Ογκολογικές θεραπείες: Οι νέες προσεγγίσεις

Τα νέα από την επιστήμη για νοσήματα όπως ο καρκίνος είναι καλά και οι ειδικοί μας "υπόσχονται" ότι θα συνεχίσουμε να ακούμε θετικές ειδήσεις.

νέες θεραπείες αλλαγή istock

Η επιστήμη με τη μορφή της ιατρικής, της βιολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης έχει τον τρόπο της να μας φέρνει καλά νέα ακόμα και για δύσκολα μέχρι πρότινος νοσήματα, όπως είναι ο καρκίνος και οι αιματολογικές κακοήθειες. Ο δρ Βασίλειος Μπαρμπούνης, παθολόγος ογκολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Γ' Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Μetropolitan", μας εξηγεί τι έχει αλλάξει στις ογκολογικές θεραπείες.

Με την έλευση του 21ου αιώνα παρατηρήθηκε μια έκρηξη στις γνώσεις μας γύρω από τον κύκλο ζωής του καρκινικού κυττάρου, τις λειτουργίες του και τα αδύνατα σημεία που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η ανθρωπότητα για να τον νικήσει. Καινούριες καινοτόμες θεραπείες με μεγάλη αποτελεσματικότητα και σχετικά μικρή τοξικότητα πλούτισαν το σύγχρονο οπλοστάσιο. Η ιατρική της ακριβείας έδωσε τη θέση της στην εξατομικευμένη θεραπεία, όπου νέα μόρια, ειδικά για την υπεύθυνη για τη νόσο μετάλλαξη, αντιστρέφουν την πορεία του καρκίνου.

Η καλύτερη γνώση της ανοσοθεραπείας επέτρεψε την ανακάλυψη θεραπευτικών παραγόντων που προσφέρουν μακρές επιβιώσεις, ακόμα και την ίαση σε δυσίατα θανατηφόρα νεοπλάσματα, όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και το μελάνωμα. Νέα εξανθρωποιημένα σύνθετα αντισώματα σαν έξυπνες βόμβες βομβαρδίζουν κυριολεκτικά το νεοπλασματικό κύτταρο με θανατηφόρες τοξίνες ή ακτινοβολία. Καινοτόμες μορφές φαρμάκων απλουστεύουν τις θεραπείες και επιφέρουν μικρότερη τοξικότητα και σημαντικά λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Ασθενείς με νοσήματα όπως το μελάνωμα, ο καρκίνος του νεφρού, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη ζουν πλέον πολύ περισσότερο με καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η κατ’ οίκον νοσηλεία των καρκινοπαθών ασθενών ήταν ο διακαής πόθος τους και η ανεκπλήρωτη ανάγκη της σύγχρονης κοινωνίας. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Δημοσίας Υγείας και επέκταση των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα. Προσφέρει πολύ καλή ανακουφιστική ιατρική, με πολύ μικρότερο κόστος, σε καλύτερο και πιο φιλικό περιβάλλον. Δε νοείται σύγχρονο σύστημα υγείας χωρίς κατ’ οίκον νοσηλεία. Ευτυχώς, στην πατρίδα μας αυτό αρχίζει να γίνεται κατανοητό και να παίρνει σάρκα και οστά τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σημαντική ωφέλεια στα συστήματα υγείας προσφέρει η σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία με την προσφορά ενός προϊόντος που περιέχει δύο πολύ δραστικούς παράγοντες για τον καρκίνο του μαστού σε σταθερή ενιαία υποδόρια μορφή. Η χορήγηση αυτού του καινοτόμου φαρμάκου προσφέρει απελευθέρωση πόρων και προσωπικού για τα νοσοκομεία, ενώ παρέχει ελεύθερο χρόνο στους ασθενείς, καθώς είναι απλούστερη, ευκολότερη, γίνεται υποδόρια στον μηρό και τελειώνει σε λίγα μόλις λεπτά. Οι μελέτες έδειξαν ότι ο συνδυασμός trastuzumab pertuzumab σε μια σύριγγα για υποδόρια χορήγηση έχει την ίδια αποτελεσματικότητα και το ίδιο προφίλ ασφαλείας με τα ίδια φάρμακα όταν χορηγούνται ενδοφλεβίως σε πολύωρη έγχυση.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i