Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Κατερίνα Κουτσογιάννη για όσα ζήσαμε το 2021

Η χρονιά που όλοι ζήσαμε με πρωτόγνωρο τρόπο μέσα από τη ματιά μιας γυναίκας που ζει με χρόνιο νόσημα και η ελπίδα για τη νέα χρονιά.

2022 istock

Η Κατερίνα Κουτσογιάννη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, μοιράζεται τη δική της οπτική για όλα όσα έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα, τα καλά που μας άφησε η πανδημία και την ελπίδα για το μέλλον.

Δεκέμβριος 2019, η λέξη κορονοϊός μπαίνει ξαφνικά στη ζωή μας. Δεκέμβριος 2021, έχουμε μάθει πλέον να ζούμε με αυτή τη λέξη, μόνο που πλέον αυτή σημαίνει τόσο πολλά για τη ζωή μας: ανησυχία, άγχος, φόβος, νοσοκομεία, εξετάσεις, μάσκες προστασίας, αντισηπτικά, κρούσματα, διασωληνώσεις, έκτακτα μέτρα προστασίας, κοινωνική αποστασιοποίηση, lockdown, καραντίνα. Πόσο πολλές λέξεις καθόρισαν τη ζωή μας την προηγούμενη χρονιά! Στην αυγή όμως της χρονιάς που μας πέρασε προστέθηκε ακόμα μία λέξη που προσδιορίζει πλέον τον κορονοϊό: ΕΜΒΟΛΙΟ. Και μαζί με το εμβόλιο ήρθαν η ελπίδα, η ανακούφιση, η χαρά, η αισιοδοξία, το χαμόγελο. Η τροχιά που είχε πάρει όλος ο πλανήτης άρχισε να αποκαθίσταται σε μια νέα "κανονικότητα". Μπορεί πλέον να μιλάμε για έναν νέο τρόπο ζωής, σκέψης, κοινωνικής συναναστροφής, εργασίας, διασκέδασης, ωστόσο το σημαντικό είναι πως μπορούμε να μιλάμε για όλα όσα την προηγούμενη χρονιά φάνταζαν να έχουν "χαθεί". 

Διαβάστε Επίσης

Το 2021 αποτελεί μια χρονιά-ορόσημο για την παγκόσμια ιστορία, καθώς με το ξεκίνημά της έδωσε πίσω τη χαρά και την ελπίδα που είχαμε στερηθεί το 2020. Η επιστημονική κοινότητα έδωσε στον πλανήτη τα εμβόλια κατά της COVID-19 και ολόκληρη η ανθρωπότητα ανάσανε ξανά με ανακούφιση. Για τους χρόνιους ασθενείς αυτό το αίσθημα ανακούφισης ήταν ακόμα πιο σημαντικό, γιατί η πανδημία, μεταξύ άλλων, έθεσε σε δοκιμασία την ανταποκρισιμότητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας, με συνέπεια την ανάδυση προκλήσεων ως προς τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και την πρόσβαση στον συστηματικό προσυμπτωματικό έλεγχο.

Οι χρόνιοι ασθενείς, πέρα από το άγχος του κορονοϊού, είχαμε να διαχειριστούμε και το άγχος της πάθησής μας, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις επιδεινώθηκε, λόγω του φόβου να βγούμε από τα σπίτια μας ακόμα και για τις τακτικές μας εξετάσεις. Με τις μελέτες να δείχνουν τον εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν οι χρόνιοι ασθενείς για βαριά νόσηση, πολλοί διέκοψαν αιφνίδια τις θεραπείες τους, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της νόσου τους. Σε όλα αυτά, αν προσθέσουμε και το ψυχολογικό φορτίο, αντιλαμβανόμαστε αμέσως πόσο πολύ επηρέασε τις ζωές μας η πανδημία. 

Η χρονιά που πέρασε σηματοδότησε για εμάς μια χρονιά ελπίδας, την οποία μας έδωσε η επιστήμη. Ως χρόνιοι ασθενείς έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε με τους γιατρούς μας, τους μοναδικούς που μπορούν να μας κατευθύνουν και να φροντίσουν για το όφελος της υγείας μας. Τα εμβόλια που ανακαλύφθηκαν έβαλαν όριο στην ανεξέλεγκτη διάδοση της νόσου και στη μεγάλη θνησιμότητα που σημειώθηκε το 2020 και μέχρι και σήμερα αποτελούν το μοναδικό μας όπλο απέναντι στον ιό. Δυστυχώς, μερίδα του κόσμου δεν υποδέχτηκε τα εμβόλια με τον ίδιο ενθουσιασμό και εμπιστοσύνη, ως όφειλε, και για τον λόγο αυτό στην εκπνοή του χρόνου ακόμη παλεύουμε με την πανδημία.

Ως χρόνιος ασθενής, που αντιμετωπίζω εδώ και πολλά χρόνια μια σοβαρή πάθηση, μπορώ να ομολογήσω πως για εμάς η εξέλιξη της επιστήμης μάς έδωσε κυριολεκτικά ζωή. Οι ασθενείς γνωρίζουμε πώς είναι να περιμένεις χρόνια ένα φάρμακο ή ένα εμβόλιο που θα σε σώσει. Ξέρουμε πώς είναι να φοβάσαι τη μέρα που θα ξημερώσει, μήπως και η ασθένειά σου επιδεινωθεί. Για εμάς κάθε ανακάλυψη της επιστήμης είναι δώρο ζωής, που πρέπει να το ανοίγουμε όταν μας προσφέρεται. 

Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από τη χρονιά που φεύγει είναι αυτό το δώρο της επιστήμης, το οποίο μας προσφέρεται απλόχερα και δωρεάν, τα εμβόλια. Αν θα έπρεπε κάτι να πούμε πριν φύγει το 2021 είναι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους επιστήμονες, στους γιατρούς, στο υγειονομικό προσωπικό που στέκεται 2 χρόνια τώρα στην πρώτη γραμμή της μάχης για να σώσει όλους εμάς. Οι χρόνιοι ασθενείς ξέρουμε πως μόνοι μας δε θα τα καταφέρναμε. 

Θέλω να ελπίζω πως η νέα χρονιά θα μας βρει όλους πιο δυνατούς, ενωμένους απέναντι στην πανδημία και υγιείς, να συνεχίσουμε τη ζωή, όπως ο καθένας μας την ονειρεύεται.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i