"Περίεργα" συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης και πώς να τα διαχειριστείς

Μήπως έχεις συμπτώματα πέρα από τα συνηθισμένα;

woman period iStock

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση, επίσημα γνωστή ως περιεμμηνόπαυση, μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα. Δυστυχώς, τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης τείνουν να συζητούνται λιγότερο από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Διαβάστε Επίσης

Έτσι, είναι εύκολο οι γυναίκες να αισθάνονται μόνες και να αναρωτιούνται αν αυτό που περνούν είναι πραγματικά αληθινό -ειδικά αν τα συμπτώματά τους δεν είναι κάποια από τα συνηθισμένα, όπως οι εξάψεις ή οι αλλαγές στην έμμηνο ρύση.

Εκτός από τις αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, "οι εξάψεις, οι διαταραχές του ύπνου, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερινών εφιδρώσεων, οι αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις, η μειωμένη λίμπιντο και οι διακυμάνσεις της διάθεσης είναι όλα κοινά συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης", λέει η Dr. Zahra Ameen, σύμβουλος γυναικολόγος και μαιευτήρας στην Cadogan Clinic του Λονδίνου.

Αλλά ορισμένα σημάδια μπορεί επίσης να έχουν πιο σοβαρές αιτίες. Για παράδειγμα, "η ταχυκαρδία μπορεί να προκληθεί από τις διακυμάνσεις των ορμονών κατά την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης", εξηγεί η δρ Laila Kaikavoosi, ιδρύτρια του Online Menopause Centre. Αν όμως επιμένουν, είναι σημαντικό να διασταυρωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο υποκείμενο καρδιακό πρόβλημα.

Διαβάστε Επίσης

Αντίστοιχα, τα παρακάτω θα πρέπει επίσης να διερευνηθούν άμεσα από γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας:

  • επίμονες καούρες ή δυσπεψία
  • πόνος ή δυσφορία στο στήθος
  • ανεξήγητη δύσπνοια
  • σοβαρή κατάθλιψη ή άγχος
  • συνεχιζόμενη βαριά κολπική αιμορραγία
  • κολπική αιμορραγία που επανεμφανίζεται μετά από ένα χρόνο απουσίας
  • αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα
  • κοιλιακό άλγος ή φούσκωμα
  • απώλεια όρεξης
  • ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου
  • αιμορραγία από το ορθό
  • Λιγότερο γνωστά σωματικά συμπτώματα

Ακολουθούν μερικά από τα λιγότερο γνωστά σωματικά συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης.

Ξηρά μάτια

"Οι δακρυϊκοί αδένες στα μάτια μας τα διατηρούν υγρά", εξηγεί η Ameen. "Αλλά τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης (και της εμμηνόπαυσης) προκαλούν την παραγωγή λιγότερου υγρού από τον αδένα και τα μάτια γίνονται πιο ξηρά".

Η ξηροφθαλμία μπορεί επίσης να προκληθεί από το κάπνισμα, από φάρμακα όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά ή ακόμη και από ένα ξηρό και σκονισμένο περιβάλλον. Προϊόντα όπως οι υγραντήρες και οι οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να βοηθήσουν.

Δερματικές αλλαγές

Είτε πρόκειται για ξεσπάσματα ακμής, ξηρότητα ή φαγούρα, πολλά μπορούν να συμβούν στο δέρμα κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης. Και η Ameen προσθέτει: "Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων κάνει το δέρμα να λεπταίνει και να γίνεται χαλαρό και λιγότερο ελαστικό, με τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές να γίνονται πιο ορατές".

Φυσικά, η διατροφή και η ρουτίνα φροντίδας του δέρματος μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση, ενώ αν υπάρχει δυνατότητα, η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο ή άλλον επαγγελματία υγείας για εξατομικευμένες συμβουλές καθίσταται ιδιαίτερα χρήσιμη.

Αλλαγές στα μαλλιά

"Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν αραίωση των μαλλιών στο κεφάλι και περισσότερα μαλλιά στο πρόσωπο", λέει η Ameen.

Με την απώλεια μαλλιών, ο υποθυρεοειδισμός θα πρέπει να αποκλειστεί μέσω μιας εξέτασης αίματος. Αν διαπιστωθεί ότι η αιτία είναι η περιεμμηνόπαυση, τότε μπορεί μια γυναίκα να προσθέσει αναζωογονητικά σαμπουάν και μαλακτικά στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών της και να επιλέξει μια χτένα με φαρδιά δόντια για να βουρτσίζει απαλά τα μαλλιά της.

Η προσπάθεια μείωσης των επιπέδων άγχους μπορεί επίσης να βοηθήσει, είτε μέσω της γιόγκα, είτε μέσω ασκήσεων αναπνοής, είτε μέσω δημιουργικών μαθημάτων.

Αύξηση βάρους

Η αύξηση του βάρους που φαίνεται να είναι ανεξήγητη συνδέεται συχνά με την περιεμμηνόπαυση. "Εμφανίζεται πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, εν μέρει λόγω της πτώσης των επιπέδων των οιστρογόνων", εξηγεί ο αισθητικός γιατρός και ειδικός σε θέματα ορμονών Dr. Martin Kinsella.

"Ο χαμηλής ποιότητας ύπνος και η τακτική, σχετιζόμενη με την ηλικία μείωση του μεταβολισμού και του μυϊκού τόνου μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αυτή την αύξηση του βάρους, η οποία τείνει να αναπτύσσεται στην περιοχή της κοιλιάς", προσθέτει.

Η θεραπεία για την εξισορρόπηση των ορμονικών επιπέδων μπορεί να βοηθήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατακράτηση υγρών ως αποτέλεσμα ασθένειας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, όπως και τα αντικαταθλιπτικά και τα αντισυλληπτικά χάπια.

Κολπική ξηρότητα

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, προκαλώντας σταδιακή λέπτυνση του κολπικού τοιχώματος. Αυτή η κατάσταση, που συχνά ονομάζεται ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης, συνήθως περιλαμβάνει κολπική ξηρότητα, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε:

  • πόνο κατά τη διάρκεια του διεισδυτικού σεξ
  • κολπική αιμορραγία και έκκριση
  • αίσθημα κνησμού
  • επιτακτική ανάγκη για ούρηση

Απαιτείται ραντεβού με γιατρό ή εξειδικευμένο γυναικολόγο, καθώς τα συμπτώματα δεν θα υποχωρήσουν μόνα τους. Η θεραπεία μπορεί να κυμαίνεται από κολπικά λιπαντικά μέχρι θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT).

Πονοκέφαλοι

Ορισμένες γυναίκες έχουν συχνότερους ή χειρότερους πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης ενώ άλλες μπορεί να εμφανίσουν ορμονικούς πονοκεφάλους για πρώτη φορά.

Ένας τύπος ημικρανίας που θεωρείται ότι προκαλείται από τις διακυμάνσεις των επιπέδων των ωοθηκών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ζάλη και ίλιγγο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Άλλες αιτίες πονοκεφάλου περιλαμβάνουν το άγχος και τα προβλήματα όρασης.

Ο περιορισμός του άγχους και η αύξηση των επιπέδων άσκησης μπορεί να βοηθήσει εάν η περιεμμηνόπαυση είναι η αιτία. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί η επίσκεψη σε έναν γιατρό για συνταγογραφούμενα φάρμακα ή μια εναλλακτική θεραπεία όπως ο βελονισμός.

Λιγότερο γνωστά συναισθηματικά συμπτώματα

Είτε πρόκειται για δυσκολία συγκέντρωσης είτε για απρόβλεπτες εναλλαγές της διάθεσης, οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν μια σειρά συναισθηματικών και ψυχικών επιπτώσεων κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης.

Επιπλέον, οι καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη, μπορεί να επιδεινωθούν κατά την περίοδο αυτή.

Έτσι, είναι σημαντικό η παθούσα να μιλήσει με έναν γιατρό σε πρώτη φάση ή με έναν ειδικό σε θέματα ορμονών, ο οποίος θα είναι σε θέση να ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών της και να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.

Ακολουθούν μερικά από τα λιγότερο προφανή σημάδια που πρέπει να προσέξει, καθώς δεν συζητούνται ευρέως όλα τα συμπτώματα.

Θυμός

Μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται ευερέθιστη, απογοητευμένη ή ακόμη και θυμωμένη, καθώς η περιεμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος στη ζωή της.

Οι ορμονικές διακυμάνσεις παίζουν τεράστιο ρόλο στη συναισθηματική ευημερία, ενώ αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν ως άμεσο αποτέλεσμα της έλλειψης ύπνου και των χαμηλών επιπέδων ενέργειας.

Η διαχείριση αυτών των συναισθημάτων μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των χαλαρωτικών δραστηριοτήτων, είτε πρόκειται για καθημερινό διαλογισμό είτε για λίγη κηπουρική, μπορεί να βοηθήσει. Πολύ σημαντική είναι και η τακτική άσκηση και μια υγιεινή, κυρίως φυτική διατροφή με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά.

Ομίχλη του εγκεφάλου

Οι δυσκολίες στην σκέψη, τη συγκέντρωση ή τη μνήμη είναι όλα μέρος αυτού που είναι γνωστό ως "εγκεφαλική ομίχλη", που προκαλείται από τη διαταραχή του ύπνου και τη διακύμανση των επιπέδων των ορμονών.

Άλλες αιτίες που δεν σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση περιλαμβάνουν:

  • ανεπάρκεια βιταμίνης Β12
  • αναιμία
  • διαβήτη
  • σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Η εξήγηση των συμπτωμάτων σε έναν γιατρό θα τον βοηθήσει να αποφασίσει ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν για να αποκλειστεί κάποιο από τα παραπάνω.

Η διαχείριση της εγκεφαλικής ομίχλης είναι παρόμοια με τη διαχείριση άλλων συναισθηματικών συμπτωμάτων της περιεμμηνόπαυσης. Η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, ο χρόνος για χαλάρωση και το ενδεχόμενο χορήγησης HRT μπορούν να βοηθήσουν.

Αλλαγές της διάθεσης

Οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και να προκαλέσουν ακόμη και ταχεία μετατόπιση από τη μία διάθεση στην άλλη.

Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, τα κυμαινόμενα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή ενός ρυθμιστή της διάθεσης που ονομάζεται σεροτονίνη, οδηγώντας σε περισσότερες εναλλαγές της διάθεσης.

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), η κατάθλιψη και το καθημερινό στρες μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στη διάθεση.

Η άσκηση -ένας φυσικός απελευθερωτής σεροτονίνης- μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους, όπως και μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αλλά περιορισμένη σε αλκοόλ, επεξεργασμένα σάκχαρα και ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i