης ρινοπλαστικής. Η επιτυχία εξασφαλίζεται με το σωστά ευθειασμένο ρινικό διάφραγμα, το οποίο πολύ συχνά ενισχύεται στο πρόσθιο τμήμα του με προεκτάσεις και μεταθέσεις των τμημάτων του. Η τάση και η υποστήριξη στα πλάγια τοιχώματα της μύτης θα γίνει με τον κατάλληλο συνδυασμό συρραφών, αναδιπλώσεων και μοσχευμάτων χόνδρου, που λαμβάνονται συνήθως από το ρινικό διάφραγμα. Τότε μόνο η μύτη θα έχει ιδιαίτερα όμορφο σχήμα αλλά και θα αναπνέει ελεύθερα, χωρίς να παρουσιάζει εξογκώματα στην επιφάνεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i