Καλή υγεία: Πρόληψη και διάγνωση της οστεοπόρωσης

Μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άντρες που βρίσκονται μετά την ηλικία των 50 θα εμφανίσουν οστεοπορωτικό κάταγμα.

οστά οστεοπόρωση οστεοπενία olhakozachenko

O Περικλής Γιόβας, ιατρικός διευθυντής της Amgen Hellas, εστιάζει την προσοχή μας στην υγεία των οστών μας. 

Το σώμα μας είναι το σπίτι μας. Και, όπως κάθε σπίτι, το πόσο γερό είναι εξαρτάται από τον σκελετό του. Τα οστά του σκελετού μας αποτελούνται από τρία κύρια συστατικά, που εξασφαλίζουν αντοχή αλλά και ελαστικότητα: το κολλαγόνο, τα άλατα ασβεστίου και φωσφόρου και τα οστικά κύτταρα. Η οστεοπόρωση αποτελεί τη νόσο εκείνη που κάνει τα οστά εύθραυστα. Είναι εξαιρετικά συχνή, αφού, σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άντρες που βρίσκονται μετά την ηλικία των 50 θα εμφανίσουν οστεοπορωτικό κάταγμα. Και στην οστεοπόρωση το "κλειδί" βρίσκεται στην πρόληψη. Αυτή είναι σημαντικό να ξεκινά από τα χρόνια που ο σκελετός δομείται (παιδική και εφηβική ηλικία). Γαλακτοκομικά, βιταμίνη D και άθληση αποτελούν βασικούς συμμάχους για γερό σκελετό.

Σημαντικό: Η άσκηση προλαμβάνει το σύνδρομο ευθραυστότητας, την απώλεια μυϊκής μάζας (σαρκοπενία), την οστεοπόρωση, μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων και κατ’ επέκταση τον καταγματικό κίνδυνο. Επίσης, βελτιώνει τις γνωσιακές λειτουργίες, την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό η οστεοπόρωση να διαγνωστεί έγκαιρα, πριν τα κατάγματα κάνουν την εμφάνισή τους, αφού μερικά από αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Στη χώρα μας, για παράδειγμα, καταγράφονται ετησίως περίπου 15.000 κατάγματα μηριαίου, η θνητότητα των οποίων στα 2 πρώτα χρόνια μετά το χειρουργείο αγγίζει και το 30%! Γι’ αυτό τον λόγο δεν πρέπει να υποτιμούμε την οστεοπόρωση, καθώς αποτελεί ένα χρόνιο νόσημα, για το οποίο όμως υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης.

Διαβάστε Επίσης

Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι αναγκαίο να συζητήσουν έγκαιρα το θέμα της υγείας των οστών με τον ιατρό τους. Εκείνος είναι κατάλληλος να τις προσανατολίσει σχετικά με τον καταγματικό κίνδυνο, τη διάγνωση και τις θεραπευτικές επιλογές, τη διατροφή και την άσκηση. Με την εκστρατεία "Γερά Οστά" η Amgen Hellas φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην ενημέρωση σχετικά με την υγεία των οστών. Στην ιστοσελίδα geraosta.gr θα βρει κανείς χρήσιμες πληροφορίες αλλά και ένα ερωτηματολόγιο που, αφού συμπληρωθεί και εκτυπωθεί, μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης με τον ιατρό, ώστε να σχεδιαστεί από κοινού ένα αποτελεσματικό πλάνο προστασίας των οστών. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i