Οι εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

καρκίνος του μαστού istock

H Φλώρα Σταυρίδη, MD, MSc, MRCP, Διευθύντρια Δ' Ογκολογικής Κλινικής Ομίλου Υγεία, διευθύντρια Care and Cure Oncology Center (careandcure.gr) μας μιλά για τις νεότερες εξελίξεις στο HER2 θετικό καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες και αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου γυναικών από καρκίνο. Εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες η επιστήμη έχει διαχωρίσει υποκατηγορίες καρκίνου του μαστού, με βάση τις οποίες επιλέγονται οι βέλτιστες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, στο 20% των περιπτώσεων ο καρκίνος μαστού υπάγεται σε μια ιδιαίτερη υποκατηγορία, όπου τα καρκινικά κύτταρα παρουσιάζουν υπερέκφραση του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα 2 (HER2). Στις περιπτώσεις αυτές η νόσος χαρακτηρίζεται από πιο επιθετική βιολογική συμπεριφορά, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταστάσεων και μειωμένη επιβίωση.

Διαβάστε Επίσης

Η ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του HER2 θετικού καρκίνου μαστού και ιδιαίτερα η τραστουζουμάμπη και αργότερα η περτουζουμάμπη άλλαξαν ριζικά τη θεραπευτική προσέγγιση αυτών των ασθενών, αύξησε την επιβίωση και βελτίωσε την ποιότητα ζωής. Ο συνδυασμός των δύο αυτών φαρμάκων ενίσχυσε περαιτέρω τα ευνοϊκά αποτελέσματα και ο διπλός αυτός συνδυασμός σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και στη συνέχεια ως θεραπεία συντήρησης εγκαθιδρύθηκε στην ογκολογική κοινότητα ως η ραχοκοκαλιά της φαρμακευτικής αντιμετώπισης, τόσο στις περιπτώσεις πρώιμης όσο και στις περιπτώσεις μεταστατικής HER2 θετικής νόσου.

Επιπλέον, η πρόοδος της βιοτεχνολογίας οδήγησε στη δημιουργία καινοτόμων μορφών υποδόριας χορήγησης αυτών των μονοκλωνικών αντισωμάτων, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη διευκόλυνση τόσο των ασθενών όσο και του υγειονομικού προσωπικού. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας αναπτύχθηκαν διαδοχικά και άλλες αποτελεσματικές θεραπείες για τη HER2 θετική νόσο.

Συγκεκριμένα, μικρομοριακοί αναστολείς τυροσινικής κινάσης που χορηγούνται από το στόμα (lapatinib, neratinib), σύμπλοκα αντισώματος με κυτταροτοξικό παράγοντα (T-DM1), αλλά και πολλαπλοί θεραπευτικοί συνδυασμοί με ή χωρίς χημειοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία. Τα τελευταία δύο χρόνια η βελτίωση της θεραπευτικής στον τομέα της HER2 θετικής νόσου γνώρισε κυριολεκτικά εκρηκτική πρόοδο. Αναπτύχθηκε νέο σύμπλοκο μόριο με την πολύπλοκη ονομασία trastuzumab-deruxtecan και με εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα σε ασθενείς μετά από αποτυχία δύο ή περισσοτέρων γραμμών θεραπείας. Το φάρμακο αυτό ήδη μελετάται και σε πιο πρώιμα στάδια εξέλιξης της νόσου. Μια άλλη νέα θεραπεία είναι το Τucatinib, ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός μικρομοριακός αναστολέας τυροσινικής κινάσης, που χορηγείται από το στόμα σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία (χάπια καπεσιταμπίνης) και του μονοκλωνικού αντισώματος τραστουζουμάμπη. Ο συνδυασμός φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε ασθενείς με προσβολή του εγκεφάλου αλλά και σε ασθενείς των οποίων η νόσος έχει εξελιχθεί μετά από δύο προηγούμενες θεραπείες. Το tucatinib είναι εγκεκριμένο στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i