Ρεσβερατρόλη: Το αντιοξειδωτικό για αντιγήρανση, προστασία από καρκίνο και όχι μόνο - πού θα το βρεις

Μπορεί να μην έχεις ξανακούσει το όνομά της ρεσβερατρόλης, σίγουρα όμως την προσλαμβάνεις χωρίς να το ξέρεις. Και αυτό είναι καλό για την υγεία σου!

κόκκινο κρασί iStock

"Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί σού κάνει καλό", έλεγαν οι παλαιότεροι. Αν και οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στα χρόνια είναι σχετικά ελλιπείς, η παραπάνω φράση δεν είναι τελείως άστοχη. Το κόκκινο κρασί και ειδικότερα τα σταφύλια περιέχουν τη ρεσβερατρόλη, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό.

Τι είναι η ρεσβερατρόλη;

Η ρεσβερατρόλη ανήκει σε μια ομάδα πολυφαινολών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται στιλβενοειδή και έχει εντοπιστεί σε περισσότερα από 70 είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένων πολλών συστατικών που ήδη γνωρίζουμε.

Πού θα βρούμε τη ρεσβερατρόλη;

Το ωφέλιμο αντιοξειδωτικό υπάρχει φυσικά στα σταφύλια, στα φυστίκια τύπου "peanuts", τα cranberries, τα blueberries, τη μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί. 

Τα σημαντικά οφέλη στον οργανισμό

Αν και τα οφέλη που προσφέρει είναι πολλά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά το πώς θα λειτουργήσει η ρεσβερατρόλη με το που την καταναλώσουμε και αυτό οφείλεται στην απουσία ερευνών σε ανθρώπινους οργανισμούς. Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι τυχαίο το ότι οι Γάλλοι ζουν πολύ και δεν έχουν καρδιακά προβλήματα, γεγονός που πολλοί θα ήθελαν να αποδίδεται στην καθημερινή κατανάλωση κρασιού.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων

Δεδομένου ότι μιλάμε για ένα ισχυρό αντιοξειωτικό, η πολυφαινολική αυτή ένωση διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντιαιμοπεταλιακές, αντικαρκινογόνες, προστατευτικές για τους χόνδρους και αντιγηραντικές ιδιότητες, όπως διαπίστωσε μία μελέτη στο Nutrition and Metabolism. Ειδικότερα, αυτό σημαίνει πως μπορεί να προλάβει τους θρόμβους στο αίμα και τις φλεγμονές που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές προσβολές. Παράλληλα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, θεωρητικά μία μεγάλη δόση ρεσβερατρόλης θα μπορούσε να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση.
 

Μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου

Από την άλλη έχει συνδεθεί με αντικαρκινικές ιδιότητες, αφού έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με έρευνα, πως καταπολεμά τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των μυελοειδών και λεμφοειδών καρκινικών κυττάρων, του μαστού, του δέρματος, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, του στομάχου, του προστάτη, των πνευμόνων, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος και των καρκινικών κυττάρων του θυρεοειδούς.

Προσφέρει αντιβακτηριδιακή δράση

Ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε το πόσο αποτελεσματική είναι η ρεσβερατρόλη στον άνθρωπο, ένα πείραμα έδειξε πως αφού χορηγήθηκε το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό σε E. coli, διαπιστώθηκε αλλαγή στο σχήμα και τη δομή του βακτηρίου.

Διαθέτει αντιγηραντικές ικανότητες

Δεν είναι τυχαίο πως το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό βρίσκεται σε πολλά προϊόντα περιποίησης και θεωρείται το κλειδί της νεότητας. Πιο συγκεκριμένα, η ρεσβερατρόλη καταφέρνει να σταθεροποιήσει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αποτελούν υποπροϊόντα από φυσικές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα ή εισέρχονται στο σώμα από εξωτερικές πηγές, όπως η έκθεση σε ακτίνες Χ, το όζον, το κάπνισμα, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και τα βιομηχανικά χημικά.

Προστατεύει το μυαλό

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Έρευνες έχουν διαπιστώσει πως η ρεσβερατρόλη παρέχει προστασία κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα, ένα άρθρο του 2010 που δημοσιεύθηκε στο Molecular Neurobiology κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ρεσβερατρόλη μπορεί να προστατεύσει τα νευρικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και να παράγει βασικά γονίδια που εμπλέκονται στη διαχείριση του κυτταρικού στρες.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i