Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν πρέπει να φοβίζει πια!

Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια έχει συντελεστεί μια επανάσταση στον τομέα της θεραπευτικής και γενικότερα της αντιμετώπισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, η οποία εξακολουθεί να συνεχίζεται.

γυναίκα πόνος χέρι ρευματοειδής αρθρίτιδα istock

Γράφει ο Δημήτρης Καρόκης, ρευματολόγος, αντιπρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας-Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ).

Τα παλαιότερα κλασικά, αλλά κυρίως τα καινούρια φάρμακα (βιολογικοί παράγοντες, στοχευμένα μικρομόρια και άλλα υπό δοκιμή) έχουν αποδώσει εξαιρετικά στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στους λίγους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται γίνονται διαθέσιμα συνεχώς καινούρια φάρμακα. 

Τα καλά νέα

Σήμερα έχει αλλάξει άρδην η διαγνωστική και η θεραπευτική προσέγγιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Δίνεται πλέον σημασία στην έγκαιρη διάγνωση και τη γρήγορη έναρξη επιθετικής θεραπείας, με σκοπό τη γρήγορη καταστολή της φλεγμονής, την αποφυγή μόνιμων βλαβών και την απόλυτη λειτουργική αποκατάσταση και επανένταξη του/της ασθενούς. Η θεραπευτική αγωγή ακολουθεί πλέον συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες, με θεραπευτικούς στόχους που εκφράζονται με συγκεκριμένους δείκτες ενεργότητας που πρέπει να επιτυγχάνονται, με ανάλογη τροποποίηση της αγωγής όπου και όταν αυτή χρειάζεται. 

Ο ασθενής αποκτά δύναμη και… υποχρεώσεις

Παράλληλα, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η συμμετοχή του ασθενούς στη θεραπευτική απόφαση. Ο ασθενής ενημερώνεται για όλες τις πιθανές θεραπείες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμίας και ενθαρρύνεται να συμμετέχει στις αποφάσεις, πάντα με την επίβλεψη και την ευθύνη του θεράποντος. Η επικοινωνία ιατρού και ασθενούς είναι κεφαλαιώδους σημασίας και κάθε ασθενής πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά, με σκοπό την πλήρη λειτουργικότητά του σε όλους τους τομείς της προσωπικής, οικογενειακής, κοινωνικής και εργασιακής καθημερινότητάς του. Θέματα όπως η διατροφή, η άσκηση, η σεξουαλική δραστηριότητα, η εργασιακή επιβάρυνση και όλοι οι τομείς της καθημερινής ζωής (πρέπει να) αποτελούν πλέον αντικείμενο κάθε συνάντησης ιατρού-ασθενούς, πέρα από τα φάρμακα ή τις εργαστηριακές εξετάσεις. 

Διαβάστε Επίσης

Η ενημέρωση μετράει

Η έγκαιρη προσέλευση στον ειδικό ρευματολόγο και άρα η έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης αγωγής, που αποτελεί το βασικότερο στοιχείο για την επιτυχή έκβαση, επιδιώκεται να επιτευχθεί μέσω της ενημέρωσης του κοινού και των άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, με τις δράσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας-Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ), καθώς και την πολυσχιδή και πολύτιμη δράση των Συλλόγων Ασθενών, οι οποίοι επιπλέον παρέχουν ψυχολογική, ψυχαγωγική και ενδυναμωτική υποστήριξη στους ασθενείς και στα μέλη των οικογενειών τους.  

Με όλα αυτά τα "εργαλεία" στη διάθεσή μας μπορούμε πλέον να θέσουμε τη νόσο σε ύφεση (ή στην ελάχιστη δυνατή ενεργότητα), να αποφύγουμε τις μόνιμες βλάβες και αναπηρίες και –το σημαντικότερο– να επανεντάξουμε πλήρως τον/την ασθενή μας στην καθημερινότητά του. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i