6 καλοί λόγοι να παίρνουμε περισσότερο μαγνήσιο από διατροφή μας

Πού βοηθάει και ποια είναι τα οφέλη που το μαγνήσιο προσφέρει στον οργανισμό μας.

χαρούμενη γυναίκα iStock

Μέχρι τώρα ποτέ δεν είχατε αναρωτηθεί για το αν η κούραση, ο πονοκέφαλος ή ακόμα και η έμμηνος ρύση σας είχε να κάνει με την έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό σας. Και αυτό διότι δεν σας το είχε πει ποτέ κανείς. Και όμως, το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο, ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία μας, το οποίο πρέπει να λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας, καθώς επηρεάζει λειτουργίες του εγκεφάλου και του σώματός μας. Αρκούν οι 6 λόγοι για τους οποίους, θα θέλετε από αύριο κιόλας να εντάξετε το μαγνήσιο στη ζωή σας. 

Διαβάστε Επίσης

Ημικρανίες

Δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο και όσοι τις αντιμετωπίζουν επί μονίμου βάσεως, γνωρίζουν τις δυσκολίες που συνοδεύουν τις ημικρανίες. Μία έρευνα έδειξε πως άτομα με συχνές ημικρανίες έχουν πιθανώς έλλειψη μαγνησίου, ενώ μία άλλη εξέτασε το ενδεχόμενο συμπληρωμάτων μαγνησίου ως αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης ή πρόληψης. Ενδεχομένως, λοιπόν, οι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο να μπορούν να μειώσουν με την ίδια λογική τα συμπτώματα των ημικρανιών. 

Σωματική άσκηση

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο οργανισμός μας χρειάζεται περισσότερο μαγνήσιο, από όταν βρισκόμαστε σε ακινησία. Πιο αναλυτικά, αυτό που κάνει το μαγνήσιο είναι μεταφέρει το σάκχαρο του αίματος στους μύες, απορρίπτοντας το γαλακτικό οξύ, το οποίο συσσωρεύεται εκεί και προκαλεί κόπωση. Έρευνες έχουν δείξει πως συμπληρώματα διατροφής με μαγνήσιο ενδέχεται να βοηθούν στη βελτίωσης της φυσικής κατάστασης κατά την άσκηση, ενώ παράλληλα μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα ποδηλατιστών, είχε δείξει πως προλαμβάνει τον τραυματισμό των μυών.

Κάταθλιψη

Χωρίς να μιλάμε για κάποια συγκεκριμένη θεραπεία, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία του μαγνησίου στις λειτουργίες που συνδέονται με τον εγκέφαλό μας. Ειδικότερα, μία έρευνα έδειξε πως άτομα με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και κάτω από την ηλικία των 65, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, ενώ σε μία μικρότερη παρατηρήθηκε βελτίωση των συμπτωμάτων μετά από χορήγηση συμπληρωμάτων μαγνησίου. 

Έμμηνος Ρύση

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει μία σίγουρη απάντηση στο ζήτημα, αφού το πεδίο απαιτεί περισσότερη διερεύνηση, ενδέχεται τα συμπτώματα του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου (PMS) να οφείλονται στα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Μάλιστα, ορισμένοι ερευνητές έχουν καταλήξει στο ότι τα συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε μαγνήσιο, έχουν τη δυνατότητα να προλάβουν κάποια από τα συμπτώματα που ταλανίζουν αρκετές γυναίκες στον κόσμο.

Ύπνος

Εσείς γνωρίζατε πως τα συμπληρώματα που δίνονται σε ανθρώπους με προβλήματα ύπνου, περιλαμβάνουν μαγνήσιο; Αυτό συμβαίνει διότι το μαγνήσιο σταθεροποιεί αρκετούς νευροδιαβιβαστές που έχουν σχέση με τον ύπνο, όπως το γ-αμινο-βουτυρικό οξύ. Μάλιστα, πολλές έρευνες έχουν δείξει πως ύστερα από τη χορήγηση συμπληρωμάτων με μαγνήσιο, οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν αϋπνία, είδαν βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις παρατήρησαν μείωση στον χρόνο που τους έπαιρνε να κοιμηθούν.

Βιοχημικές αντιδράσεις

Αν και ο τίτλος δεν σας λέει τίποτα, χρειάζεται να γνωρίζετε πως το μαγνήσιο, που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματός μας, παίζει σημαντικό ρόλο στις βιοχημικές αντιδράσεις που συντελούνται από τα ένζυμα. Ειδικότερα, συμβάλλει σε βασικές λειτουργίες, όπως:

- στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια

- στη δημιουργία προτεϊνών από αμινοξέα

- στη διατήρηση και επιδιόρθωση του DNA και του RNA

- στις κινήσεις των μυών

- στο νευρικό σύστημα

Good to know:

1. Σύμφωνα με το πανεπίστημιο του Harvard, η συνιστώμενη μέση ποσότητα μαγνησίου που οφείλουν να λαμβάνουν οι ενήλικες άνδρες είναι 400–420 mg την ημέρα ενώ για τις γυναίκες ισχύει τα 310–320 mg την ημέρα. 

2. Ορισμένες από τις τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο είναι το αβοκάντο, ο σολωμός, τα αμύγδαλα, τα μαύρα φασόλια, το καστανό ρύζι, το βρασμένο σπανάκι και οι σπόροι chia.

Σε κάθε περίπτωση οφείλετε να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας σχετικά με το αν χρειάζεται να αυξήσετε τα επίπεδα του μαγνησίου στον οργανισμό σας και για το πώς θα το κάνετε στην πράξη. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i