ΧΑΠ: Μία επιδημία που συνεχίζεται

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί την 3η αιτία ασθένειας παγκοσμίως.

ανάσα ΧΑΠ άσθμα φύση χαρά istock

Η Ανδριάνα Ι. Παπαϊωάννου, πνευμονολόγος-φυματιολόγος, Επιμελήτρια Α' στη Β' Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Νοσοκομείο "Αττικόν", συντονίστρια Ομάδας ΧΑΠ Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, μας παραθέτει τα ενδιαφέροντα δεδομένα για τη ΧΑΠ.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι ένα από τα συχνότερα νοσήματα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αποτελεί την 3η αιτία νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως και ευθύνεται ετησίως για περισσότερους από 3 εκατομμύρια θανάτους, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. 

Τρία βασικά δεδομένα για τη ΧΑΠ

▶    Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια κυρίως στην προσπάθεια, βήχα με ή χωρίς απόχρεμψη (φλέματα) και μειωμένη ικανότητα για άσκηση. Γίνονται εντονότερα όσο η νόσος εξελίσσεται και οφείλονται σε αλλαγές στους πνεύμονες λόγω φλεγμονής από έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους (κυρίως στο κάπνισμα). Η επιδείνωση των συμπτωμάτων (παροξύνσεις) επιβαρύνει περαιτέρω την υγεία των ασθενών και συχνά είναι απειλητική για τη ζωή.

▶    Περισσότεροι από 36% των ασθενών αναφέρουν ότι η πάθηση τους τους αναγκάζει να απέχουν από την εργασία τους ή περιορίζει την ικανότητά τους να εργαστούν. Η αντιμετώπιση της νόσου έχει σημαντικό κόστος στο σύστημα υγείας παγκοσμίως, ξεπερνώντας τα 39 δισ. ευρώ ετησίως.

▶    Οι ασθενείς είναι συνήθως άνω των 40 ετών και έχουν καπνίσει τουλάχιστον ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για τουλάχιστον 10 χρόνια. Παρόλο που η ΧΑΠ είναι συχνή νόσος, περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες δεν το γνωρίζουν, καθώς παραμένουν αδιάγνωστοι. Η διάγνωση γίνεται από πνευμονολόγο μέσω μιας ειδικής εξέτασης, της σπιρομέτρησης, η οποία μετράει τη ροή του αέρα στους πνεύμονες.

▶    Παρά τη συχνότητά της, η ΧΑΠ είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Η πρόληψη αφορά κυρίως τη διακοπή του καπνίσματος. Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική (εισπνεόμενα φάρμακα, φάρμακα διακοπής καπνίσματος, εμβολιασμοί) ή μη φαρμακευτική [πνευμονική αποκατάσταση (άσκηση, φυσικοθεραπεία, διατροφική και ψυχολογική υποστήριξη), οξυγονοθεραπεία, μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός, χειρουργική αντιμετώπιση].

▶    Στόχος είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η αύξηση της ικανότητας για άσκηση, η επιβράδυνση απώλειας αναπνευστικής λειτουργίας, η αποφυγή λοιμώξεων-παροξύνσεων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η αύξηση της επιβίωσης. Για την αντιμετώπιση της νόσου απαραίτητη είναι η έγκαιρη διάγνωση και η τακτική παρακολούθηση από πνευμονολόγο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i