Ολική θυρεοειδεκτομή: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Είναι επαρκής για τη θεραπεία των νεοπλασμάτων του θυρεοειδούς αδένα;

λαιμός θυρεοειδής istock

Ακρογωνιαίος της θεραπείας των νεοπλασμάτων του θυρεοειδούς αδένα είναι η χειρουργική αφαίρεση του αδένα, δηλαδή η ολική θυρεοειδεκτομή. Αρκεί, όμως, η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα για τη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκεί, διότι ο θυρεοειδικός καρκίνος, ιδίως θηλώδους και μυελοειδούς τύπου, σε μεγάλο ποσοστό ασθενών, έχει ήδη επινεμηθεί στους επιχώριους λεμφαδένες τη στιγμή της διάγνωσης. Κατά συνέπεια, η αφαίρεση του θυρεοειδούς μόνο δεν επιφέρει πλήρη και οριστική θεραπεία, αλλά αφήνει υπολειμματική νόσο, που θα πρέπει συνήθως να εκριζωθεί με μία δεύτερη χειρουργική επέμβαση.

Ειδικά για τα μυελοειδή καρκινώματα, που ευτυχώς αντιστοιχούν μόνο στο 3-5% του θυρεοειδικού καρκίνου, η μικρότερη σε έκταση επέμβαση που είναι αποδεκτή, είναι η ολική θυρεοειδεκτομή με κεντρικό τραχηλικό λεμφαδενικό καθαρισμό. Σαφέστατα, η επέμβαση στα μυελοειδή καρκινώματα μπορεί να περιλαμβάνει και ευρύτερης έκτασης λεμφαδενικό καθαρισμό, αναλόγως της προεγχειρητικής χαρτογράφησης λεμφαδένων και των επιπέδων της καλσιτονίνης στο αίμα. Η τελευταία είναι δείκτης επέκτασης της νόσου και πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψιν πριν από τον σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης.

Όσον αφορά τα θηλώδη καρκινώματα του θυρεοειδούς, τα οποία στην Ελλάδα αποτελούν τον συχνότερο τύπο καρκίνου θυρεοειδούς (πάνω από 90%), υπάρχει μια εξαιρετικά αυξημένη πιθανότητα λεμφαδενικών μεταστάσεων, που μπορεί να ξεπερνάει το 50% των περιπτώσεων.

Η προεγχειρητική διάγνωση των λεμφαδενικών μεταστάσεων βασίζεται στην υπερηχογραφική απεικόνιση των λεμφαδένων, γνωστή ως χαρτογράφηση λεμφαδένων. Η χαρτογράφηση μπορεί να αναδείξει την παρουσία παθολογικών λεμφαδένων στον τράχηλο και να θέσει την ένδειξη λεμφαδενικού καθαρισμού. Στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει η υπερηχογραφική βεβαιότητα αλλά μόνο υποψία λεμφαδενικών μεταστάσεων, χρήσιμη είναι η παρακέντηση των ύποπτων λεμφαδένων και η αποστολή υλικού για κυτταρολογική εξέταση και εκπλύματος για τον προσδιορισμό των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης. Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί να επιβεβαιωθεί η παρουσία λεμφαδενικής μετάστασης, είτε με την παρουσία παθολογικών κυττάρων στον λεμφαδένα είτε με την αυξημένη συγκέντρωση της θυρεοσφαιρίνης στην περιοχή της παρακέντησης.

Η επιλογή της ενδεδειγμένης έκτασης του λεμφαδενικού καθαρισμού θα αυξήσει την πιθανότητα ελέγχου της νόσου με την πρώτη χειρουργική επέμβαση, θα επιτρέψει τη χορήγηση της συμπληρωματικής αγωγής με ραδιενεργό ιώδιο και θα μειώσει την πιθανότητα υπολειμματικής νόσου και την ανάγκη για επανεπέμβασης

Ευχαριστούμε τον Κυριάκο Βαμβακίδη, Χειρουργό Ενδοκρινών Αδένων, Διευθυντή Τμήματος Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν", www.vamvakidis.gr 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i