Γρίπη 2021: Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής και ο συνδυασμός με εμβόλιο COVID-19

Φέτος οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για το κύμα γρίπης αλλά και για την πιθανή συννόσηση με κορονοϊό.

γρίπη ίωση κρυολόγημα istock

Γράφει η Θεοδώρα Φουρκιώτη, Επισκέπτρια Υγείας, 4η ΤΟΜΥ Κατερίνης, Μέλος ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ 

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος και προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να οδηγήσει από ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Πότε... την περιμένουμε στην Ελλάδα και τα συμπτώματα της γρίπης

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο– Μάρτιο.

Η εποχική γρίπη (ή "γρίπη") προκαλείται συχνότερα από ιούς γρίπης τύπου Α ή Β. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνική έναρξη πυρετού, βήχα (συνήθως ξηρός), πονοκέφαλο, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, πονόλαιμο και καταρροή. Ο βήχας μπορεί να είναι σοβαρός και μπορεί να διαρκέσει 2 ή περισσότερες εβδομάδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από πυρετό και άλλα συμπτώματα μέσα σε μια εβδομάδα χωρίς να χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ή θάνατο σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Διαβάστε Επίσης

Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Σημαντικός παράγοντας στην αύξηση ή επιδείνωση των περιστατικών γρίπης είναι η κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να μεταβάλει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων του αναπνευστικού επηρεάζοντας τους φορείς και τις ανοσολογικές αντιδράσεις του ξενιστή. 
Συγκεκριμένα, η γρίπη επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή μέσω της αλλαγής θερμοκρασίας. Ερευνητές ανέλυσαν τις εποχές της γρίπης και τις αλλαγές θερμοκρασίας και διαπίστωσαν ότι οι ζεστοί χειμώνες τείνουν να ακολουθούνται από σοβαρή και πρώιμη εμφάνιση γρίπης την επόμενη σεζόν. Μελέτες μοντελοποίησης έχουν δείξει ότι τα κρούσματα γρίπης έχουν θετική συσχέτιση με τις γεωγραφικές διαφορές στην ελάχιστη θερμοκρασία και την ειδική υγρασία.

Ποιοι συστήνεται να κάνουν το εμβόλιο 

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
1.    Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2.    Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
•    Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού (άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια,
•    Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή,
•    Ανοσοκαταστολή,
•    Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών,
•    Δρεπανοκυτταρική αναιμία ,
•    Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα,
•    Χρόνια νεφροπάθεια,
•    Χρόνιες παθήσεις ήπατος,
•    Νευρολογικά-νευρομυϊκά  νοσήματα,
•    Σύνδρομο Down
3.    Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
4.    Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία.
5.    Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
6.    Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν  ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
7.    Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές , νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.
8.    Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε κέντρα διαμονής προσφύγων- μεταναστών.
9.    Άστεγοι.
10.    Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Σημειώνεται ότι αναμένεται πως κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2021-2022, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα  με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο από κορονοïό-2019 (COVID-19). Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη COVID-19:
•    Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.
•    Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
•   Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει  να  αναβάλλουν  τον  εμβολιασμό τους μέχρι να  ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η  συμπτωματολογία της νόσου.

Πηγές:

Υπουργείο Υγείας, Αντιγριπικός εμβολιασμός 2021-2022

Η υπ’ αριθ. πρωτ.Δ1α/Γ.Π.οικ.34701/4-6-2020 εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας "Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων 2020" (ΑΔΑ:Ω2ΗΡ465ΦΥΟ-ΝΞ3).

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2020-2021 (ΑΔΑ :ΨΙΡ4465ΦΥΟ-374).

Center for Disease Control and Prevention, Influenza (Flu)https://www.cdc.gov/flu/prevent/vaccine- benefits.htm

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i